Connect with us

Kuala Lumpur: Kerajaan sedang memperhalusi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ini susulan peningkatan kes Covid-19 mencecah empat angka sejak kebelakangan ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan sentiasa memantau situasi semasa.

Dan membincangkan pendekatan serta langkah terbaik mengawal penularan itu.

“Kerajaan melalui sidang khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) sedang memperhalusi.

Dan menilai tindakan yang perlu diambil segera untuk mengawal penularan jangkitan Covid-19.

“Ini termasuk mempertimbangkan SOP lebih ketat dilaksanakan terutama membabitkan sektor sosial.

Ini bagi mengurangkan pergerakan sekali gus mengurangkan jangkitan Covid-19,” katanya dalam sidang media, hari ini.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Ismail Sabri berkata, satu pengumuman akan dibuat Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Isnin ini.

Itu bagi memaklumkan tindakan yang akan dilaksanakan kerajaan.

“Kerajaan mendengar keluhan dan cadangan rakyat yang amat bimbang peningkatan kes kebelakangan ini.

“Kerajaan juga sangat memahami beban tugas petugas kesihatan berikutan peningkatan kes mendadak.

Apatah lagi beberapa negeri ketika ini sedang diuji bencana banjir,” katanya.

Katanya, walaupun SOP menghadapi bencana banjir diperketatkan tetapi sudah pasti ramai bimbang banjir akan menjadi penyebab peningkatan kes Covid-19.

Beliau berharap semua mematuhi SOP ditetapkan dan mendoakan keselamatan bersama.

Sekolah Berkemungkinan Akan Dimulakan Selepas Tahun Baru Cina, Ini Pandangan Mantan PM

Jika benar bahawa PM8 akan umum PKP 2.0 bersasar yang amat ketat selama dua minggu bermula 12 Januari.

Ini untuk 5 negeri dan 3 wilayah seperti dilapor media, maka tempoh PKP ini akan berakhir pada 25 Januari.

Tapi sesi sekolah tahun 2021 diumum bermula pada 20 Januari 2021.

Ini bermakna murid-murid sekolah hanya dibenarkan hadir ke sekolah pada 26 Januari.

Iaitu selepas PKP 2.0 fasa pertama berakhir pada hari sebelumnya.

Jika PKP 2.0 tidak dilanjutkan maka pelajar boleh menghadiri 11 hari sekolah berturut-turut sebelum cuti tahun baru bermula.

Sebaliknya, jika PKP 2.0 dijanjutkan dua minggu lagi sehingga 8 Februari.

Maka murid-murid hanya dibenarkan hadir ke sekolah pada 9 Februari dan 10 Februari sahaja sebelum sekolah direhat sekali lagi untuk cuti Tahun Baru Cina.

Jika demikian, adakah ianya wajar untuk sesi sekolah bagi negeri-negeri dalam zon merah yang bakal dilaksanakan PKP untuk terus bermula pada 20 Januari?

Ataupun ianya lebih praktikal sekolah dijadualkan semula untuk hanya bermula selepas cuti Tahun Baru Cina?

“Saya berpendapat mungkin tak yah tergesa2 bukak sekolah.

Teruskan pembelajaran online ka atau yang mana boleh buat sementara dan ulang pengajian.

Pelajar darjah 5 masuk balik darjah 5 tahun seterusnya sehingga Covid betul2 terkawal.

Kejap bukak kejap tutup sekolah mengganggu pembelajaran dan jadual ibu bapa dan yang di kawasan pedalaman bukan semua mampu online.

Tak semua pelajar dapat memahami dengan samarata masa pembelajaran online. Cadangan je lah.” Oleh Netizen.

Tangguhkan Semua Sekolah, Bukan Zon Merah Sahaja

Elok dimula seperti dirancang sebelum ini.

Walau tak banyak hari persekolahan dapat pihak sekolah dan guru menguruskan beberapa perkara yang memerlukan kehadiran murid.

Walaupun sehari atau dua, banyak urusan boleh diselesaikan.

Apa pun kementerian dengan sudut pandang yang lebih luas dan jelas sudah tentu memikirkan.

Dan mempertimbangan seterusnya membuat keputusan yang terbaik berdasarkan kebarangkalian dan kemungkinan yang akan berlaku.

Kalau mengikut situasi terkini, adalah wajar sesi persekolahan dimulakan selepas cuti Tahun Baru Cina.

Atau selepas 3 minggu dari PKP 2.0 DENGAN SYARAT kes penularan di komuniti berjaya diturunkan ke tahap yang selamat.

Memang sukar untuk memastikan budak2 sekolah rendah untuk mengikut SOP dengan ketat dan kalau tercetusnya kluster2 sekolah.

Ia akan mendatangkan akibat yang membimbangkan.

Kesan sampingan jangka panjang untuk pesakit Covid yang telah sembuh masih sedang dikaji.

Tetapi kebanyakan pakar2 perubatan pun berpendapat ianya sangat memudaratkan kesihatan.

Sumber Najib Razak

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semasa

“AlhamduIiIIah, Aku dah CERAl” Mengejutkan Punca Sebenar Anjou Berpisah Dgn Suami

Terdahulu, menerusi satu perkongsian di Instagram pelakon kontroversi Zarina Anjoulie mengakui hamil beberapa bulan.

Namun mengalami keguguran baru-baru ini.

Tetap tenang menerima ujian tersebut, menerusi entri itu Zarina turut berkongsikan mengenai bahaya dan kesan sampingan melakukan suntikan ‘filler’.

Kemudin memberitahu mengenai berita kegugurannya secara tidak sengaja.

“Beberapa bulan lepas Anju mengandung tapi gugur.

Bukan nak cerita kesian kat video ini cuma nak beritahu.

Tak ada rezeki kan tapi Anju cuba nak pregnant lagi,” katanya.

Berkongsikan pengalaman yang dilalui selepas menyuntik ‘filler’ di bahagian payvdaranya.

Zarina turut meminta mereka di luar sana tidak salah anggap kerana ia hanya untuk memberi kesedaran.

“Anju share apa yang anju lalui sekarang ni ye…Please don’t judge dan diharap anda semua terbuka dengan perkongian ini.

Tujuan Anju share bukan nntuk nak jatuhkan orang, tetapi untuk create awareness.

Anju sendiri tengah lalui benda ni, so Anju nak share with you guys,” katanya.

Zarina berkata ketika hamil beberapa bulan lalu, payudaranya membengkak dan sakit.

Perkara itu membuatkan dia terfikir akan kesan sampingan ‘filler’ jika hamil lagi.

Dan akan berjumpa dengan doktor pakar untuk mengeluarkan filler tersebut.

“Saya akan pergi bertemu Doktor Chiam untuk rawatan mengeluarkan ‘filler’ di bahagian dada.

Ini adalah plan sebelum saya hamil lagi nanti. Video ini dikongsi sebab sekurang-kurangnya korang tahu apa nak buat selepas ini.

“It was my choice untuk letak barang terlarang dalam badan aku.

Jangan salah anggap dengan video ini atau jangan salahkan tempat aku pergi buat ‘filler’ dulu ya,” katanya.

“AlhamduIiIIah, Aku dah CERAl”

Terbaru, kami menerima berita mengejutkan, baru sahaja mendirikan rumah tangga pada Julai tahun lalu, perkongsian terbaru pelakon Zarina Anjoulie.

Berita ini mengejutkan ramai apabila memaklumkan dia sudah pun bercerai.

Menerusi satu perkongsian di Instagram itu, Zarina memberitahu hari ini merupakan hari paling bahagia dalam hidupnya.

Ini apabila mendakwa dia dan suaminya, Eilyas Azhar sudah berpisah.

Hasil tinjauan mendapati, gambar terakhir Zarina bersama suami dikongsikan sekitar Disember tahun lalu.

Ini ketika makan tengahari bersama rakan-rakannya.

Bagaimanapun, setakat ini tiada penjelasan lanjut mengenai perkara itu oleh Zarina sendiri.

Malah, ruangan komen perkongsian itu juga ditutup.

Terdahulu, Zarina dan suaminya telah bernikah di Pejabat Agama Islam Negeri Sembilan pada Julai 2020 selepas empat tahun bergelar ibu tunggal .

Punca Sebenar Didedahkan Netizen?

Continue Reading

Semasa

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Persekolahan sesi 2021 masih tidak dapat dijalankan secara biasa kerana majoriti murid perlu mengikuti pembelajaran secara dalam talian.

Ini kerana arahan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 dikenakan atas peningkatan jumlah kes C0V1D-l9 di Malaysia.

Oleh itu, untuk proses pengambilan dan penghantaran buku teks juga dijalankan dengan cara berbeza.

Mengulas perkara ini, pelakon Sweet Qismina telah memuat naik satu hantaran di Instagram miliknya pada 26 Januari 2021.

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Perkongsian Sweet yang diambil daripada akaun Twitter beliau itu menegur proses pengambilan dan penghantaran buku teks yang dianggapnya kurang sesuai.

Ia setelah beliau mengalaminya sendiri bagi urusan itu untuk adik perempuannya.

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Melalui perkongsian itu, Sweet menyentuh tentang usia ibu bapa atau penjaga yang menggalas tugas untuk proses tersebut.

Ada di antara mereka yang sudah berusia dan cuaca yang panas pula menambahkan keletihan.

Selain itu, buku teks yang berat dikira menjadi beban buat mereka.

Isu tiada bantuan untuk pergerakan juga membuatkan mereka sukar untuk ke tempat yang sepatutnya dengan saiz sekolah yang agak besar.

Sweet juga mengakhiri perkongsian itu dengan memberi cadangan untuk penambahbaikan.

Buat ibu bapa atau penjaga yang mengalaminya pasti lebih tahu bagaimana proses berkenaan dijalankan di sekolah.

Sumber : Sweet Qismina / hotfm

Continue Reading

Semasa

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya ‘Dia’ ni Salah Seorang yg Disaman

Mengikut surat pekeliling yang dikeluarkan oleh Pengarah Jabatan Hal Ehwal Negeri Sembilan (JHEAINS) bertarikh 20 Januari.

Jamuan selepas aktiviti pengajian ilmu adalah tidak dibenarkan.

Ini memandangkan hampir semua negeri sedang menjalani tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Namun begitu, masih ada juga pihak surau dan segelintir individu yang melanggar arahan yang telah dikeluarkan itu.

Di Facebook, viral beberapa foto di mana sekumpulan individu dipercayai sedang menikmati jamuan selepas selesai solat Maghrib.

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Moga kita sama-sama mengambil iktibar. Saman akibat tidak mematuhi SOP di Surau Matahari Height Seremban, Maghrib malam semalam (25.01.2021).

Mana-mana orang yang mengingkari, melanggar, membantah atau mencela kewibawaan dan titah perintah.

Ia daripada Yang di-Pertuan Besar sebagai Ketua Agama Islam, arahan Majlis atau fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa.

Ini adalah melakukan satu kesalahan dan hendaklah apabila disabitkan dikenakan hukuman dnda tidak melebihi satu ribu ringgit.

Atau pnjara selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Harap kita sama-sama bertanggungjawab menjaga SOP ya.

Menerusi Facebook Masjid Kariah Taman Bandar Senawang, beberapa orang jemaah Surau Matahari Height di Seremban.

Mereka telah dikenakan denda selepas dipercayai melanggar SOP yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Mereka kelihatan melepak sambil menikmati air dan roti secara beramai-ramai.

Oleh sebab itu, kesemua mereka didnda sebanyak RM1000.

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Di ruangan komen, rata-rata netizen berharap semua individu mematuhi SOP tidak kira di mana jua mereka berada.

Antara yg dikenakan tindakkan saman itu termasuklah Pakcik ni.

Mereka juga berharap golongan pak cik- pak cik ini mengambil perkara tersebut sebagai pengajaran.

Sumber: Masjid Kariah Taman Bandar Senawang

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.