Connect with us

TINDAKAN pelakon Eyra Hazali berkongsi video sembahyang sambil mendukung anaknya yang kini berusia lima bulan.

Ia mendapat perhatian netizen di laman sosial Instagram pada Jumaat.

Eyra atau nama sebenarnya, Hazirah Qasdina Hazali, 22, berkata, perbuatan itu bagi mengelakkan anaknya terus men4ngis ketika dia sedang bersolat.

Malah, kata Eyra, cara itu juga membuatkan dia lebih khusyuk melakukan ibadah wajib itu tanpa memikirkan kerenah anaknya yang sedang mer4gam.

“Solat itu wajib, tak kira dalam keadaan apa pun, pasti ada cara yang memudahkan.

Islam itu mudah. Sebelum ini tak tahu, jika Hayder mer4gam, dia men4ngis t3ruk memang (saya) biar je n4ngis.

“Sampai saya terfikir, takkan takda cara? Susah juga macam ini sebab kita susah hati dia n4ngis kuat.

Hayder sekarang memang mer4gam t3ruk, nak dukung saja. Alhamdulillah, saya jumpa cara dan sangat-sangat mudah.

“Dukung dan jika masih men4ngis, tenangkan saja, tak batal pun, janji khusyuk dan aur4t terjaga,” katanya.

Eyra berkahwin dengan penjaga gol pasukan Johor Darul Takzim (JDT), Muhammad Haziq Nadzli, 23, pada 1 November 2019.

Dan hasil perkahwinan, mereka dikurniakan seorang anak lelaki, Muhammad Hayder Qhalish yang kini berusia lima bulan.

“Perlu ke tunjuk dan rak4m awk tgh solat tu….” Tindakan Eyra Hazali Solat Sambil Dukung Ank Jadi Buah Mulut Netzen

Eyra bersama suami dan anak lelakinya.

Dalam pada itu, pelakon drama Mr. Greyini juga berharap perkongsian tersebut dapat memberikan manfaat kepada pengikutnya yang mengalami situasi sama.

“Tengok la Hayder, waktu dukung elok, bila letak mengada-ngada nak juga guling. Semoga bermanfaat untuk kita semua,” katanya.

Video itu kemudiannya disambut baik rakan-rakan artis seperti Elvina Mohamad, Raja Syahiran, Mawar Rashid dan Dayah Bakar yang mengucapkan terima kasih di atas perkongsian berkenaan.

Dukung dan jika masih men4ngis, tenangkan saja, tak b4tal pun, janji khusyuk dan aur4t terjaga.

Bagaimanapun, ada segelintir netizen yang mempertikaikan perkongsian itu dan menganggap aktres itu sengaja mahu menunjuk-nunjuk dirinya.

Ini bagi melakukan amal ibadah untuk tatapan umum.

“Yelah (solat) wajib. Tapi wajib ke awak perlu tunjuk dan rakam apa yang awak tengah solat tu?

Apa niat dan tujuannya… solat dan kemudian rakam bagi semua orang tengok yang awak melakukan ibadah yang wajib pada umat Islam.

Sedangkan awak macam menunjuk-nunjuk, ibaratkan macam tu. Apa niat tu?” kata seorang netizen.

Tidak mudah melatah, Eyra kemudian membalas komen tersebut dengan menyatakan dia sekadar mahu berkongsi ilmu.

Ia mungkin tidak diketahui ramai agar ia dapat dimanfaatkan kepada pengikut laman sosialnya.

“Tiada niat untuk menunjuk-nunjuk. Saya kongsikan ilmu yang mungkin ramai tak tahu.

Kalau baca komen, ramai yang tak tahu boleh buat macam ini.

“Saya gunakan platform saya untuk kongsikan apa yang saya tahu.

“Awak pun ‘ibaratkan macam tu’ maknanya awak hanya buat andaian terhadap saya.

Dah besar boleh fikir mana yang baik, mana yang tak,” kata Eyra.

Netizen Perasan Sesuatu

Doa yang Baik²

Sebagai makluman, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), sama ada untuk imam, makmum atau solat secara bersendirian.

Kita dibenarkan mendukung bayi lelaki mahupun perempuan. Ia dibenarkan untuk solat fardhu atau sunat dengan disertakan syarat-syarat tertentu.

Syarat itu ialah bayi mestilah bebas daripada n4jis, mengawal pergerakan supaya tidak melakukan pergerakan anggota besar sebanyak tiga kali berturut-turut.

Memastikan dada sentiasa menghadap kiblat dan melakukannya hanya dalam keadaan yang benar-benar memerlukan

(jika tiada siapa yang dapat menjaga bayi ketika kita sedang bersolat).

 

Sumber: mStar!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semasa

“AlhamduIiIIah, Aku dah CERAl” Mengejutkan Punca Sebenar Anjou Berpisah Dgn Suami

Terdahulu, menerusi satu perkongsian di Instagram pelakon kontroversi Zarina Anjoulie mengakui hamil beberapa bulan.

Namun mengalami keguguran baru-baru ini.

Tetap tenang menerima ujian tersebut, menerusi entri itu Zarina turut berkongsikan mengenai bahaya dan kesan sampingan melakukan suntikan ‘filler’.

Kemudin memberitahu mengenai berita kegugurannya secara tidak sengaja.

“Beberapa bulan lepas Anju mengandung tapi gugur.

Bukan nak cerita kesian kat video ini cuma nak beritahu.

Tak ada rezeki kan tapi Anju cuba nak pregnant lagi,” katanya.

Berkongsikan pengalaman yang dilalui selepas menyuntik ‘filler’ di bahagian payvdaranya.

Zarina turut meminta mereka di luar sana tidak salah anggap kerana ia hanya untuk memberi kesedaran.

“Anju share apa yang anju lalui sekarang ni ye…Please don’t judge dan diharap anda semua terbuka dengan perkongian ini.

Tujuan Anju share bukan nntuk nak jatuhkan orang, tetapi untuk create awareness.

Anju sendiri tengah lalui benda ni, so Anju nak share with you guys,” katanya.

Zarina berkata ketika hamil beberapa bulan lalu, payudaranya membengkak dan sakit.

Perkara itu membuatkan dia terfikir akan kesan sampingan ‘filler’ jika hamil lagi.

Dan akan berjumpa dengan doktor pakar untuk mengeluarkan filler tersebut.

“Saya akan pergi bertemu Doktor Chiam untuk rawatan mengeluarkan ‘filler’ di bahagian dada.

Ini adalah plan sebelum saya hamil lagi nanti. Video ini dikongsi sebab sekurang-kurangnya korang tahu apa nak buat selepas ini.

“It was my choice untuk letak barang terlarang dalam badan aku.

Jangan salah anggap dengan video ini atau jangan salahkan tempat aku pergi buat ‘filler’ dulu ya,” katanya.

“AlhamduIiIIah, Aku dah CERAl”

Terbaru, kami menerima berita mengejutkan, baru sahaja mendirikan rumah tangga pada Julai tahun lalu, perkongsian terbaru pelakon Zarina Anjoulie.

Berita ini mengejutkan ramai apabila memaklumkan dia sudah pun bercerai.

Menerusi satu perkongsian di Instagram itu, Zarina memberitahu hari ini merupakan hari paling bahagia dalam hidupnya.

Ini apabila mendakwa dia dan suaminya, Eilyas Azhar sudah berpisah.

Hasil tinjauan mendapati, gambar terakhir Zarina bersama suami dikongsikan sekitar Disember tahun lalu.

Ini ketika makan tengahari bersama rakan-rakannya.

Bagaimanapun, setakat ini tiada penjelasan lanjut mengenai perkara itu oleh Zarina sendiri.

Malah, ruangan komen perkongsian itu juga ditutup.

Terdahulu, Zarina dan suaminya telah bernikah di Pejabat Agama Islam Negeri Sembilan pada Julai 2020 selepas empat tahun bergelar ibu tunggal .

Punca Sebenar Didedahkan Netizen?

Continue Reading

Semasa

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Persekolahan sesi 2021 masih tidak dapat dijalankan secara biasa kerana majoriti murid perlu mengikuti pembelajaran secara dalam talian.

Ini kerana arahan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 dikenakan atas peningkatan jumlah kes C0V1D-l9 di Malaysia.

Oleh itu, untuk proses pengambilan dan penghantaran buku teks juga dijalankan dengan cara berbeza.

Mengulas perkara ini, pelakon Sweet Qismina telah memuat naik satu hantaran di Instagram miliknya pada 26 Januari 2021.

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Perkongsian Sweet yang diambil daripada akaun Twitter beliau itu menegur proses pengambilan dan penghantaran buku teks yang dianggapnya kurang sesuai.

Ia setelah beliau mengalaminya sendiri bagi urusan itu untuk adik perempuannya.

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Melalui perkongsian itu, Sweet menyentuh tentang usia ibu bapa atau penjaga yang menggalas tugas untuk proses tersebut.

Ada di antara mereka yang sudah berusia dan cuaca yang panas pula menambahkan keletihan.

Selain itu, buku teks yang berat dikira menjadi beban buat mereka.

Isu tiada bantuan untuk pergerakan juga membuatkan mereka sukar untuk ke tempat yang sepatutnya dengan saiz sekolah yang agak besar.

Sweet juga mengakhiri perkongsian itu dengan memberi cadangan untuk penambahbaikan.

Buat ibu bapa atau penjaga yang mengalaminya pasti lebih tahu bagaimana proses berkenaan dijalankan di sekolah.

Sumber : Sweet Qismina / hotfm

Continue Reading

Semasa

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya ‘Dia’ ni Salah Seorang yg Disaman

Mengikut surat pekeliling yang dikeluarkan oleh Pengarah Jabatan Hal Ehwal Negeri Sembilan (JHEAINS) bertarikh 20 Januari.

Jamuan selepas aktiviti pengajian ilmu adalah tidak dibenarkan.

Ini memandangkan hampir semua negeri sedang menjalani tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Namun begitu, masih ada juga pihak surau dan segelintir individu yang melanggar arahan yang telah dikeluarkan itu.

Di Facebook, viral beberapa foto di mana sekumpulan individu dipercayai sedang menikmati jamuan selepas selesai solat Maghrib.

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Moga kita sama-sama mengambil iktibar. Saman akibat tidak mematuhi SOP di Surau Matahari Height Seremban, Maghrib malam semalam (25.01.2021).

Mana-mana orang yang mengingkari, melanggar, membantah atau mencela kewibawaan dan titah perintah.

Ia daripada Yang di-Pertuan Besar sebagai Ketua Agama Islam, arahan Majlis atau fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa.

Ini adalah melakukan satu kesalahan dan hendaklah apabila disabitkan dikenakan hukuman dnda tidak melebihi satu ribu ringgit.

Atau pnjara selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Harap kita sama-sama bertanggungjawab menjaga SOP ya.

Menerusi Facebook Masjid Kariah Taman Bandar Senawang, beberapa orang jemaah Surau Matahari Height di Seremban.

Mereka telah dikenakan denda selepas dipercayai melanggar SOP yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Mereka kelihatan melepak sambil menikmati air dan roti secara beramai-ramai.

Oleh sebab itu, kesemua mereka didnda sebanyak RM1000.

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Di ruangan komen, rata-rata netizen berharap semua individu mematuhi SOP tidak kira di mana jua mereka berada.

Antara yg dikenakan tindakkan saman itu termasuklah Pakcik ni.

Mereka juga berharap golongan pak cik- pak cik ini mengambil perkara tersebut sebagai pengajaran.

Sumber: Masjid Kariah Taman Bandar Senawang

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.