Connect with us

Semakin lama, semakin banyak trend pelik yang tular di media sosial terutamanya di TikTok.

Mungkin ramai yang bosan terperap kat rumah, serta banyak masa terluang join trend pelik ini.

Budak-budak pulak ramai yang tak boleh ke sekolah, jadi mereka mungkin buntu tak tahu nak buat apa.

Kali ini, muncul pula trend baru iaitu menternak ‘babl air’ di TikTok.

Untuk pengetahuan, ‘babl air’ merupakan cool fever yang telah direndam dalam air sehingga kembang.

Tak tahu nak kata kreatif atau pelik. Tak pernah terfikir pula nak buat cool fever jadi mainan.
Pelik² Mainan Budak Sekarang Ye, Ramai lbu Bapa Mula Luah Kebimbangan Dgn Anak² Mereka
Difahamkan, anda perlu merendam cool fever tersebut dalam air selama beberapa hari.

Kalau rendam dua jam je, benda tu takkan kembang. Ramai juga yang tertanya-tanya kenapa lah ramai yang berminat sangat nak main dengan ‘babl air’ ni kan?.

Rasanya, benda ni berjaya menarik minat kanak-kanak sebab apabila kembang.

Cool fever terbabit nampak seperti jeli yang berwarna-warni.

Mungkin sebab dia colourful dan ada tekstur yang sama macam slime kot.
Pelik² Mainan Budak Sekarang Ye, Ramai lbu Bapa Mula Luah Kebimbangan Dgn Anak² Mereka
Namun, perkara ini telah meresahkan sesetengah ibu bapa yang buntu sebab ada antara anak mereka yang sanggup membazlrkan wang untuk membeli cool fever.

Ye lah, orang beli untuk kurangkan demam, boleh pulak dorang buat jadi mainan.

Macam dah takde mainan lain dah kat rumah tu.

Selain itu, ada juga netizen yang risau kalau st0k cool fever di farmasi akan habis jika ramai beli untuk buat benda ni.

Keslan untuk orang yang betul-betul memerlukan cool fever ni untuk anak dorang yang demam.
Pelik² Mainan Budak Sekarang Ye, Ramai lbu Bapa Mula Luah Kebimbangan Dgn Anak² Mereka
Ada juga yang berpendapat lebih baik bela hamster daripada ‘menternak babl air’ yang tidak dapat bergerak ni.

Rasanya, daripada bazirkan duit beli ni, lebih baik bela kucing atau hedgehog.

Jadi, untuk parents kat luar sana, kalau tiba-tiba anak korang mintak duit nak beli cool fever, lebih baik jangan bagi. Takut lain pulak jadinya.

Sblm benda ni viral, saya dh lalui juga dgn benda ni.

Satu hari ank saya demam, so mummy dia lekat la b4bi air ni kt bhgn blkang dia, klau lekat kt kening, mmg taknak la dia pakai, ank bru usia 3tahun..

Pas tu time nk tukar baju semua, b4bi air ni ikut sangkut skali dgn baju ank tdi, pi rendam lh kt bilik air..

Esoknya alangkah trkejutny sya tgk ada jelly di sbalik pkaian ank saya tu, masa tu sya nk mndi,berus gigi tiba2 trpandang pulak kt situ.

Sempat lg bertanya dlm hti seketika, pas tu jerit lh pnggil bini suruh tgk.. mmg pelik laa..

Smpai skrang msih lg dlm bilik air benda b4bi air tu, mungkin ada 3minggu dh, tpi skrang rupa dia dh jadi lain tau.. korang tgk la sendiri..

Punya la mahaal bnda ni guna utk ank kecik saklt demam..

Xpala mungkin smua kayaa kot… Kalau ada ank kecik jlmat selagi boleh kdg lepas guna kejap smpan balik.

Kau nak bela benda tak hidup nak buat apa ape motlfnye ni . Cool fever tu untuk tepek kat orang demamm .

Ade jugak org b0do pi kembangkan buat bela yg ikut pun sama . Elok 0tak bawak keluar rendam bagi berkembang.

Biasa kalau anak demam, akan jmpa bnda ni dlm mesin basuh sbb coolfever melekat kt baju bila bngn.

Kredit : LobakMerah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semasa

“AlhamduIiIIah, Aku dah CERAl” Mengejutkan Punca Sebenar Anjou Berpisah Dgn Suami

Terdahulu, menerusi satu perkongsian di Instagram pelakon kontroversi Zarina Anjoulie mengakui hamil beberapa bulan.

Namun mengalami keguguran baru-baru ini.

Tetap tenang menerima ujian tersebut, menerusi entri itu Zarina turut berkongsikan mengenai bahaya dan kesan sampingan melakukan suntikan ‘filler’.

Kemudin memberitahu mengenai berita kegugurannya secara tidak sengaja.

“Beberapa bulan lepas Anju mengandung tapi gugur.

Bukan nak cerita kesian kat video ini cuma nak beritahu.

Tak ada rezeki kan tapi Anju cuba nak pregnant lagi,” katanya.

Berkongsikan pengalaman yang dilalui selepas menyuntik ‘filler’ di bahagian payvdaranya.

Zarina turut meminta mereka di luar sana tidak salah anggap kerana ia hanya untuk memberi kesedaran.

“Anju share apa yang anju lalui sekarang ni ye…Please don’t judge dan diharap anda semua terbuka dengan perkongian ini.

Tujuan Anju share bukan nntuk nak jatuhkan orang, tetapi untuk create awareness.

Anju sendiri tengah lalui benda ni, so Anju nak share with you guys,” katanya.

Zarina berkata ketika hamil beberapa bulan lalu, payudaranya membengkak dan sakit.

Perkara itu membuatkan dia terfikir akan kesan sampingan ‘filler’ jika hamil lagi.

Dan akan berjumpa dengan doktor pakar untuk mengeluarkan filler tersebut.

“Saya akan pergi bertemu Doktor Chiam untuk rawatan mengeluarkan ‘filler’ di bahagian dada.

Ini adalah plan sebelum saya hamil lagi nanti. Video ini dikongsi sebab sekurang-kurangnya korang tahu apa nak buat selepas ini.

“It was my choice untuk letak barang terlarang dalam badan aku.

Jangan salah anggap dengan video ini atau jangan salahkan tempat aku pergi buat ‘filler’ dulu ya,” katanya.

“AlhamduIiIIah, Aku dah CERAl”

Terbaru, kami menerima berita mengejutkan, baru sahaja mendirikan rumah tangga pada Julai tahun lalu, perkongsian terbaru pelakon Zarina Anjoulie.

Berita ini mengejutkan ramai apabila memaklumkan dia sudah pun bercerai.

Menerusi satu perkongsian di Instagram itu, Zarina memberitahu hari ini merupakan hari paling bahagia dalam hidupnya.

Ini apabila mendakwa dia dan suaminya, Eilyas Azhar sudah berpisah.

Hasil tinjauan mendapati, gambar terakhir Zarina bersama suami dikongsikan sekitar Disember tahun lalu.

Ini ketika makan tengahari bersama rakan-rakannya.

Bagaimanapun, setakat ini tiada penjelasan lanjut mengenai perkara itu oleh Zarina sendiri.

Malah, ruangan komen perkongsian itu juga ditutup.

Terdahulu, Zarina dan suaminya telah bernikah di Pejabat Agama Islam Negeri Sembilan pada Julai 2020 selepas empat tahun bergelar ibu tunggal .

Punca Sebenar Didedahkan Netizen?

Continue Reading

Semasa

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Persekolahan sesi 2021 masih tidak dapat dijalankan secara biasa kerana majoriti murid perlu mengikuti pembelajaran secara dalam talian.

Ini kerana arahan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 dikenakan atas peningkatan jumlah kes C0V1D-l9 di Malaysia.

Oleh itu, untuk proses pengambilan dan penghantaran buku teks juga dijalankan dengan cara berbeza.

Mengulas perkara ini, pelakon Sweet Qismina telah memuat naik satu hantaran di Instagram miliknya pada 26 Januari 2021.

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Perkongsian Sweet yang diambil daripada akaun Twitter beliau itu menegur proses pengambilan dan penghantaran buku teks yang dianggapnya kurang sesuai.

Ia setelah beliau mengalaminya sendiri bagi urusan itu untuk adik perempuannya.

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Melalui perkongsian itu, Sweet menyentuh tentang usia ibu bapa atau penjaga yang menggalas tugas untuk proses tersebut.

Ada di antara mereka yang sudah berusia dan cuaca yang panas pula menambahkan keletihan.

Selain itu, buku teks yang berat dikira menjadi beban buat mereka.

Isu tiada bantuan untuk pergerakan juga membuatkan mereka sukar untuk ke tempat yang sepatutnya dengan saiz sekolah yang agak besar.

Sweet juga mengakhiri perkongsian itu dengan memberi cadangan untuk penambahbaikan.

Buat ibu bapa atau penjaga yang mengalaminya pasti lebih tahu bagaimana proses berkenaan dijalankan di sekolah.

Sumber : Sweet Qismina / hotfm

Continue Reading

Semasa

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya ‘Dia’ ni Salah Seorang yg Disaman

Mengikut surat pekeliling yang dikeluarkan oleh Pengarah Jabatan Hal Ehwal Negeri Sembilan (JHEAINS) bertarikh 20 Januari.

Jamuan selepas aktiviti pengajian ilmu adalah tidak dibenarkan.

Ini memandangkan hampir semua negeri sedang menjalani tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Namun begitu, masih ada juga pihak surau dan segelintir individu yang melanggar arahan yang telah dikeluarkan itu.

Di Facebook, viral beberapa foto di mana sekumpulan individu dipercayai sedang menikmati jamuan selepas selesai solat Maghrib.

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Moga kita sama-sama mengambil iktibar. Saman akibat tidak mematuhi SOP di Surau Matahari Height Seremban, Maghrib malam semalam (25.01.2021).

Mana-mana orang yang mengingkari, melanggar, membantah atau mencela kewibawaan dan titah perintah.

Ia daripada Yang di-Pertuan Besar sebagai Ketua Agama Islam, arahan Majlis atau fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa.

Ini adalah melakukan satu kesalahan dan hendaklah apabila disabitkan dikenakan hukuman dnda tidak melebihi satu ribu ringgit.

Atau pnjara selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Harap kita sama-sama bertanggungjawab menjaga SOP ya.

Menerusi Facebook Masjid Kariah Taman Bandar Senawang, beberapa orang jemaah Surau Matahari Height di Seremban.

Mereka telah dikenakan denda selepas dipercayai melanggar SOP yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Mereka kelihatan melepak sambil menikmati air dan roti secara beramai-ramai.

Oleh sebab itu, kesemua mereka didnda sebanyak RM1000.

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Di ruangan komen, rata-rata netizen berharap semua individu mematuhi SOP tidak kira di mana jua mereka berada.

Antara yg dikenakan tindakkan saman itu termasuklah Pakcik ni.

Mereka juga berharap golongan pak cik- pak cik ini mengambil perkara tersebut sebagai pengajaran.

Sumber: Masjid Kariah Taman Bandar Senawang

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.