Connect with us

Selepas penat bekerja pasti ramai yang ambil keputusan untuk merehatkan minda dan badan.

Salah satu aktiviti yang dibuat untuk menghilangkan stress ini ialah dengan bercuti.

Tetapi pengalaman pahit yang dikongsikan oleh pengguna fb bernama Noor Izzati ini semestinya menjadi pengalaman yang sukar dilupakan sampai bila-bila…

Pengalaman Ngeri Di Hotel “Luxury.”

Saya dan suami menginap di hotel ni sekitar Februari, tapi hari ini baru berkesempatan berkongsi.

Memandangkan tagline hotel ni ‘luxury’, jadi harapan kami tinggi.

Namun, hancur musnah saat melangkah masuk.

Seawal check in lagi, kami telah diberi peringatan supaya tidak mengapa-apakan barang hotel ni atau denda akan menanti.

Ternganga kami mendengarnya. Awal2 dah bagi bad impression.

Masuk bilik, tengok2 berhabuk dan bilik x berapa bersih. Baca kat google review pun, ramai complain pasal kebersihan.

Keesokan harinya, masa breakfast pun ada la ala kadar. Hmm.

Baca review lain, siap ada nampak lipas berlari kat makanan. Kalau depan saya, boleh muntah terus kot.

Lepas2 breakfast, konon nak pi mandi kolam. Sekali pi tengok. Tu diaa.. Air kolam berminyak.

Geli! Dinding kolam pulak siap merekah lagi. Jem! Tak selera terus.

Balik bilik, tengah duk rehat, kami menerima panggilan peringatan supaya check out jam 12 tengah hari.

Tak sabar nak halau pelanggan nampak. Hmm..

Ingat sampai situ je mimpi ngeri. Rupa-rupanya PALING NGERI MASA CHECK OUT.

Kami diminta tunggu. Rupa-rupanya nak spotcheck bilik. Lepas sekian lama menunggu, kami dipanggil ke kaunter.

Dengan muka serius tanpa sebarang senyuman, cadar bilik ditebarkan di atas meja kaunter, di hadapan pelanggan lain.

Ada sedikit kotoran rupa-rupanya tercalit di cadar. Rajin pulak dia menilik ye.

Betul-betul teliti spotcheck tu. Kami diminta membayar denda ratusan ringgit sebagai ganti rugi.

Suami saya mula bertekak mempertahankan hak kami sebagai pelanggan.

Selama ni, hotel jauh lagi hebat kami inap pun tak pernah buat macam ni.

Kami enggan. Pihak hotel suruh pulak kami bawa cadar pergi dobi. Basuh dan bawa kembali.

Ah, sudah. Celah mana pulak nak cari dobi kat KL. Kami bukan orang sini, mana tau. Menyusahkan!

Akhirnya, kami bawa cadar ke bilik air lobi hotel. Basuh sendiri. Sekejap je hilang calitan tu.

Memang tak berbaloi, nak kena pergi dobi, apatah lagi bayar denda ratusan ringgit, untuk secalit kotoran tu.

Mujur masih ada akal, nak basuh sendiri.

Selesai membasuh, bawa balik cadar. Serah pada kaunter. Ingat dah setel.

Ditunjuk pula tuala yang diambil dari bilik hotel, ada sedikit kesan lipstick.

Mungkin saya tak sedar masa lap muka. Nak denda lagi la.

Apa lagi. Jadi rimau la suami saya. Bila keadaan kelihatan semakin tegang.

Seorang staf yang agak baik, cuba memujuk kami.

Katanya biar dia yang basuh dan tinggalkan sahaja tuala tu.

Sempat juga dia mengadu, dia pun tak tahan bila hari2 asyik kena hadap benda yang sama.

Dari situ, boleh nampak yang staf kat situ pun tak suka hadap situasi macam tu tapi terpaksa sebab kerja. Apatah lagi kalau pelanggan kan…

Walaupun ngeri, tapi saya masih tak sampai hati nak reveal hotel ni.

Tapi kalau banyak permintaan, saya akan beritahu. Semoga orang lain tak terkena macam kami😂😂

*Dalam gambar tu, staf tengah spotcheck cadar pelanggan lain pulak. Bukan kami je terkena tau…

Silap saya tak baca review dulu sebelum book sebab nak cepat.

Saya baca selepas terkena. Rajin2 la baca review dulu ye lain kali. Haha.

Seorang Wanita bekas housekeeping Hotel berkongsikan beberapa rahsia dan tips jika mahu bermalam di hotel.

Terutamanya jika anda wanita, pastikan anda tahu akan tips-tips dibawah ini.

Rahsia 1 : Jangan Guna Gelas Di Bilik

Gelas di bilik anda mungkin berkilat. Tapi ia sebenarnya menjijikkan.

Kebanyakan staff mengemas bilik tidak mencuci gelas itu, tetapi hanya mengelapnya saja.

Dalam satu pendedahan oleh Fox News pada tahun 2007, kamera tersembunyi yang dipasang di hotel mewah bandar itu merakamkan yang gelas di bilik selalunya tidak dibasuh.

Kadang-kadang ia di sembur dengan pencuci tingkap dan dilap dengan tuala kotor.

Ada yang membersihkannya dengan menggunakan sarung tangan yang sebelum itu digunakan untuk mencuci mangkuk tandas.

Pilihan terbaik? Bawa cawan plastik dari rumah. Jika tidak pun, cuci dulu gelas dan cawan dengan air panas sebelum menggunakannya.

Rahsia 2 : Jangan Guna Cerek Air di Bilik

Ah! Cerek air di bilik hotel .. siapa yang tidak sukakannya?

Memang best bila boleh membancuh teh dan kopi di bilik yang sejuk.

Tetapi dalam satu pendedahan di dalam majalah Saloon, seorang pengemas bilik mengakui yang ada satu perkara yang pelik mengenai cerek air.

Cerek sebenarnya kerap dijadikan tempat meletak kond*m terpakai.

Menurutnya, beliau mempunyai satu pen yang digunakan khusus untuk mengambil kond*m tersebut. Begini rutin pembersihan beliau.

Pertama buang benda tersebut. Kemudian sembur pencuci, bilas dengan air panas dan ulang jika lekit cecair masih ada.

Tambahnya lagi, beliau terlalu kerap menemui sisa tersebut di dalam cerek sehingga apabila beliau menjerang air di rumah, beliau kerap terbayang apa yang terjadi di bilik hotel.

Gambar Hiasan

Kesilapan 3 : Pintu Hotel Mudah Dibuka

Tidak kisahlah samada anda bercuti di hotel bajet atau hotel mewah, bawa sendal pintu anda untuk keselamatan.

Setiap kali anda berada di bilik, letak sendal di pintu.

Mengapa?Sebab tak kiralah betapa canggihnya sistem keselamatan pintu anda, ia tidak se-selamat yang anda sangka.

Sistem kunci rantai dan sistem kad elektronik mudah dibuka — tidak kiralah samada oleh orang luar ataupun staff hotel sendiri.

Jadi anda perlukan sendal anda. Walaupun murah, sendal pintu adalah cara paling efektif menghalang orang yang tidak dikenali dari masuk ke dalam bilik sewaktu anda, pasangan anda dan anak-anak sedang tidur.

Rahsia 4 : Jangan Guna Air Dari Paip Untuk Minum

Jika anda menginap lama di hotel, guna air mineral sebagai air minuman. Jangan gunakan air paip dari bilik air.

Terutamanya jika anda bercuti di kawasan yang mempunyai air tercemar dari sisa najis manusia dan racun serangga seperti di Cameron Highland.

Kisah anak-anak cirit birit selepas pulang dari situ adalah perkara biasa.

Kalau itu belum membuatkan anda risau, pernah dengar kisah dua pelancong Britain di Cecil Hotel, Los Angeles?

Tidak tahan dengan rasa air yang agak pelik mereka melaporkannya kepada pihak hotel.

Setelah di selidiki, staff hotel mendapati bahawa selama ini memang mereka menggunakan air yang kotor untuk mandi, minum dan menggosok gigi.

Kenapa?

Kerana ada mayat seorang wanita Cina telah mereput lebih 2 minggu di dalam tangki air yang digunakan di seluruh hotel.

Rahsia 5 : Jangan Bersandar di Tingkap Bilik

Ya. Bersandarlah di tingkap bilik, jika anda ingin mati muda.

Tingkap di bilik hotel selalunya tidak diperiksa dengan kerap.

Walaupun di bilik-bilik hotel mewah di dalam bangunan tinggi seperti di Kuala Lumpur.

Setiap bulan, ada saja berita dari seluruh dunia mengenai kanak-kanak dan juga orang dewasa yang jatuh disebabkan mereka bersandar di tingkap hotel.

Tidak kiralah samada hotel tersebut hotel murah atau hotel mewah, kedua-duanya tidak selamat.

Tak percaya? Lihat apa yang anda jumpa bila anda google hotel window fall.

Copy paste dari : Noor Izzati Abdul Hanid

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semasa

“AlhamduIiIIah, Aku dah CERAl” Mengejutkan Punca Sebenar Anjou Berpisah Dgn Suami

Terdahulu, menerusi satu perkongsian di Instagram pelakon kontroversi Zarina Anjoulie mengakui hamil beberapa bulan.

Namun mengalami keguguran baru-baru ini.

Tetap tenang menerima ujian tersebut, menerusi entri itu Zarina turut berkongsikan mengenai bahaya dan kesan sampingan melakukan suntikan ‘filler’.

Kemudin memberitahu mengenai berita kegugurannya secara tidak sengaja.

“Beberapa bulan lepas Anju mengandung tapi gugur.

Bukan nak cerita kesian kat video ini cuma nak beritahu.

Tak ada rezeki kan tapi Anju cuba nak pregnant lagi,” katanya.

Berkongsikan pengalaman yang dilalui selepas menyuntik ‘filler’ di bahagian payvdaranya.

Zarina turut meminta mereka di luar sana tidak salah anggap kerana ia hanya untuk memberi kesedaran.

“Anju share apa yang anju lalui sekarang ni ye…Please don’t judge dan diharap anda semua terbuka dengan perkongian ini.

Tujuan Anju share bukan nntuk nak jatuhkan orang, tetapi untuk create awareness.

Anju sendiri tengah lalui benda ni, so Anju nak share with you guys,” katanya.

Zarina berkata ketika hamil beberapa bulan lalu, payudaranya membengkak dan sakit.

Perkara itu membuatkan dia terfikir akan kesan sampingan ‘filler’ jika hamil lagi.

Dan akan berjumpa dengan doktor pakar untuk mengeluarkan filler tersebut.

“Saya akan pergi bertemu Doktor Chiam untuk rawatan mengeluarkan ‘filler’ di bahagian dada.

Ini adalah plan sebelum saya hamil lagi nanti. Video ini dikongsi sebab sekurang-kurangnya korang tahu apa nak buat selepas ini.

“It was my choice untuk letak barang terlarang dalam badan aku.

Jangan salah anggap dengan video ini atau jangan salahkan tempat aku pergi buat ‘filler’ dulu ya,” katanya.

“AlhamduIiIIah, Aku dah CERAl”

Terbaru, kami menerima berita mengejutkan, baru sahaja mendirikan rumah tangga pada Julai tahun lalu, perkongsian terbaru pelakon Zarina Anjoulie.

Berita ini mengejutkan ramai apabila memaklumkan dia sudah pun bercerai.

Menerusi satu perkongsian di Instagram itu, Zarina memberitahu hari ini merupakan hari paling bahagia dalam hidupnya.

Ini apabila mendakwa dia dan suaminya, Eilyas Azhar sudah berpisah.

Hasil tinjauan mendapati, gambar terakhir Zarina bersama suami dikongsikan sekitar Disember tahun lalu.

Ini ketika makan tengahari bersama rakan-rakannya.

Bagaimanapun, setakat ini tiada penjelasan lanjut mengenai perkara itu oleh Zarina sendiri.

Malah, ruangan komen perkongsian itu juga ditutup.

Terdahulu, Zarina dan suaminya telah bernikah di Pejabat Agama Islam Negeri Sembilan pada Julai 2020 selepas empat tahun bergelar ibu tunggal .

Punca Sebenar Didedahkan Netizen?

Continue Reading

Semasa

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Persekolahan sesi 2021 masih tidak dapat dijalankan secara biasa kerana majoriti murid perlu mengikuti pembelajaran secara dalam talian.

Ini kerana arahan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 dikenakan atas peningkatan jumlah kes C0V1D-l9 di Malaysia.

Oleh itu, untuk proses pengambilan dan penghantaran buku teks juga dijalankan dengan cara berbeza.

Mengulas perkara ini, pelakon Sweet Qismina telah memuat naik satu hantaran di Instagram miliknya pada 26 Januari 2021.

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Perkongsian Sweet yang diambil daripada akaun Twitter beliau itu menegur proses pengambilan dan penghantaran buku teks yang dianggapnya kurang sesuai.

Ia setelah beliau mengalaminya sendiri bagi urusan itu untuk adik perempuannya.

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Melalui perkongsian itu, Sweet menyentuh tentang usia ibu bapa atau penjaga yang menggalas tugas untuk proses tersebut.

Ada di antara mereka yang sudah berusia dan cuaca yang panas pula menambahkan keletihan.

Selain itu, buku teks yang berat dikira menjadi beban buat mereka.

Isu tiada bantuan untuk pergerakan juga membuatkan mereka sukar untuk ke tempat yang sepatutnya dengan saiz sekolah yang agak besar.

Sweet juga mengakhiri perkongsian itu dengan memberi cadangan untuk penambahbaikan.

Buat ibu bapa atau penjaga yang mengalaminya pasti lebih tahu bagaimana proses berkenaan dijalankan di sekolah.

Sumber : Sweet Qismina / hotfm

Continue Reading

Semasa

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya ‘Dia’ ni Salah Seorang yg Disaman

Mengikut surat pekeliling yang dikeluarkan oleh Pengarah Jabatan Hal Ehwal Negeri Sembilan (JHEAINS) bertarikh 20 Januari.

Jamuan selepas aktiviti pengajian ilmu adalah tidak dibenarkan.

Ini memandangkan hampir semua negeri sedang menjalani tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Namun begitu, masih ada juga pihak surau dan segelintir individu yang melanggar arahan yang telah dikeluarkan itu.

Di Facebook, viral beberapa foto di mana sekumpulan individu dipercayai sedang menikmati jamuan selepas selesai solat Maghrib.

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Moga kita sama-sama mengambil iktibar. Saman akibat tidak mematuhi SOP di Surau Matahari Height Seremban, Maghrib malam semalam (25.01.2021).

Mana-mana orang yang mengingkari, melanggar, membantah atau mencela kewibawaan dan titah perintah.

Ia daripada Yang di-Pertuan Besar sebagai Ketua Agama Islam, arahan Majlis atau fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa.

Ini adalah melakukan satu kesalahan dan hendaklah apabila disabitkan dikenakan hukuman dnda tidak melebihi satu ribu ringgit.

Atau pnjara selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Harap kita sama-sama bertanggungjawab menjaga SOP ya.

Menerusi Facebook Masjid Kariah Taman Bandar Senawang, beberapa orang jemaah Surau Matahari Height di Seremban.

Mereka telah dikenakan denda selepas dipercayai melanggar SOP yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Mereka kelihatan melepak sambil menikmati air dan roti secara beramai-ramai.

Oleh sebab itu, kesemua mereka didnda sebanyak RM1000.

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Di ruangan komen, rata-rata netizen berharap semua individu mematuhi SOP tidak kira di mana jua mereka berada.

Antara yg dikenakan tindakkan saman itu termasuklah Pakcik ni.

Mereka juga berharap golongan pak cik- pak cik ini mengambil perkara tersebut sebagai pengajaran.

Sumber: Masjid Kariah Taman Bandar Senawang

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.