Connect with us

Jakarta: Operasi mencari dan menyeIamat (SAR) yang digerakkan.

Ini selepas peswat Sriwijaya Air terhmpas menemukan cebisan d4ging manusia.

Dan serpihan ps4wat di perairan Kepulauan Seribu.

Cebisan d4ging berkenaan dipercayai milik penumpang peswat berkenaan.

Untuk rekod, peswat itu dilapor membawa 62 penump4ng termasuk lima anak kapal dan dilaporkan terptus hubungan.

Ini sebaik berlepas dari Lapangan Terbang Soekarno Hatta, Jakarta menuju ke P0nti4nak, petang tadi.

Salam tkziah untuk penumpang dan anak kapal pesawat indo yg dikhabarkan meIetvp di udara tadi.

Peswat dari Jakarta menuju ke P0ntianak. Satu lagi berita sedlh di permulaan tahun 2021.

Gurauan Terakhir Seorang Rakan, Warganet Kongsi Mesej Menyedihkan Dgn Mngsa Sriwijaya Air

Setakat ini berdasarkan manifest penumpang tiada kerakyatan Malaysia di dalamnya biarpun di medsos viraI ada rakyat Sarawak yang terIibat.

Gurauan Terakhir Seorang Rakan, Warganet Kongsi Mesej Menyedihkan Dgn Mngsa Sriwijaya Air

Foto ini adalah kiriman terakhir mngsa di dalam peswat tersebut.

Seorang isteri dan 2 anknya wrganegara Indonesia yg dihantar kepada suaminya yang mereka akan berlepas tadi, Innalillahi waiinalillahi rajiun- Borneo

Tribunnews melaporkan, ceblsan d4ging itu ditemui anggota kapal peronda Kementerian Perhubungan.

Ia berlaku di lokasi yang didkwa menjadi titik pesawat Sriwijaya Air terhmpas di Kepulauan Seribu.

Gurauan Terakhir Seorang Rakan, Warganet Kongsi Mesej Menyedihkan Dgn Mngsa Sriwijaya Air

Kapten kapal, Eko berkata, hasil pemeriksaan awal mendapati ceb1san d4ging yang ditemukan dipercayai dari bdan manusia.

Selain itu, Eko juga memaklumkan penemuan bahan bkar pesawat di lokasi kejad1an.

Gurauan Terakhir Seorang Rakan, Warganet Kongsi Mesej Menyedihkan Dgn Mngsa Sriwijaya Air

Pihak berkuasa Indonesia juga sudah mengesahkan inslden maIang itu dan memaklumkan Presiden Indonesia mengarahkan gerakkan S A R secara besar-besaran dilakukan.

Terkini, Kedutaan Malaysia di Jakarta memaklumkan dalam kenyataannya bahawa tiada rkyat Malaysia dalam peswat berkenaan. Al fatihah.

Gurauan Terakhir Seorang Rakan, Warganet Kongsi Mesej Menyedihkan Dgn Mngsa Sriwijaya Air

Sebelum ini media melaporkan sebuah peswat komersial Sriwijaya Air dilaporkan hiIang kontak.

Ini selepas berlepas dari Lapangan Terbang Soekarno Hatta, Jakarta menuju ke p0ntlanak, hari ini.

Menurut jurucakap Kementerian Perhubungan (Pengangkutan) Indonesia, pes4wat komersial itu berlepas jam 2.36 petang waktu Indonesia Barat.

Dan dijadualkan tiba di P0ntlanak, jam 3.15 petang waktu Indonesia Timur (4.15 waktu Indonesia Barat).

Gurauan Terakhir Seorang Rakan, Warganet Kongsi Mesej Menyedihkan Dgn Mngsa Sriwijaya Air

Semalam kita dikej0tkan dengan berita terhempasnya pesawat komersial Sriwijaya Air.

Terdahulu, pesawat terput0s hubungan selepas berlepas dari ibu kota Jakarta menuju ke Pontianak.

Berita dari negara jiran Indonesia diterima dengan dukacita oleh rakyat Malaysia.

Pastinya ini bukan berita yang kita mahu dengar pada permulaan tahun 2021.

Dia yang berk0ngsi ciapan “From this to this” di laman Twitternya berkata, “Gurauan kau tidak kelakar, aku baru bangun tidur langsung menangis.”

Di dalam muat naik gambar Whatsapp, dia dan mngsa membalas ucapan terakhir sebelum mngsa naik pesawat dan menuju ke Pontianak.

Gurauan Terakhir Seorang Rakan, Warganet Kongsi Mesej Menyedihkan Dgn Mngsa Sriwijaya Air

Gurauan Terakhir Seorang Rakan, Warganet Kongsi Mesej Menyedihkan Dgn Mngsa Sriwijaya Air

Namun, ucapan “jaga diri” dan “semoga penerbangan selamat” berakhir dengan berita tragedi.

Ini apabila media Indonesia melap0rkan terhempasnya kapal terbang Sriwijaya Air.

“Ini kau kan? Kau tak boleh pergi, kita baru sahaja bertemu,”

Katanya dalam satu hantaran mesej yang tidak langsung akan dibalas.

Ciapan lelaki ini telah mendapat perhatian ramai dan dik0ngsi lebih dari 6,000 pengguna Twitter.

Rakyat Indonesia dan Malaysia turut memberikan mesej takziah kepadanya.

“Aku faham bagaimana rasanya kehilangan seorang sahabat, turut berduka cita ya,” kata Metta.

“Turut berduka, kalau aku jadi kamu pasti aku akan menangis sambil berfikir. Kamu kuat ya.

Sentiasa berdoa semoga r0h ditempat bersama yang terbaik oleh Allah,” tulis Sasya Levi

“Erti patah hati yang sebenar, semoga semua yang ditinggalkan mampu tabah dan ikhlas.

Semoga mngsa diberi tempat terbaik disisi-Nya,” kata Dita.

Utamakan Solat Sebelum Terbang, Pesanan Terakhir ‘Pilot’ Sriwijaya Air Meruntun Jiwa

Salah seorang mangsa nahas adalah juruterbang pesawat iaitu Kapten Afwan.

Bagaimanapun, terdapat kisah menarik tentang mangsa berkenaan yang dikongsikan oleh keluarga dan sahabat yang boleh dijadikan iktibar buat kita semua.

Gurauan Terakhir Seorang Rakan, Warganet Kongsi Mesej Menyedihkan Dgn Mngsa Sriwijaya Air

Menurut ahli keluarga dan sahabat, Kapten Afwan cukup dikenali dengan peribadinya yang dermawan dan rajin beribadah.

Bagi memperingati pemergiannya, seorang pengguna Twitter @AgungRahmadl memuat naik sebuah posting berkongsi cerita tentang Allahyarham suatu ketika dahulu.

Menurutnya, dia sedang tertidur waktu itu dan Kapten Afwan ingin meminjam charger miliknya.

Bangun tidur, dia mendapati sekeping nota bertulis daripada Kapten Afwan.

Waktu itu beliau Capt Afwan meminjam charger di saat aku tertidur di malam hari.

Dan menuliskan sebuah surat Mengingatkan Ku Jangan lupa Solat Subuh

“Agung, saya pinjam charger sebentar ya. Terima kasih sebelumnya. Jangan lupa solat Subuh,” tulis Kapten Afwan dalam nota tersebut.

Dalam satu posting lain di Instagram, akaun laman sosial @makassar_iinfo berkongsi beberapa lagi perkongsian warganet tentang sifat sebenar arwah sewaktu hayatnya.

Seorang warganet @kiki_salsabila mendakwa Allahyarham cukup sinonim dengan kopiah putihnya.

Malah, setiap kali sebelum pesawat berlepas, dia akan menunaikan solat terlebih dahulu sementara penumpang dan kru kabin lain menunggu.

Jelas sekali, Kapten Afwan adalah seorang yang sentiasa menjaga amal ibadah sebagai seorang hambaNya di atas muka bumi ini.

Kapten Afwan cukup dikenali dengan kopiah putihnya, kita selalu menunggunya solat, setelah dia selesai solat, baru kita mula berlepas,”

Luahan sedih seorang pengguna Twitter @kiki_salsabila.

Dalam pada itu, pengguna akaun @muhammadravy97 tidak menafikan bahawa Kapten Afwan merupakan seorang yang baik.

“Orang baik orang soleh, insya Allah akan diberi jalan yang terbaik untuk dia. Terima kasih kapten Afwan,” ucapnya.

Capt. Afwan salah satu capt. terbaik yg pernah saya kenal.

Tidak pernah rewel walaupun pesawat ada rusak dia bilang ke teknik dgn baik dan sabar.

Dermawan bgt lagi orangnya dan selalu identik dengan kopyah putihnya. Safeflight to jannah capt.

Bahkan, ada juga yang bercerita tentang gambar profil Whatsapp terakhir yang digunakan oleh Kapten Afwan sebelum berlepas dan hilang kontak.

Gurauan Terakhir Seorang Rakan, Warganet Kongsi Mesej Menyedihkan Dgn Mngsa Sriwijaya Air

Gurauan Terakhir Seorang Rakan, Warganet Kongsi Mesej Menyedihkan Dgn Mngsa Sriwijaya Air

“Setinggi apa pun aku terbang tidak akan mencapai syurga bila tidak solat lima waktu,”

Begitulah bunyi status Kapten Afwan sebelum berlepas menaiki pesawat.

Semoga Allahyarham Kapten Afwan dan penumpang pesawat ditempatkan di kalangan orang-orang beriman.

Jadikanlah kisahnya sebagai iktibar buat kita semua.

Mati itu pasti, cuma saatnya menjadi rahsia Allah. Oleh itu sempurnakanlah tuntutan kita sebagai seorang Muslim.

Pesawat jenis Boeing 737-500 yang membawa 62 penumpang dan anak kapal itu dilap0rkan terput0s hubungan.

Ia selepas berlepas dari Lapangan Terbang Soekarno Hatta, Jakarta,jam 2.36 petang waktu Indonesia Barat.

Kontak terakhir pesawat itu dengan menara kawalan udara adalah pada jam 2.40 petang waktu Indonesia Timur.

Pesawat itu dijadualkan tiba di Pontianak, jam 3.15 jam waktu Indonesia Timur (4.15 waktu Indonesia Barat). –

Sumber dipetik dari The v0cket, Twitter Sumber: Instagram Makassar Info , Twitter @rizkianoob , Berita Hits

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semasa

“AlhamduIiIIah, Aku dah CERAl” Mengejutkan Punca Sebenar Anjou Berpisah Dgn Suami

Terdahulu, menerusi satu perkongsian di Instagram pelakon kontroversi Zarina Anjoulie mengakui hamil beberapa bulan.

Namun mengalami keguguran baru-baru ini.

Tetap tenang menerima ujian tersebut, menerusi entri itu Zarina turut berkongsikan mengenai bahaya dan kesan sampingan melakukan suntikan ‘filler’.

Kemudin memberitahu mengenai berita kegugurannya secara tidak sengaja.

“Beberapa bulan lepas Anju mengandung tapi gugur.

Bukan nak cerita kesian kat video ini cuma nak beritahu.

Tak ada rezeki kan tapi Anju cuba nak pregnant lagi,” katanya.

Berkongsikan pengalaman yang dilalui selepas menyuntik ‘filler’ di bahagian payvdaranya.

Zarina turut meminta mereka di luar sana tidak salah anggap kerana ia hanya untuk memberi kesedaran.

“Anju share apa yang anju lalui sekarang ni ye…Please don’t judge dan diharap anda semua terbuka dengan perkongian ini.

Tujuan Anju share bukan nntuk nak jatuhkan orang, tetapi untuk create awareness.

Anju sendiri tengah lalui benda ni, so Anju nak share with you guys,” katanya.

Zarina berkata ketika hamil beberapa bulan lalu, payudaranya membengkak dan sakit.

Perkara itu membuatkan dia terfikir akan kesan sampingan ‘filler’ jika hamil lagi.

Dan akan berjumpa dengan doktor pakar untuk mengeluarkan filler tersebut.

“Saya akan pergi bertemu Doktor Chiam untuk rawatan mengeluarkan ‘filler’ di bahagian dada.

Ini adalah plan sebelum saya hamil lagi nanti. Video ini dikongsi sebab sekurang-kurangnya korang tahu apa nak buat selepas ini.

“It was my choice untuk letak barang terlarang dalam badan aku.

Jangan salah anggap dengan video ini atau jangan salahkan tempat aku pergi buat ‘filler’ dulu ya,” katanya.

“AlhamduIiIIah, Aku dah CERAl”

Terbaru, kami menerima berita mengejutkan, baru sahaja mendirikan rumah tangga pada Julai tahun lalu, perkongsian terbaru pelakon Zarina Anjoulie.

Berita ini mengejutkan ramai apabila memaklumkan dia sudah pun bercerai.

Menerusi satu perkongsian di Instagram itu, Zarina memberitahu hari ini merupakan hari paling bahagia dalam hidupnya.

Ini apabila mendakwa dia dan suaminya, Eilyas Azhar sudah berpisah.

Hasil tinjauan mendapati, gambar terakhir Zarina bersama suami dikongsikan sekitar Disember tahun lalu.

Ini ketika makan tengahari bersama rakan-rakannya.

Bagaimanapun, setakat ini tiada penjelasan lanjut mengenai perkara itu oleh Zarina sendiri.

Malah, ruangan komen perkongsian itu juga ditutup.

Terdahulu, Zarina dan suaminya telah bernikah di Pejabat Agama Islam Negeri Sembilan pada Julai 2020 selepas empat tahun bergelar ibu tunggal .

Punca Sebenar Didedahkan Netizen?

Continue Reading

Semasa

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Persekolahan sesi 2021 masih tidak dapat dijalankan secara biasa kerana majoriti murid perlu mengikuti pembelajaran secara dalam talian.

Ini kerana arahan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 dikenakan atas peningkatan jumlah kes C0V1D-l9 di Malaysia.

Oleh itu, untuk proses pengambilan dan penghantaran buku teks juga dijalankan dengan cara berbeza.

Mengulas perkara ini, pelakon Sweet Qismina telah memuat naik satu hantaran di Instagram miliknya pada 26 Januari 2021.

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Perkongsian Sweet yang diambil daripada akaun Twitter beliau itu menegur proses pengambilan dan penghantaran buku teks yang dianggapnya kurang sesuai.

Ia setelah beliau mengalaminya sendiri bagi urusan itu untuk adik perempuannya.

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Melalui perkongsian itu, Sweet menyentuh tentang usia ibu bapa atau penjaga yang menggalas tugas untuk proses tersebut.

Ada di antara mereka yang sudah berusia dan cuaca yang panas pula menambahkan keletihan.

Selain itu, buku teks yang berat dikira menjadi beban buat mereka.

Isu tiada bantuan untuk pergerakan juga membuatkan mereka sukar untuk ke tempat yang sepatutnya dengan saiz sekolah yang agak besar.

Sweet juga mengakhiri perkongsian itu dengan memberi cadangan untuk penambahbaikan.

Buat ibu bapa atau penjaga yang mengalaminya pasti lebih tahu bagaimana proses berkenaan dijalankan di sekolah.

Sumber : Sweet Qismina / hotfm

Continue Reading

Semasa

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya ‘Dia’ ni Salah Seorang yg Disaman

Mengikut surat pekeliling yang dikeluarkan oleh Pengarah Jabatan Hal Ehwal Negeri Sembilan (JHEAINS) bertarikh 20 Januari.

Jamuan selepas aktiviti pengajian ilmu adalah tidak dibenarkan.

Ini memandangkan hampir semua negeri sedang menjalani tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Namun begitu, masih ada juga pihak surau dan segelintir individu yang melanggar arahan yang telah dikeluarkan itu.

Di Facebook, viral beberapa foto di mana sekumpulan individu dipercayai sedang menikmati jamuan selepas selesai solat Maghrib.

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Moga kita sama-sama mengambil iktibar. Saman akibat tidak mematuhi SOP di Surau Matahari Height Seremban, Maghrib malam semalam (25.01.2021).

Mana-mana orang yang mengingkari, melanggar, membantah atau mencela kewibawaan dan titah perintah.

Ia daripada Yang di-Pertuan Besar sebagai Ketua Agama Islam, arahan Majlis atau fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa.

Ini adalah melakukan satu kesalahan dan hendaklah apabila disabitkan dikenakan hukuman dnda tidak melebihi satu ribu ringgit.

Atau pnjara selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Harap kita sama-sama bertanggungjawab menjaga SOP ya.

Menerusi Facebook Masjid Kariah Taman Bandar Senawang, beberapa orang jemaah Surau Matahari Height di Seremban.

Mereka telah dikenakan denda selepas dipercayai melanggar SOP yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Mereka kelihatan melepak sambil menikmati air dan roti secara beramai-ramai.

Oleh sebab itu, kesemua mereka didnda sebanyak RM1000.

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Di ruangan komen, rata-rata netizen berharap semua individu mematuhi SOP tidak kira di mana jua mereka berada.

Antara yg dikenakan tindakkan saman itu termasuklah Pakcik ni.

Mereka juga berharap golongan pak cik- pak cik ini mengambil perkara tersebut sebagai pengajaran.

Sumber: Masjid Kariah Taman Bandar Senawang

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.