Connect with us

Ketua Kelompok Penanganan Kuratif C0vid-19 di Provinsi Jawa Timur, Dr. Joni Wahyuhadi melaporkan, ada sekelompok penularan virus korona baru di Surabaya.

Di mana terdapat kira-kira 500 pekerja PT HM Sampoerna Rungkut yang disyaki telah dijangkiti. Dari jumlah tersebut, sebanyak 100 pekerja telah diasingkan di sebuah hotel yang tidak didedahkan di Surabaya.

Mereka telah menjalani ujian yang cepat dan hasilnya positif. Mereka sedang menunggu keputusan ujian swab yang dilakukan di RSU Dr. Soetomo.

“Sekarang sudah ada di hotel, saya tidak perlu menyebut namanya. Nanti anda takut pergi ke hotel, jika saya nyatakan. Kini terdapat 63 orang di hotel, dan 100 lagi di hotel. Itu dengan ujian pantas yang p0sitif.

Maaf, positif 63 orang. Selebihnya tidak ada maklumat mengenai hasilnya. Besok kita akan melakukan ujian swab PCR di RSU Dr. Soetomo, “kata Joni kepada wartawan di Gedung Negeri Grahadi di Surabaya, seperti dilansir Beritajatim.com, Rabu (29/4/2020) malam.

Doktor Joni, yang juga Pengarah RSU Dr. Soetomo Surabaya, menjelaskan bahawa terdapat 323 pekerja PT HM Sampoerna Rungkut yang tidak bergejala dan telah melakukan ujian pantas.

“Petang ini dilaporkan kepada saya bahawa terdapat 63 orang yang positif ujian cepat. Sementara ujian pantas yang lain berterusan.

Tetapi, malam ini akan dilaporkan lagi sekitar esok (Khamis hari ini) akan ada ratusan orang yang akan PCRed. Dua orang meninggal dunia, status positif sejak 14 April meningg4l dunia.

Ini adalah Rungkut Sampoerna. Kami mengadakan perbincangan semalam dengan Gabenor dan pihak pengurusan Sampoerna untuk menyelesaikan masalah ini, “jelasnya.

Dia juga menyebut bahawa terdapat sembilan Pesakit simptomatik dalam Pengawasan (PDP) yang mengalami gejala dan telah dirawat di hospital. Selebihnya, dalam keadaan baik, sihat.

“Terdapat 165 orang yang kami uji swab, hasilnya belum keluar. Kemudian, terdapat 323 ujian dirapid, 63 daripadanya positif semalam.

Kemudian, dilaporkan petang ini sekitar 100. Sekarang, 100 ini yang akan kita sapu esok.

Terdapat kira-kira 500 kumpulan Sampoerna ini. Tetapi pengurusan Sampoerna telah menutup kompleks atau bahagian yang terjejas dan memberhentikan pekerjanya dalam satu bahagian, “tambahnya.

Di samping itu, Sampoerna juga berusaha untuk menjaga keselamatan produk dengan menguarantin rokok selama 5 hari sebelum diedarkan kepada pengguna dewasa.

Tempoh tersebut lebih panjang daripada had atas kestabilan persekitaran CDC Eropah (Pusat Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Eropah) COVID-19 dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, WHO.

Seperti diketahui, COVID-19 dapat bertahan selama 72 jam di permukaan plastik dan keluli tahan karat. Untuk tembaga, COVID-19 bertahan kurang dari 4 jam, sedangkan pada kadbod kurang dari 24 jam.

Usaha untuk mencegah penyebaran COVID-19 juga telah dilakukan oleh para pekerja di kilang Sampoerna sejak pertengahan Mac 2020.

Antaranya adalah akses terhad ke kemudahan pengeluaran kepada pekerja yang berminat, memeriksa suhu badan, mengklasifikasikan aktiviti kerja, menyediakan peralatan pelindung diri seperti topeng dan pembersih tangan, dan menerapkan perjarakkan sosial.

Sumber r0k0k semakin susah didadapai, ramai beralih kepada rokok h4ram

PENYELUDUP rokok kini dikesan mengambil kesempatan dan semakin berleluasa memasarkan rokok murah mereka dalam laman sesawang pemasaran terkenal sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan dan membuat hantaran terus ke pintu rumah pelanggan sebaik membuat tempahan termasuk bayaran.

Ketika rokok semakin kehabisan stok di kedai-kedai runcit kerana larangan pergerakan industri yang bukan di dalam essential goods, rokok murah yang dijual dalam talian terpaksa menjadi pilihan.

Sumber berkata, disebabkan tiada kawalan, urus niaga jual beli rokok online semakin menjadi pilihan sindiket, peniaga bergerak secara individu malah penggemar rokok murah yang diseludup masuk itu.

Menurutnya, mengikut undang-undang negara ini rokok tidak boleh diniagakan secara dalam talian, namun perundangan itu seolah-olah hanya terpakai kepada syarikat pengeluar rokok yang berdaftar.

“Perniagaan rokok seludup secara dalam talian berlaku sebab tidak ada kawalan. Mereka yang terbabit berniaga itu tidak pernah daftar syarikat, malah mudah menghasilkan laman sesawang penjualan atau akaun media sosial baru sekiranya ditutup oleh pihak penguatkuasaan.

“Urus niaga dalam talian rokok seludup terjadi dengan anggapan undang-undang tidak termaktub kepada mereka.

“Disebabkan itu juga pihak berkuasa sukar kesan atau terlepas pandang bahawa banyak iklan rokok seludup di media sosial menggunakan pelbagai platform aplikasi seperti di Facebook (FB) dan WeChat.

“Malah ada yang berani menggunakan online marketplace ternama seperti Shoppee,” katanya mendedahkan perkara berkenaan.

Tempoh PKP, katanya, rokok seludup yang dijual secara dalam talian mendapat tempat dalam kalangan perokok tegar yang mahukan rokok tanpa keluar rumah.

Menurutnya, ia berikutan perokok berkenaan tidak mahu keluar rumah sebab takut melanggar undang-undang PKP padahal membeli rokok secara dalam talian juga adalah satu kesalahan.

“Cara penghantaran adalah sama ada penjual dalam kalangan persendirian atau ahli sindiket itu menghantar sendiri.

“Bagi yang dihantar sendiri sehingga boleh sampai depan rumah, bayaran akan dibuat ketika penghantaran (COD),” katanya.

URUS niaga jual beli rokok online semakin menjadi pilihan sindiket.
URUS niaga jual beli rokok online semakin menjadi pilihan sindiket.

Menurutnya, setelah berborak dengan beberapa peruncit yang rata-rata sudah kehabisan stok, buat masa ini kerajaan tidak membenarkan kenderaan syarikat rokok berdaftar berada di atas jalan raya.

Ini, katanya, menyebabkan stok rokok sah di pasaran semakin berkurangan atau habis di premis tertentu yang tidak menyimpan banyak stok.

Sumber: SuaraJatim.ID

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semasa

“AlhamduIiIIah, Aku dah CERAl” Mengejutkan Punca Sebenar Anjou Berpisah Dgn Suami

Terdahulu, menerusi satu perkongsian di Instagram pelakon kontroversi Zarina Anjoulie mengakui hamil beberapa bulan.

Namun mengalami keguguran baru-baru ini.

Tetap tenang menerima ujian tersebut, menerusi entri itu Zarina turut berkongsikan mengenai bahaya dan kesan sampingan melakukan suntikan ‘filler’.

Kemudin memberitahu mengenai berita kegugurannya secara tidak sengaja.

“Beberapa bulan lepas Anju mengandung tapi gugur.

Bukan nak cerita kesian kat video ini cuma nak beritahu.

Tak ada rezeki kan tapi Anju cuba nak pregnant lagi,” katanya.

Berkongsikan pengalaman yang dilalui selepas menyuntik ‘filler’ di bahagian payvdaranya.

Zarina turut meminta mereka di luar sana tidak salah anggap kerana ia hanya untuk memberi kesedaran.

“Anju share apa yang anju lalui sekarang ni ye…Please don’t judge dan diharap anda semua terbuka dengan perkongian ini.

Tujuan Anju share bukan nntuk nak jatuhkan orang, tetapi untuk create awareness.

Anju sendiri tengah lalui benda ni, so Anju nak share with you guys,” katanya.

Zarina berkata ketika hamil beberapa bulan lalu, payudaranya membengkak dan sakit.

Perkara itu membuatkan dia terfikir akan kesan sampingan ‘filler’ jika hamil lagi.

Dan akan berjumpa dengan doktor pakar untuk mengeluarkan filler tersebut.

“Saya akan pergi bertemu Doktor Chiam untuk rawatan mengeluarkan ‘filler’ di bahagian dada.

Ini adalah plan sebelum saya hamil lagi nanti. Video ini dikongsi sebab sekurang-kurangnya korang tahu apa nak buat selepas ini.

“It was my choice untuk letak barang terlarang dalam badan aku.

Jangan salah anggap dengan video ini atau jangan salahkan tempat aku pergi buat ‘filler’ dulu ya,” katanya.

“AlhamduIiIIah, Aku dah CERAl”

Terbaru, kami menerima berita mengejutkan, baru sahaja mendirikan rumah tangga pada Julai tahun lalu, perkongsian terbaru pelakon Zarina Anjoulie.

Berita ini mengejutkan ramai apabila memaklumkan dia sudah pun bercerai.

Menerusi satu perkongsian di Instagram itu, Zarina memberitahu hari ini merupakan hari paling bahagia dalam hidupnya.

Ini apabila mendakwa dia dan suaminya, Eilyas Azhar sudah berpisah.

Hasil tinjauan mendapati, gambar terakhir Zarina bersama suami dikongsikan sekitar Disember tahun lalu.

Ini ketika makan tengahari bersama rakan-rakannya.

Bagaimanapun, setakat ini tiada penjelasan lanjut mengenai perkara itu oleh Zarina sendiri.

Malah, ruangan komen perkongsian itu juga ditutup.

Terdahulu, Zarina dan suaminya telah bernikah di Pejabat Agama Islam Negeri Sembilan pada Julai 2020 selepas empat tahun bergelar ibu tunggal .

Punca Sebenar Didedahkan Netizen?

Continue Reading

Semasa

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Persekolahan sesi 2021 masih tidak dapat dijalankan secara biasa kerana majoriti murid perlu mengikuti pembelajaran secara dalam talian.

Ini kerana arahan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 dikenakan atas peningkatan jumlah kes C0V1D-l9 di Malaysia.

Oleh itu, untuk proses pengambilan dan penghantaran buku teks juga dijalankan dengan cara berbeza.

Mengulas perkara ini, pelakon Sweet Qismina telah memuat naik satu hantaran di Instagram miliknya pada 26 Januari 2021.

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Perkongsian Sweet yang diambil daripada akaun Twitter beliau itu menegur proses pengambilan dan penghantaran buku teks yang dianggapnya kurang sesuai.

Ia setelah beliau mengalaminya sendiri bagi urusan itu untuk adik perempuannya.

Sweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku TeksSweet Qismina ‘Sound’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks

Melalui perkongsian itu, Sweet menyentuh tentang usia ibu bapa atau penjaga yang menggalas tugas untuk proses tersebut.

Ada di antara mereka yang sudah berusia dan cuaca yang panas pula menambahkan keletihan.

Selain itu, buku teks yang berat dikira menjadi beban buat mereka.

Isu tiada bantuan untuk pergerakan juga membuatkan mereka sukar untuk ke tempat yang sepatutnya dengan saiz sekolah yang agak besar.

Sweet juga mengakhiri perkongsian itu dengan memberi cadangan untuk penambahbaikan.

Buat ibu bapa atau penjaga yang mengalaminya pasti lebih tahu bagaimana proses berkenaan dijalankan di sekolah.

Sumber : Sweet Qismina / hotfm

Continue Reading

Semasa

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya ‘Dia’ ni Salah Seorang yg Disaman

Mengikut surat pekeliling yang dikeluarkan oleh Pengarah Jabatan Hal Ehwal Negeri Sembilan (JHEAINS) bertarikh 20 Januari.

Jamuan selepas aktiviti pengajian ilmu adalah tidak dibenarkan.

Ini memandangkan hampir semua negeri sedang menjalani tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Namun begitu, masih ada juga pihak surau dan segelintir individu yang melanggar arahan yang telah dikeluarkan itu.

Di Facebook, viral beberapa foto di mana sekumpulan individu dipercayai sedang menikmati jamuan selepas selesai solat Maghrib.

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Moga kita sama-sama mengambil iktibar. Saman akibat tidak mematuhi SOP di Surau Matahari Height Seremban, Maghrib malam semalam (25.01.2021).

Mana-mana orang yang mengingkari, melanggar, membantah atau mencela kewibawaan dan titah perintah.

Ia daripada Yang di-Pertuan Besar sebagai Ketua Agama Islam, arahan Majlis atau fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa.

Ini adalah melakukan satu kesalahan dan hendaklah apabila disabitkan dikenakan hukuman dnda tidak melebihi satu ribu ringgit.

Atau pnjara selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Harap kita sama-sama bertanggungjawab menjaga SOP ya.

Menerusi Facebook Masjid Kariah Taman Bandar Senawang, beberapa orang jemaah Surau Matahari Height di Seremban.

Mereka telah dikenakan denda selepas dipercayai melanggar SOP yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Mereka kelihatan melepak sambil menikmati air dan roti secara beramai-ramai.

Oleh sebab itu, kesemua mereka didnda sebanyak RM1000.

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Jemaah Surau Buat Jamuan Didnda 1K, Rupanya 'Dia' ni Salah Seorang yg Disaman

Di ruangan komen, rata-rata netizen berharap semua individu mematuhi SOP tidak kira di mana jua mereka berada.

Antara yg dikenakan tindakkan saman itu termasuklah Pakcik ni.

Mereka juga berharap golongan pak cik- pak cik ini mengambil perkara tersebut sebagai pengajaran.

Sumber: Masjid Kariah Taman Bandar Senawang

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.