Connect with us

Sebelum ini pernah heb0h di medla s0siaI berkenaan seorang usahawan wanita yang juga merupakan pers0naliti medla sosiaI.

Ini apabila dirinya dihaIau daripada sebuah rest0ran asam pedas popular di Bandar Hilir, Melaka ketika sedang membuat ‘Iive’ di facebook di kedai berkenaan.

Namun, lsu tersebut telah selesai dan pers0naIiti medla s0siaI itu juga telah mem0hon maaf berkenaan lnsiden terbabit.

Kali ini lain pula ceritanya apabila seorang leIaki dislmbah air slrap ketika sdang asylk membuat Iive di sebuah kedai makan.

Nama beliau lebih dikenali sebagai EEIN atau Dato Seri Muhammad Solihin adalah seorang founder produk kosmetik dan makanan kesihatan.

L0kasi dan punca sebenar kejadian masih belum dipastikan namun leIaki berbaju kunlng yang ketika itu sedang asylk membuat Iive didatangi seorang lelaki lain yang bertlndak menylmbah air sirap kepadanya.

Tetapi ada yang mengatakan ianya terjadi di salah sebuah restoren yang berada di Jalan Kebun, Shah Alam

Vldeo yang dimuatnaik di laman twltter itu menjadi tuIar sejak semalam dan telah dik0ngsi lebih 2600 pengguna medla s0siaI yang lain.

Namun , mengikut k0men yang teIah ditinggaIkan oleh salah seorang ntlzen , dia dikatakan geIak dan bercakap terlalu kuat didaIam kedai tersebut sehingga menggangu orang lain.

Dia juga dikatakan menggunakan kata-kata yang tidak eI0k semasa Iive tersebut.

Nama beliau lebih dikenali sebagai EEIN atau Dato Seri Muhammad Solihin adalah seorang founder produk kosmetik dan makanan kesihatan.

“Bro! Bro! Kedai makan bro, tolong slow sikit boleh? Nak review? Ini kedai makan eh? Produk keluar! Tak faham ke ape?”

Demikian kata seorang pelanggan yang berada di sebuah restoran meminta Eein memperlahankan sedikit suaranya ketika membuat live makan-makan.

Menurut Eein, dia sudah mendapat kebenaran dari pemilik restoran untuk membuat live tersebut.

Namun pelanggan terbabit yang dipercayai berasa terganggu dengan suara Eein yang nyaring sehingga menimbulkan rasa kurang senang atau selesa.

“Apa masalah bro? Orang makan sambil review lah, owner bagi, takde masalah pun,” balas rakan Eein.

“Bising kot?” kata pelanggan berkenaan.

“(Kalau) bising blah aa,” balas rakan Eein.

“Dia marah pula. Kita nak buat live, suka hati kami lah,” kata Eein.

“(Kalau) berani datanglah,” kata rakan Eein lagi.

“Kita bukan dok cakap pasal dia pun. Siapa marah tu? Dah, pedulikan. Malas nak layan.

Jangan maki, nanti kena saman? Tak maki pun, sebab tu kita relax.

Kita tau mulut-mulut kita ni mulut ce**ka. Biaq pi la orang kata apa, betul kan! Biaq pi la,” katanya.

Eein turut meminta pemilik restoran mengulangi bahawa dia telah memberi kebenaran baginya untuk membuat live tersebut.

Mendengar kata-kata itu, pelanggan tadi tampil bersuara.

“Kau dekat sini bukan seorang bro, ramai.

Kalau kau seorang, nak buat live suka hati kau la. Hormat la orang lain sikit,” katanya.

“Yang bunyi motosikal bising tak marah pula?

Yang dok hari Jumaat motor dok prung preng prung preng macam ce**ka tak nak marah pula.

Orang nak cari rezeki pun nak marah, buat apa?!

“Biar pi la, biasalah dasar jantan-jantan ce**ka tak boleh tengok kita buat duit. Kan?

Jantan-jantan ce**ka. Hak! Hak! Hak! Hak!” kata Eein sambil disokong oleh viewersnya di Instgram.

Kata-katanya itu membuatkan pelanggan tadi sudah hilang kesabaran lalu datang dan menyimbah cecair merah di badannya sebelum menarik bajunya sehingga menyebabkan Eein terjatuh.

Pelanggan: “Apa kau cakap?!! Hah!! Kau bangun!!!”

Rakan Eein: “Relax la bro, orang nak buat live makan.”

Pelanggan: “Kau tutup live sekarang! Kau tutup sekarang!”

Rakan Eein: “Apa hal pula? Kau makan, makan la, tak perlu kacau orang. Kau apahal sampai simbah orang macam ni?”

Pelanggan: “Aku dah pesan banyak kali kan?! Kau bising lagi, kau dapat la.”

Rakan Eein: “Masalahnya ini bukan kedai kau bro!”

Pelanggan: “Hey orang lain nak makan, hormat la. Tau tak hormat tu apa?! Hah!? Kau tau tak hormat tu apa?!”

Eein: “Perlu ke simbah-simbah?!”

Pelanggan: “Dah mulut kau tak reti diam. Ce**ka kau tau tak?! Kau tak puas hati dengan aku, mari sini!! Mulut macam hanat!!”

Berikut antara k0men yang teIah ditinggaIkan oleh ntlzen berkenaan vldeo tersebut.

Ini penjeIasan daripada lelaki berkenaan

Apapun kita harapkan agar perkara ini dapat diselesaikan dengan elok.

Semoga menjadi pengajaran buat kita semua untuk saling menghormati antara satu sama lain.

Lelaki yg simbah air kat founder tampil buat penjelasan

Lelaki bernama Ridhuan Wan adalah yang telah menyimbah air kepada founder tersebut.

Dia membuat satu video penjelasan untuk memberitahu sebab kenapa dia buat demikian.

Dia beritahu bahawa sebelum kejadian simbah air, dia telah pun menegur EEIN beberapa kali untuk menjaga adab dan hormat pada pelanggan lain di dalam kedai tetapi teguran dia tidak diendahkan.

Justeru itu dia telah ambil keputusan untuk terus menegur dengan cara kasar. Jom dengar penjelasan penuh dia.“

Dgr sbelum nk kecam” – Ridhuan Wan

Ridhuan juga mengesa semua pihak untuk berhenti meng3cam beliau kerana ia tidak memberi apa-apa kesan pun kepada dia.

Kau nak buat live aku tak marah, tapi volume minta slow sikit

Posted by Berita Online on Friday, October 9, 2020

Pemilik restoren NASI DAGING SEMPOI telah muat naik rakaman sebenar apa yang terjadi sebelum Founder tersebut disiram air minuman ketika sedang buat LIVE.

Jika dilihat pada rakaman lelaki tersebut telah pun menegur founder itu tetapi teguran itu tidak diendahkan.

Oleh kerana itu kemungkinan besar lelaki itu telah hilang sabar dan ambil keputusan untuk terus menyiram founder eein dengan air minuman serta menarik founder sehingga jatuh dari kerusi.

Rakaman dan penjelasan Dari Pihak Restoren

“Assalammualaikum sis mintak maaf kepada custermer NASI DAGING SEMPOI yg berada dalam kejadiaan disini siang hari tadi..

Sis sebagai owner berharap benda sebergini tidak akan terjadi lagi di kedai sis ….

Hormat lah sikit orng lain dan sis sebagai owner .. harap korang boleh settle cara baik2 k…kerana mulut badan binasa!!”

Jangan salahkan owner

“Jangan salah kan owner , owner pun x sangka kata founder yg mai makan n buat live kat kedai dia ..

assalammualaikum sis mintak maaf kepada custermer NASI DAGING SEMPOI yg berada dalam kejadiaan disini siang hari tadi…

Posted by Nasi Daging Sempoi on Friday, October 9, 2020

Korang cakap dia rakam lah ..dia rakam sebb dia dah nmpk bunga2 pergaduhan..

Elok lah dia rakam kalau x sapa pun x tahu mcm mana terjadi..dia sangkakan orng biasa yg mintk live kat kedai dia …

Rupanya di Fb dia founder product patut la dia mintk nak live habis viral kat semua page online…

Dia positif ja angpa nak kecam dia dan dia pun dah jumpa fb dua2 pihak dia nak korang settle cara baik k dan bersihkan nama NASI DAGING SEMPOI.

Pemilik restoren juga harap perkara ini dapat diselesaikan secara aman. Beliau berulang kali memohon maaf kepada pelanggan lain berada di dalam restoren tersebut ketika kejadian itu berlaku.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Kata2 Zizan dulu bila ditanya pasal jodoh

Terdahulu, Setelah dihimpit dengan pelbagai d4kwaan dan juga baru-baru ini dikatakan turut terpalit isu pelawak yang dikatakan kaki perempuan

Zizan Razak melalui BH Plus mengakui bahawa dia akan menikah dengan gadis piihan hatinya berusia 24 tahun, juga berasal dari Kuala Terengganu.

Tidak menyifatkan perkara tersebut sebagai tindakan drastik ataupun terburu-buru

Zizan memberitahu bahawa keputusan berkenaan dibuat setelah memikirkan usianya yang kini bakal mencecah 31 tahun pada 15 April ini.

Koleksi Gambar ada Di Bawah

“Ya, saya akan berkahwin! Gadis pilihan saya berasal dari Kuala Terengganu.

Beliau bekerja dan berusia 24 tahun. Namanya, biarlah rahsia dulu.”

“Saya bukan muda lagi, usia sudah mencecah 31 tahun.

Sudah masanya saya berkahwin dan memiliki anak.

Saya bukan mahu melarikan diri daripada kontr0versi yang timbul

Tetapi berkahwin mungkin dapat mengelakkan fitnah yang bukan-bukan.”

“Lagipun, ibu bapa saya sudah berusia, saya mahu mereka tengok saya naik pelamin dan sempat bermain dengan cucu-cucu,”

Katanya yang bakal pulang ke kampung tidak lama lagi untuk menyelesaikan urusan merisik dan meminang.

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Bagaikan satu kejutan, Zizan dalam masa turut mendedahkan bahawa dia juga mende3rita dan hati kecil pelawak

Dan pelakon ini turut sama menangis sehingga keadaan menolak dia untuk mencari ruang dan masa sendiri untuk bernafas.

Sementara itu, Zizan sempat memberitahu bahawa bakal isterinya itu nanti tidak memerlukan solekan tebal

Ini untuk kelhatan cantik ditambah lagi, gadis berkenaan turut menghormati kedua ibu bapanya

Sehingga membuatkan hati Zizan yang sedang terluk4a tertambat terus. Sumber Rotikaya

Koleksi Gambar ada Di Bawah

Nama : Nor Edura Diyana Binti Hisham

Umur : 24 Tahun

Agama : Islam

Asal : Kuala Terengganu

Pendidikan : Management and Science University (Pendidikan Awal Kanak-kanak) & UiTM Terengganu (Perakaunan)

Pekerjaan ; Pegawai khidmat sambilan di sebuah agensi kerajaan

Saksikan lagi beberapa keping foto terbaru Nor Edura di bawah:

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Sumber: My Serivs Isv / berita viral

Continue Reading

Trending

Lepas Nikah SUAMl Ajak lstri Tinggal Dengan Mertua, Satu Hari lstri Tergamam Bila Terdengar Sesuatu Semasa SUAMl dan Mak Dia Dlm Bilik

Gambar sekadar hiasan

Selama perkahwinan aku. Aku banyak makan hati.

Entah la mungkin aku hanya menantu. Yaa memang mertua itu seperti ibu dan ayah kandung.

Tapi sebaik baik mertua itu ada juga ketidakpuasan hati mereka. Tambahan ipar duai yang hanya melepaskan tangan mereka.

Ini kisah aku. Realiti yang aku kena hadap. Orang cakap, diawal perkahwinan memang banyak dugaan.

Selepas saja kahwin, suami ajak tinggal bersama mertua. Dirumah tu ada ipar yang masih bujang.

Aku pun setuju. Sebabnya suami dah janji nak tinggal dengan keluarga dia sementara sahaja.

So, banyak la kisah. Bercabang kisah aku ni. Selama 8 bulan sahaja aku mampu bertahan.

Yala, menantu ni hanya orang luar. Rutin harian aku sebagai surirumah dan menantu yang jaga mertua uzur.

Bangun subuh, terus buatkan sarapan, kemas rumah, basuh baju, basuh pinggan mangkuk, mop lantai, buang tahi ayam dalam rumah.

Kadang tahi kambing pun ada (biasa la kediaman kampung). Setiap hari mesti mop lantai.

Sebab najis haiwan bersepah. Selepas selesai mengemas, sambung pula masak untuk tengah hari.

Tanpa rehat buat kerja dari pagi hingga tengah hari.

Pukul 2 baru boleh letak badan kejap. Pukul 3 bangun pula. Masak untuk minum petang dan makan malam.

Bab memasak ni, hmmm yala selera lain lain kan. Pernah aku masak paprik ayam.

Disebabkan aku tahu, mertua tak makan makanan yang pedas, jadi aku letak cili merah sahaja.

Tak letak cili padi. Tapi belum lagi dia makan. Dah dia cakap pedas.

Sebulan dia tak makan apa yang aku masak. Semua benda jadi membazir sebab dia tak makan.

Walaupun aku masak makanan favourite dia. So, aku decide masak sikit ja.

Tapi bila masak sikit, dia cakap pula mana makanan. Dan satu hari tu, aku kemas dapur. Jadi kain buruk semua aku basuh.

Aku terdengar dia cakap, ‘pandai pandai ubah susun atur barang’ , dapur aku jangan nak busy body buat itu ini ‘, sudah la masak guna barang aku’ .

Ya Allah, terus tersentap hati aku. Bila luah dekat suami, suami cuma cakap, ‘biarla orang tua kadang memang cakap tanpa sedar’.

Nak dijadikan cerita, satu hari suami tak kerja. Maka suami rehat la dalam bilik.

Tiba tiba dengar ibu dia berbual dengan ayah. Ibu dia cakap, ‘tengok la budak dua orang tu. Tak boleh diharap. Aku ni dah la sakit.

Tak boleh ka nak tolong tolong aku. Ikut sangat cakap isteri tu. Keluar rumah tahu nak shooping ja.’

Hari tu masuk bilik diorang, ada macam macam dalam bilik tu, diorang simpan barang dapur dalam bilik dan suami terkejut.

Sebab kami tak keluar pun berjalan jalan hari tu. Sebab suami nak rehat di rumah. Simpan barang dapur dalam bilik pun bersebab.

Suami kerja gaji hari. Jadi kami buat simpanan barang dapur. Bila habis guna baru keluarkan yang baru.

Nak harapkan ipar duai belikan barang untuk ibu ayah. Lagi diorang minta barang ada la.

Yang bestnya, diorang adik beradik dah janji nak berkongsi bil. Tapi last last, suami aku sahaja yang tanggung semuanya.

Bila ipar duai datang, mesti ada gosip. Tak bukan kalau mengata dekat aku. Selama kami kahwin, boleh dia cakap aku mengandung.

Aku mengandung pun bila aku dah pindah keluar dari rumah mertua. Itu pun 9 bulan pernantian. Mulut clka.

Nak runtuhkan rumah tangga orang. Maka aku menjauhkan diri dari orang negatif macam tu.

Suami pun dah pesan jangan rapat dengan diorang.

Yang lagi sedih. Bila ibu dah pergi menghadap illahi, ayah merayu dekat aku. Sampai nangis nangis, suruh stay dirumah mertua.

Bila bincang dengan suami, aku cakap kita stay sampai nak beranak saja. Bila anak dah dua orang, mustahil nak stay dirumah mertua dan ipar.

Sebab bil bil rumah suami yang tanggung. Makan minum aku yang buat.

Kadang tu bila masak. Tak sempat pun aku makan, makanan dah habis. Dari aku yang dah sedia letih.

Bertambah letih dengan suasana dirumah tu. Yala aku dijadikan orang gaji yang tak berbayar.

Sekarang aku berpantang dirumah ibu ayah aku. Itu pun ipar aku bising. Suami aku tak balik jenguk ayah.

Halluu, setiap minggu suami aku balik. Kadang tak sempat, suami aku akan call ayah untuk tanya khabar.

Dibicara pula soal tanggungjawab. Dibicara pula soal aku berpantang, tak buat kerja ka, tak jaga anak sulung ka.

MashaAllah aku masih berpantang, blding dan baru sihat dari jangkitan kuman.

Pada siapa aku nak minta pertolongan kalau bukan suami sendiri.

Dikatakan pula, hutang tak bayar. MashaAllah. Hutangnya kena langsai segera. Tapi bila dia berhutang, dia buat buat lupa pula.

(Sampai sekarang tak bayar, hutang kami dah langsai) dikatakan kami ni orang senang. (Aku anggap itu doa, aamiin).

Padahal ikat perut, nak beli keperluan anak. Berapa sangat la gaji suami aku.

Bila suami cakap duit banyak keluar untuk keperluan anak, nak beli barangan dapur dekat ibu ayah aku (sepanjang berpantang dirumah ayah ibu).

Dipertikaikan kenapa tak stay dengan ayah saja. MashaAllah, engkau dah dewasa, dah sepatutnya boleh berfikir.

Ohh aku lupa kau tu bujang, belum kenal suasana dan tanggungjawab rumah tangga.

Entah la bakal isteri kau tu nanti, cukup makan apa tidak. Barangan dapur untuk ayah pun kau sengkek nak keluarkan belanja.

Bil bil rumah pun, ayah yang bayarkan. Itu pun ayah masih lagi bagi duit belanja dekat kau. Dikatakan pula.

Jangan menyesal sebab tak stay dengan ayah, seronok sangat stay dengan mentua. Padahal sementara ni saja kami stay rumah ibu ayah aku.

Selepas ni kami stay rumah kami. Aku cuma mohon, diikhlaskan hati aku ni. Selama aku berbakti dengan keluarga mertuaku.

– Lyna (Bukan nama sebenar)

Continue Reading

Trending

Dah Terjah lstri Mlm Pertama, SUAMl Rasa JlJlK, Lps tu Taknak Dah Bersama, Sampai lstri Terpaksa Merayu, Rupanya ini Puncanya

Assalam Admin.

Saya ada benda nak berkongsi. Tapi macam malu sangat nak cerita kat orang.

Harap kalau bagitau kat sini ada lah yang sudi dengar dan beri pendapat tanpa judge saya.

Saya baru berkahwin 6 bulan lepas. Isunya di sini, suami tak nak sentuh saya.

Selepas malam pertama kami, dia tak sentuh saya dah. Masa honeymoon pun dia buat tak endah.

Bila saya tanya barulah saya dapat tahu. Rupanya suami geli dengan bulu roma pada badan saya.

Katanya dia jijik. Tak sangka ada perempuan yang berbulu lebat macam saya.

Saya memang berbulu di seluruh badan. Ya, seluruh badan! Saya sedih sangat.

Saya memang dilahirkan macam ni. Apa saya boleh buat?

Bila saya jumpa doktor, doktor cakap saya takde masalah.

Saya cuma ada sikit hormon imbalance yang mana hormon testosterone saya lebih sikit dari perempuan biasa.

Tapi doc kata tak lah sampai tahap teruk atau bahaya sebab dia kata kalau kes teruk perempuan tu memang dah macam lelaki dah – suara agak garau etc etc.

Doc kata ini hirsutism tapi yang jadi kat saya ni adalah hirsutism paling minima.

Kalau hirsutism teruk ada yang sampai boleh jadi mandul tapi doc kata saya tidak. Masih normal dan memang tak ada apa masalah.

Saya terangkan pada suami. Dia kata dia faham tapi dia tetap tak boleh buang rasa jijik tu.

Kalau bahagian kaki dan bawah lengan memang takde masalah untuk saya nak cukur ke guna epilator semua.

Dan memang saya sentiasa pastikan bahagian yang perlu shave ni saya shave sentiasa.

Leceh memang leceh tapi saya anggap semua ni pengorbanan untuk suami.

Sayangnya, dia tetap tak pandang pun. Dan dekat bahagian lain macam mana? Belakang badan saya pun berbulu.

Walaupun bulu halus lembut dan bukannya kasar bergulung, tetap nampak kat mata. Dan sebab tu suami jijik.

Saya pernah tanya tempat yang ada laser. Katanya boleh buat tapi bayarannya cecah puluhan ribu.

Dan hasilnya belum tentu permanent walaupun iklannya kata permanent.

Mereka kata kalau bulu banyak sebab hormon, cuma boleh buang je lah.

Sebab selagi hormon tak balance memang takkan hilang bulu. Kalau pergi buang selalu entah berapa lagi lah kosnya.

Kalau saya berduit memang saya tak kisah. Tapi saya memang takde duit sebanyak tu.

Dan sebelum kahwin saya dah resign kerja sebab suami tak bagi kerja.

Dan lagi, suami pula hanya tahu complain tapi bila saya cakap dengan dia tentang kos takde pulak dia kata nak tolong bayarkan ke apa.

Saya tak faham perangai dia. Sebelum kahwin dia pernah nampak saya berlengan pendek dan nampak bulu roma lebat di tangan saya.

Tapi dia tak kata apa. Di muka dan leher saya pun kalau duduk sebelah saya boleh nampak bulu roma halus.

Dia nampak je selama ni tapi tetap teruskan masuk meminang dan kahwin dengan saya.

Kalau jijik kenapa tak dari dulu jijik? Kenapa tiba2 nak jijik?

Bila saya persoalkan dia diam je. Tak kata apa.

Maaf kalau terlalu open tapi orang yang dah pernah merasai hubungan intim mesti faham apa rasanya bila disentuh cuma sekali dan seterusnya tak dapat.

Dan dengan hormon imbalance saya ni memang saya akui nafsu drive saya lebih tinggi dari perempuan biasa. Sungguh saya terseksa bila jadi macam ni.

Saya cuba tutup kekurangan yang satu ni dengan cuba untuk jadi isteri terbaik.

Masak untuk suami, sediakan makan pakai dia, give up kerjaya untuk jadi suri rumah sepenuh masa supaya boleh kejar syurga dengan melayan suami. Akhirnya hampa.

Suami makan pun tak pandang muka saya. Lepas saya salam dia lepas solat atau bila dia pergi dan balik kerja takde pun dia nak cium saya.

Jijik sangat agaknya.

Saya geram macam mana pun alhamdulillah tak pernah lagi tinggi suara pada dia.

Bila saya marah atau sedih dengan kata2 dia yang menghina fizikal saya ni saya sabarkan hati.

Berendam air mata sorang2. Takpelah asalkan saya tak berdosa marah atau tengking dia bila saya terasa hati.

Sampai satu tahap saya terfikir, kalau suami nak tinggalkan saya, saya redha.

Tapi ada ke lelaki lain yang sudi nak terima orang macam saya ni? Jijik sangat ke bila berbulu sedangkan Allah yang cipta saya macamni.

Sudahlah selama ni memang rendah diri dengan keadaan fizikal saya ni.

Bila dah kahwin suami menjauh atas sebab kekurangan yang satu ni, memang buat keyakinan diri saya ni hilang. Rasa terhina sangat.

Dulu saya ada terfikir masalah macamni akan muncul kalau saya kahwin sampai saya takut nak kahwin.

Tapi bila suami tunjukkan kesungguhan nak kahwin dengan saya, saya ingat dia tak kisah dengan kekurangan saya ni.

Walhal bukannya bulu roma saya ni panjang kasar bergulung macam beruk. Cuma kuantiti lebih banyak dari perempuan lain.

Salah saya ke? Tak sangka kerisauan saya jadi realiti. Sedih sungguh rasanya.

Saya ingatkan dia sayang saya kerana diri saya.

Tapi nampaknya dia lagi kisahkan fizikal saya dari hati saya dan segala apa yang saya telah buat dan korbankan untuk dia.

Saya tak pernah ambil kisah pun tentang betapa tak sempurnanya dia tu. Dia pun muka biasa2 saje.

Kalau saya nak kutuk fizikal dia, macam2 saya boleh kutuk. Tapi pd saya semua tu tak perlu sebab saya memang sayangkan dia. Ikhlas cintakan dia.

Dalam kebanyakan perkara dia memang calon suami terbaik. Maknanya bila hubungan jadi macamni memang salah saya lah agaknya.

Memang berpunca dari kekurangan saya lah.

Dia tak ‘dapat’ dari saya mungkin dia boleh kahwin lain. Dapatkan dari perempuan lain.

Tapi nasib saya ni macam mana? Adake lelaki yang boleh terima perempuan tanpa kisahkan fizikal dia?

Saya pun nak ada zuriat sendiri. Nak merasai mengandung dan lahirkan anak sendiri.

Tapi kalau dia tak sentuh saya macam mana?

Sampaikan saya pernah cakap dengan dia, saya tak kisah saya ni puas atau tak tapi sentuh lah saya sampai dapat anak.

Lepastu nak tinggalkan saya ke apa silakan. Kalau saya ni berduit memang saya buat ivf je. Senang.

Biar dia tak perlu sentuh saya yang jijik ni.

Yang paling saya risau adalah kalau parents saya tahu tentang ni. Mesti kecewa mereka.

Serahkan anak pada lelaki yang mereka sangka dapat sayangi saya dan jaga saya sebaik mana mereka jaga.

Tapi rupanya anak mereka ni menderita. Saya tak nak parents saya tahu saya tak bahagia.

Tak sanggup nak tengok mereka tempuhi hari tua dlm keadaan yang risaukan saya.

Entahlah. Serabut kepala jadinya. Isunya cuma satu tapi meleret sampai mewujudkan isu lain. Sedih sangat rasanya.

Agaknya kalau bulu ni adalah satu stigma negatif pada lelaki, sanggup ke diorang nak shave setiap 3 hari?

Atau sanggup ke diorang nak wax sebulan sekali?

Proses buang bulu ni makan masa, kadang2 sakit, penat. Entah lah. Saya tak tahu apa lagi nak buat.

SOALAN: Saya inginkan penjelasan hukum seorang perempuan mencukur bulu kakinya.

Adakah itu haram kerana saya pernah terbaca di internet mengatakan mencukur bulu kaki bagi seorang perempuan adalah wajib bagi yang menyerupai bulu kaki lelaki.

Seorang kawan saya yang telah mencukur bulu kakinya menggunakan sejenis krim.

Jawapan: Tidak ada larangan syarak terhadap mencukur bulu kaki, yang ada larangan hanyalah mencukur atau menipiskan bulu kening kerana ia dilaknat oleh Allah SWT seperti ditegaskan Nabi SAW dalam hadisnya:

“Allah melaknat perempuan yang membuat tatu dan yang meminta dibuat tatu pada badannya,

perempuan yang mencukur alis (bulu kening) atau minta dicukur alisnya dan perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik iaitu perempuan yang merubah ciptaan Allah SWT.”

(Riwayat Imam Bukhari dan Muslim daripada Abdullah bin Umar)

Apabila tidak ada larangan, maka ia kekal di atas hukum asalnya iaitu harus.

Secara amnya, hukum mencabut bulu di badan seperti bulu ketiak dan ari-ari, hukumnya sunat.

Bagi bulu ari-ari yang paling baik ialah mencukurnya. Adapun bulu ketiak ialah mencabutnya, namun boleh digunakan cara lain.

Mencabut bulu kaki dan bulu lengan atau betis bagi wanita, harus kerana tidak ada dalil syarak melarangnya.

Menghilangkan bulu kening; haram sekalipun dengan permintaan suami kerana larangan keras oleh Rasulullah SAW dalam hadis baginda.

Mengenai bahan, ubat atau sabun yang digunakan itu, harus jika tidak mendatangkan mudarat kepada badan.

Selain itu, hendaklah dipastikan ia suci (tidak mengandungi bahan najis).

Jika ada bahan najis, hendaklah dibasuh sebelum mengerjakan solat.

Tulisan ini dikongsikan oleh seorang wanita yang sedih dengan keadaan rumahtangganya yang baru dibina hanya kerana keadaan fizikal semulajadinya dipandang jijik oleh suami

“Kenapa lelaki nak isteri berhenti kerja bila berkawin?? Nak suruh hadap muka suami 24 jam ke??

Baru kawin, terus tt berhenti kerja sebab suami suruh.. suami pun, agak2lah.. Saya memang tak setuju isteri2 yg bekerja berhenti kerja alasan suami suruh..

Pendapat saya, para isteri, berkerjalah cari pendapatan & buat simpanan sendiri utk masa hadapan.

Alam perkawinan ini banyak liku2nya.. Bayangkan baru kawin 6 bulan dah nampak yg buruk..terlebih bulu sikit pun dah masalah besar.

Belum lagi tt mengandung, bawa perut memboyot 9 bulan..kalau ceazer ada kesan operate lagi..

Lepas ni tt, sound pulak kt suami tu kalau perut dia gendut, sound je gemok boroi..

Bau dia kepam ke tengok dia boleh terima tak bila org komen tentang dia pulak..”

“Maaf puan sy fikir lebih baik puan buat solat2 sunat taubat dan hajat spya di beri petunjuk dariNya.

Sy x rsa suami puan ‘jujur’ dlm jwpnnya. Klau dari awl dia x suka puan mustahil dia berkahwin dgn puan

Kecuali dia memilih puan disbb hal2 tertentu cthnya puan dh mempunyai kereta, rumah atau dari keluarga yg berada?

Tolong lah puan jgn merasa rendah diri dan ‘down’ disbbkn kata2 dari seorg suami yg toksik.

Percyalah puan ketika suami puan sdh x mahu puan.

Pasti ada lagi lelaki yg benar2 ikhlas menerima puan seadanya.”

“Pendapat sy awk kerja la balik.bina kerjaya tu blk.jgn bergantung harap pd suami dah.mmg dia suruh awk berhenti kerja.

Tp ape yg awk dpt?awk da cuba mcm2 utk bahagiakn dia.berkahwin ni kte kne terima baik buruk pasangan.ni bru dr segi rupa mcm tu dah x bole terima.

Bru 6 bln pon.mcm mana awk nk bertahan smpi bertahun2 mcm ni.pndpt sye awk just persiapkn je dri dgn sumber pendapatan.

Awk pon da cuba yg terbaik.rajin2 la buat solat hajat.mntk petunjuk.andai smpi 1 tahap mmg tiada perubahan.

In sha Allah akn ada insan lain yg mampu terima awk.sy pon ade kwn yg mslh mcm ni.siap berjanggut lagi..ok je bahagia.”

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.