Connect with us

Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum semua.

Thanks admin sebab sudi baca dan published cerita aku. Macam biasa tolong hide detail aku. Aku cuma nak minta pandangan.

Nak kata aku buntu macam ada masalah besar tu, tak ada lah buntu sangat. Cuma kadang2 aku jadi fed up dengan keadaan sekeliling aku.

Aku berusia 33 tahun. Aku ada 5 adik beradik dan kesemuanya sudah berumah tangga dan mempunyai anak masing2.

Hanya aku seorang yang belum berumah tangga. Aku mempunyai seorang tunang 5 tahun lebih tua daripada aku.

Dia duda anak 2. We dating almost for 11 years dan kami sudah mengikat tali pertunangan selama lebih 3 tahun.

For me, seriously aku dengan tunang aku tak ada masalah sebenarnya.

Memang betul tunang aku banyak kali cakap pasal kahwin tapi so far alhamdulillah dia faham yang aku masih belum bersedia.

Kami masing2 ada kerja tetap dan kami berdua bukan jenis main2 dengan kerja. Setiap hari dia akan ambil aku pergi dan balik kerja.

Kami sudah beli rumah guna nama bersama (Jangan tanya aku kenapa boleh lepas beli rumah nama bersama, padahal tak kahwin lagi. Itu rezeki kami.)

Pada tahun lepas untuk perserdiaan sebelum berkahwin dan aku sendiri ada buat pinjaman peribadi khas untuk majlis perkahwinan yang aku impikan dan untuk kegunaan hidup selepas kahwin nanti.

Family aku memang ok dan sangat selesa dengan dia. Everytime family gathering or family vacation, dia sentiasa ada.

Dia sangat2 rapat dengan adik lelaki dan adik2 ipar aku yang lain. Anak2 dia pun ok dengan aku.

Dorang selalu tanya aku “bila mummy nak kahwin dengan papa?” sebab mama dorang pun dah kahwin baru.

Aku pun ok dengan anak2 dia, semua dah besar dan pandai bawak diri masing2. Bab family memang tak ada masalah.

Ramai orang fikir, hidup dah stabil kenapa tak kahwin? Mana2 aku pergi, orang akan tanya benda yang sama. Kenapa kau tak kahwin2??

Bila nak kahwin?? Kenapa tak nak kahwin?? Kenapa takut nak kahwin??

Sebelum bertunang aku ambik masa hampir setahun untuk bersetuju dengan pertunangan tersebut. Itu pun sebab desakan family dia dan family aku.

Tipulah aku cakap aku tak teringin nak berumah tangga.

Aku nak kahwin, aku nak sangat ada anak sendiri, lagi2 aku dah nak masuk middle 30s, perasaan nak ada anak sendiri membuak2.

Tapi time aku fikir jelah aku nak semua tu. Bila kembali di dunia yang nyata, aku just geleng kepala jelah. Aku memang selalu set dalam kepala,

“Kalau aku nak selamat, aku tak boleh kahwin” dan aku paksa diri aku supaya tak fikir benda ni sangat.

KENAPA AKU TAK NAK KAHWIN?? KENAPA AKU TAKUT SANGAT NAK KAHWIN??

Sebab aku nampak keselingkuhan ibu aku dengan mata aku sendiri. Nothing break a child’s heart more than finding out one of his/her parent selingkuh on their partner.

Especially when you are too young dan you found out about it by yourself. The impact/effect kekal sampai bila bila.

Macam aku selalu cakap “permanent scratches mark”.

Aku hanya berusia 14 tahun pada masa itu. Terus terang cakap rasa macam patah hati sangat2 bila dapat tahu ibu buat macam tu kat papa.

Papa sangat penyayang. Dia tegas tapi dia open minded dengan anak2. Masalahnya papa sangat2 murah hati.

Dia sanggup susahkan diri dia untuk tolong orang lain dimana aku faham kenapa ibu aku fed up.

Hidup kami sendiri pun kais pagi, makan pagi, kais petang makan petang tapi dia tetap akan tolong orang sebab papa jenis tak sampai hati.

Papa rajin kerja, bila ingat balik hal lama2 macam ni, automatically air mata aku jatuh.

Ibu pulak suri rumah tangga sepenuh masa. Kami pindah KL sehelai sepinggang.

Sebagai anak sulung, masa kecil aku, aku puas melihat kesusahan ibu dengan papa.

I saw my papa exhausted physically dan my ibu exhausted mentally/em0tionally.

Suatu malam aku terjaga dari tidur sebab aku terdengar orang berbual. Rupanya ibu tengah berborak dengan “kawan” dalam phone.

Waktu tu papa out station, biasanya bila papa out station, kami 5 beradik akan tidur dengan ibu. Aku tak boleh tidur dan aku dengar segala perbualan mereka.

Di situlah aku dapat tahu yang ibu telah menduakan papa dan bermulalah episode benci yang mendalam terhadap ibu aku.

Aku jadi degil dan melawan cakap ibu tapi bila papa cakap, aku dengar. Masa tu bila tengok muka papa, rasa sedih sangat2.

Actually “kawan” tu bukan orang luar tapi salah seorang daripada family sebelah papa jugak.

So sebab tu “kawan” tu selalu ada dirumah kami. Setiap kali “kawan” tu datang, aku akan buat muka, memang aku sengaja tunjuk yang aku tak suka dia.

So satu hari tu papa kena out station. Aku memang tak sedap hati. Malam tu aku cuba tidur macam biasa, entah macam mana aku terjaga tengah malam.

Aku tengok adik2 aku je yang ada. Ibu aku tiada dalam bilik. Hati aku berdebar2 sangat.

Aku keluar bilik, pergi ke ruang tamu, tak ada orang tapi bantal dengan tilam ada.

Selalunya “kawan” tu tidur kat ruang tamu sebab rumah ada 2 bilik je.

Aku pergi ke bilik kami adik beradik, tak boleh buka dan tertutup rapat. Aku dah mula menangis, aku harap sangat ibu tak buat apa yang aku tengah fikir.

Aku buka semua lampu dalam rumah termasuk bilik air dan dapur. Aku pergi ruang tamu, aku pasang TV kuat2

(Aku 14 tahun, what do you expect? itu jelah cara budak2 memberontak.. hahaha).

Masa aku duduk kat ruang tamu sambil tengok TV. Tiba2 keluar bilik, dia tanya kenapa aku tak tidur?,

Aku cuma cakap aku tunggu dia balik sebab aku ingat dia keluar. Ibu senyum kat aku dan ibu cuma cakap dia kat dalam bilik air.

Rumah tu ada 1 je bilik air, aku siap buka lampu bilik air.

TAPI KENAPA AKU TRAUMATIZE DENGAN PERKATAAN KAHWIN??

Sebab aku nampak papa menangis. Sebab aku nampak papa very frustrated. Sebab aku nampak papa yang aku ingat kuat tiba2 jadi sangat lemah.

Sampai hati ibu buat airmata papa jatuh. 1 malam papa menangis, tanpa aku sedar, aku pun turut menangis.

Aku ada kakak sepupu yang tahu segala rahsia ibu, itupun sebab ibu selalu minta tolong dia.

For example tolong belikan hadiah birthday untuk “kawan” tu dan that time ibu selalu suruh kakak sepupu aku beli card phone

(seingat aku kalau nak call guna phone rumah, kena guna card tu untuk dapat harga lagi murah, so ibu selalu sangat beli card tu).

So everything related “kawan” tu, ibu akan minta tolong kakak sepupu aku.

Entah macam mana satu hari tu, ibu bergaduh besar dengan kakak sepupu aku.

Depan papa, kakak sepupu bagitahu yang ibu ada laki lain. Allah je tahu macam mana terkejut dan takutnya aku masa tu. Papa tanya cara baik, ibu mengaku.

Malam tu, papa tak boleh tidur. Dia duduk dalam bilik kami main komputer. Dia menangis, bila tengok dia menangis, aku pun automatically menangis juga.

Raut wajah dia sangat2 kecewa. Masa tu aku harap sangat ibu dengan papa berpisah.

Andai kata mereka berpisah, sudah tentu aku akan ikut papa.

Keesokan paginya, papa hantar aku dengan adik2 pergi sekolah macam biasa. For one whole day, aku tak focus dengan kawan2, aku cuma nak balik tengok papa.

Balik sekolah papa ambik macam biasa. Aku tengok ibu dengan papa berkelakuan seperti biasa.

Akhirnya aku dapat tahu yang papa tak nak fikir panjang. Dia ambil keputusan untuk lupakan apa yang berlaku.

Dia maafkan ibu dan ibu janji tak buat lagi. Papa kata demi anak2 sebab kesian anak2 masih kecik katanya.

Terus terang cakap aku tak setuju keputusan papa (sampai hari ni, aku benci bila perempuan yg diselingkuhi masih bersama suami atas alasan anak masih kecil).

Dengan apa yang terjadi, kami meneruskan hidup seperti biasa kembali. “Kawan” tu pun dah lama tak nampak.

Papa pergi buat selamanya semasa aku berusia 18 tahun.

Selepas papa pergi buat selamanya, ibu semakin berani menunjuk yang dia sedang hangat bercinta dengan “kawan” tu.

Satu hari ibu bertanya kepada kami 5 beradik,

“Boleh tak kalau ibu nak kahwin baru?”. Surprisingly, semua adik2 aku setuju kecuali aku.

Aku cuma bagi kata, “Ibu boleh kahwin baru tapi dengan 1 syarat, kakak akan keluar rumah selama2 nya.”

Ibu batalkan niat dia dan sampai hari ni dia tak pernah sebut perkataan “kahwin baru” depan aku. Dia tahu aku tak suka dia.

Sehingga hari ini aku tak pernah cari dia, selalu dia je yang contact aku dan bertanya khabar. Aku sentiasa lebihkan adik beradik aku.

Semua harta, EPF, Insurans aku letak ke semua nama adik2 aku dan tak ada satu pun harta aku atas nama ibu aku.

Aku boleh beli emas untuk anak2 buah aku tapi aku tak pernah beli seketul emas pun untuk ibu aku.

Aku tahu aku berd0sa sebab buat ibu yang mengandungkan aku 9 bulan macam tu tapi perasaan benci aku sudah tersemat dihati.

Satu je cara aku berbakti kepada ibu, setiap kali dia admit hospital, aku akan ambil cuti seminggu dua hanya untuk menjaganya.

Aku tak izinkan adik2 aku menjaga nya kerana aku tahu ini sahaja peluang yang aku ada.

“Kawan” tu hidup lagi. Dah terlalu lama aku tak jumpa dia. Sehingga hari ini aku tak jejak kaki kerumah nenek di kampung. Aku benci keluarga papa aku.

Sehingga sekarang aku tak bertegur sapa dengan sesiapa yang ada related dengan family papa.

Semenjak papa pergi buat selamanya, dari umur aku 21 tahun hingga sekarang 33 tahun, setiap tahun aku akan pulang ke kampung untuk menziarahi tanah prsemadian papa.

Setiap kali pergi, aku akan menangis mengenangkan nasib papa.

Mulut aku tak lekang menyebut “sampai hati ibu buat papa macam ni”.

Demi Allah aku sayang papa lebih dari nyawaku sendiri. Buat cinta hati aku papa, terima kasih sebab banyak berkorban untuk kakak dengan adik2.

Maaf papa tak sempat rasa duit kakak, kakak tak sempat balas budi papa. Tapi percayalah setiap kali solat, nama papa lah yang kakak doakan dulu.

Let meet up in jannah one fine day. Aminn..

Kepada adik2 kesayangan kakak, kakak doakan rumah tangga korang kekal sampai bila2.

Cuma kakak nak tanya, kenapa korang cepat move on dengan apa yang dah berlaku? Korang tak rasa marah ke dengan apa dah berlaku??

Buat tunang tersayang, terima kasih sebab bagi masa 11 tahun untuk aku. Aku cuma minta masa setahun je lagi. Aku janji ini kali terakhir aku tangguh perkahwinan kita.

Aku akan cuba kuakan diri untuk meneruskan perancangan kahwin kita. (ada sesiapa tahu kat mana nak cari pakar kaunseling tak).

Kepada ibu, jangan sesekali mempersoalkan kenapa kakak takut nak kahwin. Sebab kakak takut kakak akan jadi macam ibu.

Lebih teruk lagi, kakak takut kakak kena betrayed macam papa. Mum, i really cant handle betrayal. Thank you,

Reaksi warganet

Sue Aya –Maaf itu eksklusif. Tak boleh dipaksa dan dibuat2. Semua orang boleh cakap apa saja, hakikatnya hati sendiri yang menanggung trauma.

Cuma jangan terhukum sekali orang yang tak terlibat dengan keselingkuhan ibu. Awak dan tunang deserved to be happy.

Nur Amira –Sebab tu sangat tak suka alasan cliche “demi anak-anak”. Toreh ni je dalam hati kte, kalau pasangan kite tu sayang anak2.

Dia tak akan memandai cari mak/bapak lain untuk anak2 kte. Hidup dalam broken family is a last thing that a child wish for.

Ariana Arissa Ali –Berdendam bukanlah satu perasaan yang baik sis. Belajar lah memaafkan. Cuba baca komen2 murni di sini.

Mungkin sukar untuk sis, tetapi itulah ujian sis. Allah hadirkan ujian itu, untuk didik hati sis, belajar memaafkan kesilapan orang dan menyayangi mereka dengan kasih sayang yang sewajarnya.

Bersihkan hati sis, ingatlah, dunia ni sementara sahaja, usahlah dibiarkan setiap detik dimamah perasaan dendam itu.

Percayalah, nanti awak akak menyesal seandainya awak tak ubati perasaan itu.

Utin Mardiana –DENDAM yang merosakkan diri sendiri. Kau fikir hati kau je kan sakit hati tak nak maafkan keselingkuhan perhubungan ibu bapa.

Tak kesian kat tunang tu. Terpulanglah nak terus berdendam atau nak bahagia dengan orang yang sedia ada baik.

Kesian juga kat ibu tu. Mungkin dulu dia hampir buat benda bukan bukan malam tu.

Kemudian dia betul2 bertaubat tak nak selingkuh dan ayah pun dah memaafkan keselingkuhan tu.

Dia dah tua kesunyian nak berpasangan pun dihalang oleh anak sulung yang memberontak keras hati tak boleh bagi kemaafan.

Sumber – Gametophia Lady (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Apa pula kata anda. Yang baik kita jadikan tauladan. Yang buruk dijadikan sempadan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

40 Hari Tido Berteman air mata, Akhirnya lbu Syukur Sandra Dianne Muncul Dlm Mimpi

Terdahulu, Sandra atau nama sebenar Alessandra Dianne Ampuria meninggal dunia pada 11 September lalu.

Ini selepas enam hari bertarung nyawa di unit rawatan rapi (ICU), Hospital Putrajaya.

Pada 5 September lalu, Allahyarham Sandra terbabit dalam kemalangan Lebuh Raya Utara Selatan Hubungan Tengah (Elite) berhampiran Subang Jaya

Ini ketika dalam perjalanan mengikuti latihan konsert minggu keempat Big Stage 2020 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).

Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Kauluan, Sabah.

IBU kepada Allahyarham Sandra Dianne iaitu Nur Syakinah Abdullah mengakui perasaan rindu terhadap arwah masih menebal meskipun sudah genap sebulan pemergian anak kesayangannya itu.

Menurut Nur Syakinah, dia masih belum dapat menerima kehilangan anak perempuannya itu

Dan hanya mampu mengubat kerinduan menerusi rakaman video kenangan bersama arwah.

“Rindu suara kakak bercakap, setiap hari mama rindu, tiada sehari pun mama tak rindu kakak.

Mama benar-benar kehilangan nak… tak tahu nak cakap macam mana lagi.

“Tak ada kata-kata yang mampu memujuk mama untuk berhenti menangisi kakak.

Tiada pelukan yang mampu meredakan kedukaan hati mama, kakak dah bawa pergi hampir seluruh jiwa mama bersama

Tak akan mama dengar lagi kata-kata yang membahagiakan mama,” katanya menerusi laman Facebook.

40 Hari Tido Berteman air mata, Akhirnya lbu Syukur Sandra Dianne Muncul Dlm Mimpi

Ibu luah kerinduan terhadap anak di laman Facebook.

Bagi mengubat kerinduan itu, Nur Syakinah menghasilkan video istimewa kenangan bersama arwah dan memuat naik di laman YouTube pada Sabtu.

Dalam muat naik status yang lain pula, Nur Syakinah turut berharap dapat bertemu dengan anaknya itu di dalam mimpi.

40 Hari Tido Berteman air mata, Akhirnya lbu Syukur Sandra Dianne Muncul Dlm Mimpi

KEINGINAN ibu kepada penyanyi Sandra Dianne iaitu Nur Syakinah Abdullah untuk bertemu arwah anaknya dalam mimpi akhirnya tercapai.

Menurut Syakinah, itu merupakan kali pertama dia didatangi mimpi tentang anaknya

Ini selepas lebih sebulan pemergian Allahyarham Sandra.

“Tepat 44 hari, akhirnya kakak (panggilan untuk Sandra) datang juga dalam mimpi mama…

Terima kasih nak, mama tak akan lupa ciuman yang mama berikan pada kakak

Dan pelukan tangan kakak memeluk erat badan mama.

“Ia seperti tanda daripada kamu memberitahu kamu baik-baik..

Dan inilah masa untuk mama bergerak ke depan dan berhenti meratapi pemergianmu.

“Mama akan merindui kamu sepanjang hidup. Bersemadilah dengan tenang. Al-Fatihah,” katanya.

40 Hari Tido Berteman air mata, Akhirnya lbu Syukur Sandra Dianne Muncul Dlm Mimpi

Ibu Sandra kongsi luahan di Facebook.

Syakinah berkongsi perasaan rindunya terhadap arwah menerusi laman Facebook, baru-baru ini.

Sementara itu, Syakinah berkata dia enggan lagi menulis luahan di media sosial

Ini kerana bimbang tindakannya itu akan menimbulkan rasa kurang senang segelintir pihak.

Berat mama pun semakin hari semakin turun daripada 52 kilogram mendadak turun ke 46 kilogram!

“Mama tak mahu menulis panjang menumpahkan segala perasaan.

Bimbang ada yang akan meluat dan menyampah menuduh mama tak habis-habis meraih simpati.

Cukuplah mama katakan rindu mama pada kakak masih belum hilang.

“Mama seolah-olah merasakan kakak ada job menyanyi di tempat yang jauh dan lambat lagi akan balik ke rumah.

Kadang-kadang mama melihat telefon menunggu Whatsapp kakak masuk…

Scroll chat kita yang lama, dengar voice note kakak pada mama,” ujarnya.

Gara-gara rindu yang terlalu mendalam, Syakinah berkata dia tidak mampu tidur lena sehingga berat badannya turun mendadak.

40 Hari Tido Berteman air mata, Akhirnya lbu Syukur Sandra Dianne Muncul Dlm Mimpi

Sandra terbabit kemalangan jalan raya pada September lalu.

“Orang takkan mengerti apa perasaan yang mama lalui saat ini, susah untuk mama bangkit semula dari kesedihan ini kakak.

Berat mama pun semakin hari semakin turun daripada 52 kilogram mendadak turun ke 46 kilogram.

“Setiap malam selama 40 hari juga mama tidur bertemankan air mata.

Mama tak pernah lupa doakan kesejahteraan kakak di sana dan tak lupa juga sedekah Al-Fatihah untuk kakak.

“Group Telegram peminat kakak mengadakan tahlil online melalui Google Meet.

Bahagialah kakak di sana ya. Bisik pada Allah, semoga Allah kumpulkan kita sekeluarga bersama semula di syurga kelak… insyaAllah,” katanya.

“Maafkan mama nak belum dapat terima kenyataan ini, terlalu sakit untuk mama hadam…

Hanya doa setiap waktu untuk kakak yang mampu mama kirim setiap hari dan detik mama menangis teringatkan kakak.

“Maafkan mama kerana mama belum kuat untuk kakak…

Tolonglah datang dalam mimpi mama nak, mama rindu… kakak belum jenguk mama lagi, hadirlah nak mama terlalu rindu!

“Semoga kakak damai dalam pelukan kasih sayang Allah. Al-Fatihah!,” ujarnya.

40 Hari Tido Berteman air mata, Akhirnya lbu Syukur Sandra Dianne Muncul Dlm Mimpi

Continue Reading

Trending

Video: BlNl ‘Asyik’ Berzumba, SUAMl Bengang Balik Rumah Tiada Makanan

Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri. Sudah menjadi adat dalam kehidupan berumah tangga

Kadang kala pastinya ada isu yang membuat pertelingkahan.

Namun begitu, sikap amarah seharusnya dikawal agar tidak menyesal di kemudian hari.

Seperti apa yang dilalui pasangan suami isteri ini, menerusi satu perkongsian di laman Facebook

Seorang lelaki dirakam sedang naik angin dengan merosakkan peralatan memasak di rumahnya.

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

BlNl ‘Asyik’ Berzumba, SUAMl Bengang Balik Rumah Tiada Makanan

Insiden itu difahamkan terjadi apabila lelaki berkenaan yang baru pulang dari kerja kecewa isterinya tidak menyediakan makanan.

Malah lebih membuatkannya bengang bila mendapat tahu isterinya sedang sibuk berzumba bersama rakan-rakannya.

BlNl ‘Asyik’ Berzumba, SUAMl Bengang Balik Rumah Tiada Makanan

“Saat suami pulang kerja di rumah tidak ada makanan, ternyata istrinya sedang senam.

Akhirnya dia marahdan merusaksemua peralatan masak yang ada di dapur.”

Malah lebih membuatkannya bengang bila mendapat tahu isterinya sedang sibuk berzumba bersama rakan-rakannya.

“Saat suami pulang kerja di rumah tidak ada makanan, ternyata istrinya sedang senam.

Akhirnya dia marah dan merusaksemua peralatan masak yang ada di dapur.”

Rata-rata netizen geli hati dengan video tersebut dan meninggalkan komen agar si suami bersabar.

Rata-rata netizen geli hati dengan video tersebut dan meninggalkan komen agar si suami bersabar.

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

“Beruntung isteri yg Hanya dduk di rumah suami keluar cri rzki. Kkdg llki x mtk byk..

Jg mkn Minum pn jdik la. Rumah berselepah tu dorg ttp mata aje.

“Sy sndiri pn klu penat2 blk kje.. Blk anak2 x tgl apa pun utk di mkn @ mkn x ingt kita pn blh angin.

Mklm aje kdg kita kat luar sehari suntuk kje pn ikat perut utk org di rumah..

Org di rumah pndai2 la hargai pengorbanan kita yg keluar mencari rzki ni.”

“Kalau xmasak bgtaulah suami. Xdela penat2 balik keje lapar xde mknn.

Lagi2 yg suri rumah kalau penat urus rumah xpe bgtau je dulu kalau xmasak.

“Sekurangnya suami tau. Klau isteri dah masak cuma tak hidangkan tu melampau lah kalau marah mcm tu.

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

“Angkat pinggan sendiri amik nasi n lauk xsusah pun xlumpuh pun tangan tu.

Isteri pun klau nk keluar rumah berzumba ke jogging minta izin or bgtau lah suami dulu.

Pape pun mengaibkan pasangan depan orang lain tetap salah.”

‘Aku pun berzumba jugak… X der lah sampai perut suami aku berlapar… Dari breakfast… Lunch… Hi tea… Dinner…suffer…

Alhamdulillah lengkap semuanya… Bila perut suami kenyang… Hati kita pun senang..’

“Klau ye pon kau nk berzumba msak la dlu,kesian jgk baru blk kerja lapar pgi dapur nk makan nasi lauk xde

Kadang lelaki nie ada jenis xsuka mkn kt luar,msak bkn susahxsuka satu peel laki nie kau jahanam kn barang dapur tu ibarat kau buang duit,nnti kau jgk yg kena beli baru”

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

BlNl ‘Asyik’ Berzumba, SUAMl Bengang Balik Rumah Tiada Makanan

Malah ada juga yang mengingatkan para suami di mana isterinya bersenam untuk menjadi cantik khas buat suaminya.

Link VIDEO: SILA KLIK SINI

Sumber : yoy

Continue Reading

Trending

Fahmi Reza Aibkan DG Hisyam, Peguam ini Tampil Dedahkan Kesannya yg Menakutkan

Biad4p! Itu yang disifatkan netizen terhadap pereka grafik, Fahmi Reza

Ini selepas dia bertindak berkongsi satu lukisan mirip Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah di dalam mangkuk tandas.

Karikatur wajah mirip Ketua Pengarah Kesihatan itu berada di dalam mangkuk tandas dengan kapsyen

‘please use the toilet’ yang mengundang rasa kurang senang netizen.

Fahmi Reza Aibkan DG Hisyam, Peguam ini Tampil Dedahkan Kesannya yg Menakutkan

Menerusi media sosial, ramai beranggapan tindakan tersebut adalah sangat biad4p

Serta tidak menghormati petugas barisan hadapan yang sedang berjuang melawan Covid-19 termasuk Dr Noor Hisham.

Difahamkan, karikatur itu adalah diinspirasi daripada balasan ciapan Dr Noor Hisham di laman Twitter

Ini berikutan pertanyaan seorang individu mengenai segelintir ahli politik yang melanggar prosedur operasi standard (SOP).

Individu tersebut kemudian mengingatkan kepada peribahasa ‘kalau guru kencing berdiri, anak murid kencing berlari’ sebelum dibalas Dr Noor Hisham ‘please use the toilet’.

Tak kelakar weh

Justeru, lelaki berusia 43 tahun itu dihentam teruk dimana rata-rata netizen menyifatkan karikatur yang dihasilkan adalah tidak menghargai jasa dan pengorbanan figura hebat di negara ini.

Fahmi Reza Aibkan DG Hisyam, Peguam ini Tampil Dedahkan Kesannya yg Menakutkan Fahmi Reza Aibkan DG Hisyam, Peguam ini Tampil Dedahkan Kesannya yg Menakutkan Fahmi Reza Aibkan DG Hisyam, Peguam ini Tampil Dedahkan Kesannya yg Menakutkan

Ini dah melampau!

Fahmi Reza Aibkan DG Hisyam, Peguam ini Tampil Dedahkan Kesannya yg Menakutkan Fahmi Reza Aibkan DG Hisyam, Peguam ini Tampil Dedahkan Kesannya yg Menakutkan Fahmi Reza Aibkan DG Hisyam, Peguam ini Tampil Dedahkan Kesannya yg Menakutkan

Hormat sikit DG Hisham

Fahmi Reza Aibkan DG Hisyam, Peguam ini Tampil Dedahkan Kesannya yg Menakutkan

DG Hisham dah penat handle Covid-19

Fahmi Reza Aibkan DG Hisyam, Peguam ini Tampil Dedahkan Kesannya yg Menakutkan

Tidak semua faham apa yang kita cuba sampaikan

Nmun kita perlu ada sedikit rasa sensitif terhadap setiap tindakan yang kita lakukan agar tidak mengundang salah faham.

Peguam ini Tampil Dedahkan Kesan Dari Perbuatan Fahmi Reza

Dalam satu lontaran oleh peguam terkemuka Nor Zabetha, dia menyifatkan perbuatan Fahmi Reza sesuatu yang tidak boleh di maafkan.

Fahmi Reza Aibkan DG Hisyam, Peguam ini Tampil Dedahkan Kesannya yg Menakutkan

Gambar ini memang tidak patut. Saya tidak setuju dan keterlaluan. Begitu jugalah pendapat-pendapat rakyat Malaysia di ruang komen.

“This is too much”. “Kalau nak attack politikus, kami faham tetapi kenapa serangan pada DG”.

Ada yang juga dalam komen yang menyokong, ini adalah ekspresi seni katanya untuk mengambarkan bahawa DG yang dikawal oleh politikus.

Ekspresi seni ini pelbagai caranya dan banyak gambarannya.

Jadi mungkin ada hujah yang akan kata “Come onlah chill! Ini ekspresi seni”.

Pandangan saya ekspresi seni ini, biar kena pada agama, tempat, sensitiviti dan budaya.

Ekspresi seni ada juga dalam bentuk nudity (bgel) tetapi tidak diterima di negara kita kerana agama, budaya, sensitiviti dan fahaman.

Kalau kita ke luar negara, banyak patung-patung seni yang di tengah-tengah bandar dan juga di muzium-muzium.

Ini memang bersesuaian dengan fahaman dan budaya mereka.

Saya teringat sewaktu pergi ke Italy dahulu, di setiap muzium ini kebanyakan ada patung-patung yang separuh bgel Berbgel penuh

Dan setiap yang ke muzium yang cintakan akan kesenian ukiran patung meneliti ianya sebagai satu hasil seni agung.

Waktu saya ke Muzium Galleria D’ Accademia Florence, di Italy. Ada satu hasil seni agung iaitu patung David of Michelangelo di dalam muzium tersebut.

Saban tahun ribuan manusia datang melihat hasil seni agung oleh Michelangelo ini.

Patung ini seorang lelaki berbogel dan ini adalah satu ekpresi seni oleh Michelangelo.

Patung ini dianggarkan dihasilkan pada sekitar 1501-1504.

Kenapa patung David? Apa ekspresinya? Kalian boleh baca sendiri, ada banyak interpretasinya.

Masa kecil-kecil dahulu, saya selalu menonton filem dari Hollywood yang turut mempamerkan banyak babak-babak di luar negara.

Dalam hati, indahnya negara mereka. Ada patung-patung, ada ukiran-ukiran berbentuk dewa-dewi.

Kenapa Malaysia tidak ada? Waktu itu, masih kecil tidak faham tentang isu sensiviti agama, budaya dan fahaman.

Apabila besar baru saya faham tentang pelbagai isu dan tidak semua negara boleh mempraktikkan apa yang diamalkan oleh negara lain hanya kerana tujuan rasa cantik dan suka-suka.

Semua perlu teliti latar belakang agama, budaya dan fahaman sebuah negara.

Saya rasa gambar yang meletakkan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah di dalam lubang tandas atau lubang najis itu amat keterlaluan kerana itu adalah perbuatan yang menghina.

Sehinggakan berita portal di Singapura iaitu The Independent dan sebuah stesen televisyen China telah menamakan Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dinamakan sebagai antara doktor terbaik dunia kerana strategi menangani Covid-19.

Sehingga hari ini saya berterima kasih dan akan terus berterima kasih kepada frontliners, Kementerian Kesihatan, PDRM, ATM, MKN dan lain-lain yang banyak berusaha untuk memastikan penularan Covid-19 di Malaysia terkawal.

Kalau saya sendiri memang tak sekuat itu untuk berkhidmat, siang malam dan meninggalkan urusan peribadi

Dan keluarga dan berkorban untuk negara. Show some respect, please. Oleh Nor Zabetha

Posting tersebut ternyata menimbulkan pelbagai reaksi netizen dengan rata-rata mereka menge-cam hebat tindakannya yang dilihat terlalu bi-adap dan mel4mpau.

Malah ramai yang turut memintanya menghormati Dr Noor Hisham yang telah bertungkus lumus dan tanpa henti bekerja dalam menangani penularan w4bak Covid-19.

Kata mereka;

Muhamad Na’im Ab Razak – Ko ni dah terlampau free sangat ni Fahmi. Duk bajet rebel tak habis-habis.

Mari datang Semporna ni. Aku serap kau masuk pasukan disin-fection.

Boleh cuci tandas awam juga kalau kau dah suka sangat dengan tandas.

Megat Ishak – Not funny. Just disrespectful and in poor taste.

You have no sense of humour and should stop thinking that you have. This is sh4meful.

Shah Redza Rosli – This is too much. Fahmi, politikus mungkin boleh disatira, tetapi tidak Dr Norhisham.

Dia dan semua barisan hadapan telah berpenat lelah untuk mengawal pandemik ini.

Sewajarnya kau menghormati beliau. Rakyat Malaysia menyayangi Dr Norhisham. Kau silap Fahmi, kau silap.

Radin Muhammad Hilman – Freedom of speech is everything but with consequences.

You are liable to what you portrayed or said. It should be called responsible speech.

Thomas Thomas Fahmi – Just advise. U can poke and troll politician. But DG is hardworking to curb the pandemic. At least to show some respect to him.

Arif Atan – Kalau letak muka orang politik orang tak kisah. Letak DG silap besarlah.

Kebebasan bersuara bukan lesen untuk b-iadab tak kena tempat.

Aminah Hamzah – Jika awak tidak dapat bantu negara dengan hasil seni awak dan kelebihan yang Allah berikan

Hormatilah orang yang berusaha untuk kita, jika tidak mampu berterima kasih cukuplah dengan diam.

Kesihanilah diri awak sebab awak tidak dapat menolong diri sendiri jauh sekali untuk menolong negara.

Semoga awak dan kita semua diberi hidayah oleh Allah dan tahu berterima kasih kepada orang banyak berbakti.

Di harapkan pihak berkuasa mengambil tindakan tegas kepada Fahmi Reza seperti kes yang berlaku sebelum ini oleh akaun FB MGAG

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.