Connect with us

PENDEDAHAN ‘berani ma-ti’ usahawan dan selebriti, Safiey Illias mengenai kos pembedahan dan rawatan kosmetik dibuat serta peratus keaslian tubuh dimiliki mengundang pelbagai persepsi masyarakat.

Apatah lagi tahun lalu Safiey, 26, atau nama sebenarnya Mohd Saifuddin Illias berkongsi sudah kembali kepada fitrah iaitu lelaki.

Ditanya mengenai penerimaan kedua ibu bapanya terhadap keputusan dibuat dengan memilih menjadi ‘wanita’.

Safiey berkata mereka sudah memahami apa yang dilaluinya.

“Selepas mereka maklum saya bertarung dengan penyakit bipolar dan diberi penerangan mengenai apa yang saya lalui oleh pakar psikiatri, mereka faham.

“Sebab apa yang saya perlukan sekarang adalah sokongan moral daripada mereka dan keluarga.

Saya tidak perlukan kata-kata nasihat sebab penyakit seperti ini hanya nak ada orang yang mendengar apa kita lalui,” katanya kepada Harian Metro.

Safiey yang juga penyanyi lagu Syinta Gila berkata, penyakit bipolar yang dialami itu membuatkan dirinya menjadi tidak menentu tanpa mengira waktu.

“Saya sekejap ‘happy’ menjadi lelaki, sekejap tidak. Situasi memang tak menentu dan ini membawa kepada penyakit.

Ini bukan soal iman. Ia boleh datang bila-bila masa saja,” katanya

Safiey Illias hanya 30-35 peratus ‘ori’

HANYA 30 hingga 35 peratus saja bahagian di tubuh saya ini asli.”

Itu pendedahan terbaru dibuat usahawan kosmetik dan selebriti, Safiey Illias ketika ditanya mengenai keaslian tubuhnya selepas mengakui membuat pembedahan.

Dan rawatan kosmetik pada wajah, payudara dan punggung dengan kos mencecah RM1 juta hingga RM2 juta.

Safiey, 26, atau nama sebenarnya Mohd Saifuddin Illias ketika dihubungi berkata, dia sudah tidak memerlukan sebarang pembedahan lagi.

Ini kerana berasakan dirinya sudah sempurna sebagai wanita.

“Doktor pun cakap saya tak perlu buat apa-apa lagi.

Hanya perlu rawatan susulan setiap enam bulan untuk mengekalkannya. Sekarang sudah sempurna dan tidak ada nak buat apa lagi.

Apa saya mahu buat ketika ini adalah ingin memberi motivasi kepada orang ramai.

Sebab ramai sebenarnya yang ‘struggle’ untuk cantik.

“Mereka berkongsi kepada saya masalah yang dihadapi terutama soal kecantikan.

Cuma pesan saya, kalau nak buat dan mampu, pergilah buat,” katanya kepada Harian Metro.

Menurut penyanyi lagu Syinta Gila itu, pendedahan yang dibuat di saluran YouTube miliknya bukanlah untuk menegakkan benang basah.

Sebaliknya ingin memberi maklumat dan pengetahuan kepada orang ramai cara bagi mendapatkan rawatan kecantikan melalui saluran yang diperakui.

“Saya juga selalu mendapat mesej peribadi (DM) di Instagram yang bertanya macam mana nak mendapatkan punggung, kulit, payudara dan wajah yang cantik.

“Disebabkan itu menerusi video berkenaan saya mendidik mereka dengan perkara yang betul.

Memang tak ramai yang terbuka seperti saya. Kalau nak cantik guna saluran yang betul. Jangan fikir soal murah dan terus percaya,” katanya.

Safiey juga menjelaskan, dia menggunakan medium media sosial bagi berkongsi perkara itu kerana ia lebih berkesan.

“Orang cakap masalah depresi saya seperti dibuat-buat sebab masih boleh memuat naik video dan status di media sosial.

Bagi saya, jangan jadikan depresi alasan untuk tidak membuat perkara yang kita suka.

“Jadi, itu sebab saya gunakan media sosial untuk luahkan apa dilalui.

Saya sampaikan menerusi rakaman video dan vlog yang mana ini semua perkara yang saya suka nak buat,” katanya.

Dalam masa sama, Safiey juga mengakui proses rawatan dan pembedahan kecantikan dibuat adalah terapi terbaik buat dirinya yang menghidap penyakit depresi dan bipolar.

“Dulu semasa sekolah saya bukan pelajar terkenal dan ‘cute’ sebab dari segi luaran saya tak menarik dan kulit gelap.

Malah, ketika di sekolah ustaz juga pernah beritahu saya pondan masuk neraka.

Jadi, orang suka buli dan ‘attack’ saya dengan perkara itu sehingga membuatkan saya berasa kurang yakin dengan diri sendiri.

“Menurut doktor yang merawat saya, itu semua punca yang membuatkan saya tertekan.

Makin lama makin memberontak. Jadi, apa saya buat ini adalah untuk diri sendiri bukan untuk orang lain.

Malah jauh sekali nak dipuji pondan cantik, tapi lebih kepada kepuasan. Apa yang penting saya sudah dapat apa saya nak.

“Apabila saya buat untuk kecantikan, ia menaikkan semangat diri dan tidak tertekan atau murung.

Malah, ubat depresi saya adalah kecantikan dan ini terapi terbaik saya,” katanya.

‘Ibu bapa terima saya’

Ditanya mengenai penerimaan kedua ibu bapanya terhadap keputusan dibuat dengan memilih menjadi ‘wanita’, Safiey berkata mereka sudah memahami apa yang dilaluinya.

“Selepas mereka maklum saya bertarung dengan penyakit bipolar.

Dan diberi penerangan mengenai apa yang saya lalui oleh pakar psikiatri, mereka faham.

“Sebab apa yang saya perlukan sekarang adalah sokongan moral daripada mereka dan keluarga.

Saya tidak perlukan kata-kata nasihat sebab penyakit seperti ini hanya nak ada orang yang mendengar apa kita lalui,” katanya kepada Harian Metro.

Safiey yang juga penyanyi lagu Syinta Gila berkata, penyakit bipolar yang dialami itu membuatkan dirinya menjadi tidak menentu tanpa mengira waktu.

“Saya sekejap ‘happy’ menjadi lelaki, sekejap tidak.

Situasi memang tak menentu dan ini membawa kepada penyakit. Ini bukan soal iman.

Ia boleh datang bila-bila masa saja,” katanya.

View this post on Instagram

Paknyah, antara "kebebalan" dan melayan "Perasan" Sahaja! Apa lagi nak dikata pd seorang lagi ni, yg telah kali kedua bertaubat dan kembali semula menjadi paknyah, isu taubat adalah urusan dia dgn Allah yg Maha Pengampun, namun isu dia mempromosikan kemaksiatan dan jalan hidup yg songsang kpd masyarakat adalah isu yg paling utama yg perlu segera di rawat sebelum menjadi pandemik yg sukar utk diatasi Dia dan sajjat dan rakan² sewaktu dengannya, sama² mempunyai angry bird @ punai , dan dilahirkan sempurna sebagai seorang lelaki, namun disebabkan "perasan" yg mereka telah terperangkap dlm tubuh lelaki, maka berusahalah mereka utk merubah segala yg Allah telah jadikan kpd mereka Sifat "bebal" yg terhasil dari imaginasi songsang ini, harus dirawat segera oleh pakar² psikatri dan bukan pergi mengadap Dr bedah plastik yg hanya ingin mengaut keuntungan dan merosakkan manusia seperti mereka lagi Mereka mempunyai followers "tengin" yg ramai, sehingga mengiyakan shj apa yg mereka lakukan, sedangkan BAHAYA gaya hidup mereka ini, bukan shj di dunia, bahkan boleh membahanakan pengikut yg mengikut gaya hidup mereka di akhirat nanti jika tidak sempat bertaubat yg sebenar2nya Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam telah bersabda di dlm Hadis yg di Riwayatkan oleh Iman Muslim, yg bermaksud "Dan barang siapa yang merintis suatu sunnah (yang buruk) dalam Islam, maka baginya dosa amalan yang dirintisnya itu, serta (dia juga beroleh) dosa orang yang mengamalkannya selepas itu," Ya Allah, berikanlah kesedaran kpd mereka, namun jika gaya dan cara hidup mereka ini boleh merosakkan moral dan akhlak umat Islam khususnya di Malaysia ini, tolonglah wahai Allah, jauhkan mereka dari dunia ini Syed Bakri Al-Yahya #AdeAmbeTakut

A post shared by Syed Bakri Al-Yahya (@syedbakri_alyahyaofficial) on

Selepas menemplak tindakan Nur Sajat yang berpakaian seksi, pencetus Ummah (PU) Syed Bakri kini meluahkan rasa tidak puas hatinya kepada usahawan kosmetik popular, Safiey Ilias.

Perkara itu diluahkan menerusi satu posting di Instagramnya hari ini.

Menurut PU Syed, Safiey juga antara individu yang pada awalnya bertaubat telah kembali semula menjadi ‘wanita’.

“Apa lagi nak dikata pada seorang lagi ini yang telah kali kedua bertaubat dan kembali semula menjadi ‘paknyah’.

“Isu taubat adalah urusan dia dengan Allah yang Maha Pengampun.

Namun isu dia mempromosikan kemaksiatan dan jalan hidup yang songsang kepada masyarakat adalah isu yang paling utama yang perlu segera dirawat sebelum menjadi pandemik yang sukar diatasi.

“Dia dan Sajat sama-sama mempunyai angry bird @ punai dan dilahirkan sempurna sebagai seorang lelaki.

“Namun disebabkan ‘perasan’ yang mereka telah terperangkap dalam tubuh lelaki.

Maka berusahalah mereka untuk merubah segala yang Allah telah jadikan kepada mereka,” katanya.

Tambahnya, sifat yang terhasil dari imaginasi songsang ini harus dirawat segera oleh pakar psikatri.

Dan bukan pergi mengadap doktor bedah plastik yang hanya ingin mengaut keuntungan dan merosakkan manusia seperti mereka lagi.

“Mereka mempunyai followers ‘tengin’ yang ramai sehingga mengiyakan sahaja apa yg mereka lakukan,” katanya.

Posting berkenaan kemudian mendapat sokongan ramai apabila kebanyakan mereka menganggap tindakan kedua-dua usahawan tersebut semakin melampau.

Rata-ratanya mendoakan supaya kedua-dua mereka kembali ke pangkal jalan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Kakak sering pakai seluar yg ketat sendt sampai nampak celah2. Tapi terkejvt bila dia nk nikah mak langsung tk peduli

Gambar sekadar hiasan..Firstly I minta maaf sebab cerita ni agak panjang. Kisah nya bila nak kata parents tak didik, tapi bila dah besar panjang perangai berubah jadi teruk.

Kakak I salah sorang manusia mcm ni. Dari kecik kami adik beradik semua diajar jadi pembersih, tolong buat kerja rumah,

bila dah besar berbakti kpd parents, n macam2 lagi didikan yang basic serta nilai2 murni.

Tapi bila umur dia mencecah 30, perangai dia byk berubah. I setuju Pn Melati ckp yang org mcm adik dia ni “dibenci dlm diam”.

Sebab I memang ada rasa benci yang amat sangat pada perangai my sister. Ada satu masa dulu sebelum dia kahwin, dia buat my mom mcm maid dia. Baju dia semua my mom yang kena uruskan.

Dia reti campak je dalam laundry basket and my mom la yang basuh, gosok, lipat and simpan semua baju dia. Dia balik rumah lepas kerja terus tidur.

Weekend pun tak lekat kat rumah. Rambut yang berkumpul atas lantai bilik and bilik air nak kutip buang dalam tong sampah pun dia tak boleh buat.

Satu apa tak tolong. Acah ma’am besar dekat rumah parents sendiri. Lama2 my mom pun tak tahan la so dia biar je baju dia tak bergosok and berlipat. Padan muka.

Selalunya mak2 ni ada rasa excited + sedih sebab anak nak kahwin kan. Tapi my mom ckp dia tak rasa sedih langsung bila my sister nak kahwin.

Dia rasa lega sebab my sister keluar drpd rumah dia. Skrg ni kakak I dah 40-an tapi perangai pengotor, pemalas, biadap tu masih ada.

Dia bukan spesis mlwn cakap tapi dia jenis suka buat muka and suka mengeluh.

Sebelum kahwin my mom pernah tegur dia elok2 seluar dia ketat melampau sampai masuk celah p*p*t.

Itu pun dia buat muka. Kalau dimarah cebik. Dia punya perangai mengada tu memang nak mintak penampar.

Ada skali tu my mom nak tegur dia pasal something yang penting.

Memandangkan dia dah besar panjang and dah jadi mak dah, my mom tak nak la marah2. Nak ckp pun dengan husband dia skali.

Lagipun marah2 ni penat, stress and mengeruhkan keadaan je. So my mom tegur elok2 je dengan nada bercerita siap gelak2 lagi sebab nak make sure tak ada nada marah2.

Sebagai seorang ibu, my mom yang ada perasaan nak jaga hati anak sendiri. Tapi my sister time tu la dia nak bangun duduk mengemas bag dia dengan menghempas2 barang and tak pandang langsung my mom.

Depan anak and husband dia pulak tu dia buat perangai mcm tu. Elok sgt la tu. Esok lusa anak dia ikut perangai dia memang padan muka.

My mom ckp dia memang dari kecik lagi perangai dia tak boleh ditegur langsung. Acah perfect. Dulu sebelum dia kahwin masa dia nak tukar kereta baru, dia merungut2 sebab dia tak cukup duit.

My parents bukannya org senang tapi atas dasar sayangkan anak and rasa kesian, my dad top up duit so that dia dapat beli kereta idaman dia.

Fast forward to 10 years later, dia boleh lupa pertolongan my dad. So korang boleh agak la yang dia belum bayar balik lagi my dad sebab dalam otak dia,

apa yang dia ingat is dia beli kereta tu semua guna duit dia sendiri. On top of duit beli kereta tu,

dia jgk berhutang dengan my parents berpuluh2 ribu ringgit yang skrg ni dah masuk bertahun2 satu sen pun dia tak pernah bayar.

Dia buat bodoh je. Kalau tak mampu, duduk bincang la dengan parents, mintak maaf tak mampu bayar lagi. Ini sekali pun tak pernah. Bukannya kena bayar semua sekaligus.

Bayar sikit2 setiap bulan pun tak apa. Kalau hutang dengan bank tau pulak bayar. Tak cukup dengan berhutang, ambil duit my mom pun pernah.

Dah la tak balas jasa mak bapak, kenang budi dorang pun tidak. Parents kita kerja kuat siang malam simpan duit untuk keperluan anak2,

utk bekalan hari tua, utk dorang enjoy duit sendiri setelah penat bekerja and supaya tak menyusahkan anak2.

Tapi my sister boleh selamba buat perangai tak senonoh tak kisah and tak kesian langsung pada parents sendiri.

Dari dulu sampai skrg kalau dia nak komplen pasal keadaan ekonomi dia, sepuluh jam tak habis komplen mcm dia je la laki bini dua org yang tak cukup duit.

Orang kalau betul2 duit tak cukup, tak ada beli mainan untuk anak2 setiap minggu, selalu pergi tengok wayang dengan budak2,

berdating laki bini pergi tempat yang my parents dengan I pun tak mampu pergi and tak ada nya nak masukkan anak dalam kelas menari yang bukannya penting mana pun.

Kelas memasak ke kelas taekwando ke ok la banyak faedah. Memang mainan yang dia beli tu bukan mahal tapi kalau setiap minggu beli sebulan total jadi 50 ringgit jgk.

50 ringgit tu boleh je tolak hutang kalau ikhlas nak bayar. And kalau betul2 tak mampu, tak mt pun budak2 tu tak dapat mainan, tak tengok wayang and tak belajar menari.

Benda2 mcm ni sebenarnya tak ada isu pun sebab itu duit dia, so apa dia buat, apa dia beli and kat mana dia makan dengan duit dia, itu hak dia.

Tapi benda ni jadi isu besar sebab dia tak ada langsung rasa tanggungjawab nak berbincang pasal hutang,

tak ada rasa peduli perihal kedudukan kewangan parents sendiri and tak ada rasa kasih pada parents sendiri memandangkan my dad dah pencen.

Hutang dia adalah hak my parents and HUTANG ADALAH WAJIB DIBAYAR. We all tak pasti dia ni sebenarnya acah sengkek sebab tak nak bayar hutang punya pasal,

atau dia acah mewah sampai betul2 tak cukup duit. Tapi apa2 pun yang sebenarnya, laki bini ni dua2 tak reti malu.

Kalau nak komplen pasal tak cukup duit and indirectly telling my parents dia tak mampu nak bayar hutang, jgn la cerita and tunjuk spend duit sana sini.

Kenapa nak tambahkan skit hati dorang? Jgn curah minyak ke dalam api. Logik kan? Akal mana? Hati perut mana? We all tau yang dia baru naik pangkat.

Naik pangkat selalunya gaji pun naik kan. Happy news mcm ni org yang jujur and tak ada ulterior motive akan share dengan family.

Tapi my sister tak share. We all suspek sebab dia nak terus acah sengkek sebab tak nak bayar hutang.

Bila my dad belikan makanan utk dia, dia bayar balik my dad tepat2 harga makanan dia je. Nak bagi duit lebih utk cover my dad punya share pun tak boleh.

Punya la berkira. My dad yang dulu blur sikit pasal perangai dia makin lama makin nampak and adik I yang jenis cool pun dah bertambah2 rasa geram and meluat.

Kakak I ni la puncanya my mom dapat bp tinggi. My mom pernah ckp kat i, i love her no matter what because she is my daughter but i don’t like her.

Bila dia dtg rumah my parents i memang rasa tak kuasa nak melayan cerita dia. Selalu nak mengata org mcm dia je yang pandai. So i selalu buat tak dengar and sibukkan diri main dengan budak2.

Kengkadang tu tengok muka dia and dengar dia bercakap pun rasa meluat yang tak boleh nak describe. Tak sedar diri. Muka tak malu. Self-absorbed nak sangat.

I tak tau if my sister follow or tak follow page ni. Tapi harap2 dia akan terbaca somehow. To my sister, do something about your hutang to Mama Papa, NOW. Hutang jgn ambik ringan. It’s serious in Islam. Google it.

Also, sudah2 la kedekut and berkira dengan Mama Papa who have done so much for you. Cari keredhaan and keberkatan from them and from Allah.

Apa2 yang you give to them, ganjaran yang Allah bagi to you will be berlipat ganda. The more you give, the more you gain.

If not in this world, in the hereafter inshaAllah dapat. Ni Mama Papa pernah ajar. Allah is still giving you a chance. Grab it and don’t waste it.

We are lucky they are still around. Once they are gone, that’s it for us. Remember, Allah boleh balas to you dengan anak yang memperlakukan parents dia the way you buat dekat Mama Papa.

To all readers, jangan la kita selalu menyalahkan ibubapa bila seseorang itu berkelakuan jahat.

Walaupun banyak kes kelakuan buruk manusia berpunca drpd tiada didikan sejak kecil, byk jgk kes yang didikan yang diberi hampir sempurna and sama rata tapi akhirnya anak2 yang dah dewasa berubah ke arah yang tidak baik.

Nama pun dah dewasa, dah besar panjang, so ada atau tak ada didikan kita semua dikurniakan dengan akal yang membezakan kita dengan haiwan.

Kalau ada yang dapat tempias perangai my sister ni terdetik “mak bapak dia tak ajar ke?” I akan rasa teramat sedih.

Sumber : Your Sister

Continue Reading

Trending

Susulan Ditegur Fidtri Akibat Mulutnya Celupar, Ini Respon Eira Selepas Tau Fidtri KemaIangan

Instafamous dan pengasas produk Eira Aziera membuat permohonan maaf secara terbuka.

Itu dilakukan kepada pemilik restoran 35 di Melaka dan pemilik akaun Facebook (FB) Suharnizan Md Sidek, selepas menyamakan bentuk tubuh wanita tersebut dengan haiwan

Eira telah memuat naik sebuah hantaran video membuat permohonan maaf secara terbuka kepada dua individu tersebut, di laman sosial FBnya, awal pagi tadi.

Pengasas produk yang tular sejak beberapa hari ini itu mengakui telah melakukan penghinaan terhadap bentuk tubuh (body shaming).

Serta mengeluarkan kata-kata kesat kepada pemilik kedai 35 dan Suharnizan, ketika membuat ‘live’ di FB.

Beri Kesan Kepada Ahli Keluarga, Suami

Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira

“Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia.

Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira.

Tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa Allah

Permohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eira.

Sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua. Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira.

Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua.

Ini membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa Allah

Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan.

Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira..”

Kontrak Duta Bersama Klubna Laleh Dibatalkan

Mengikut status terbaru dari jenama produk Klubna Lelah yang sedang di promosi oleh seorang influencer,

pihak mereka telah menamatkan kontrak selaku duta produk dengan serta merta

Susulan Ditegur Fidtri Akibat Mulutnya Celupar, Ini Respon Eira Selepas Tau Fidtri KemaIangan

“Checkmate untuk influencer terkenal”

Puan Suharnizan sudah serahkan kes kepada peguam.

Menurut perkongsian dari peguam Nor Zabetha, tindakan samann bakal di ambil terhadap Eira kerana pengh1naan melampau

Peguam Tampil Huraikan Kes

Menerusi video yang tular, jelas kedengaran suara pemilik restoran yang memberi teguran dengan suara yang kuat.

Ini melarang wanita berkenaan membuat reviu di premisnya.

Pagi ini Eira telah tampil dengan anaknya tampil dalam satu video permohonan maaf.

Walaubagaimanapun, menurut peguam ini, tindakan sam4an dari Puan Suharnizan akan tetap di teruskan

Berikut perkongsian terkini dari peguam

Saman 2 Juta Dikemukan

Susulan Ditegur Fidtri Akibat Mulutnya Celupar, Ini Respon Eira Selepas Tau Fidtri KemaIangan

Di beritakan oleh kawan nya,
Puan Suharnizan ni telah filekan Saman malu sebanyak 2 JUTA.

Kepada orang yang menghina dia sesuka hati tanpa rasa bersalah. Kita tengok sejauh mana dia berdepan dengan saman ni.

Memang patut pun dia di saman sebab mulut dia terlampau puaka

Xtahu apa yang dia akan gadai ni nanti

Ingat guys!!! Jangan suka2 body shaming orang lain. Itu adalah JENAYAH

Di beritakan oleh kawan nya,Puan Suharnizan ni telah filekan Saman malu sebanyak 2 JUTA. Kepada orang yang menghina dia…

Posted by Viral Media Johor on Thursday, September 17, 2020

Bukan alasan untuk membuuli walapun kaya

“Jadi dalam kes Puan Suharnizan ini, memanglah duta itu lebih kaya, lebih popular dan lebih ramai pengikut tetapi ini bukan alasan untuk membuli.

Saya betul-betul hilang sabar. Rasa macam hendak pergi bantu segera.

Tak sabar tunggu mesej saya dibalas oleh Puan Surhanizan.

Malam semalam, mesej saya sudah dibalas olehnya.

Dia ucapkan terima kasih kerana memberi sokongan tetapi katanya dia sudah serahkan kes kepada peguam.

Rupa-rupanya bila saya selidik, video kata-kata makian ini sejak bulan lepas lagi.

Hanya dimuatnaik semula dan menjadi viral setelah kes duta produk ini memviralkan tentang dia dihalau dari restoran di Melaka.

Peguam telah dilantik

Jadi bermakna, saya mesej telah lambat. Pun begitu, saya sokong usaha Puan Surhanizan telah mengambil tindakan segera dengan melantik peguam.

Lawan jangan tak lawan.

Semoga dipermudahkan urusan Puan dengan team.

Semoga memperoleh ganti rugi yang tinggi supaya menjadi pengajaran kepada yang lain.

Dengar Je Fedtri Yahya Insiden Kemalangan, Ini reaksi Eira Aziera

Pengacara Ahmad Fedtri Yahya berkongsi perkembangan dirinya selepas terlibat dalam satu insiden kemalangan.

Keadaan itu mengakibatkan kecederaan pada bahagian mukanya kelmarin.

Menerusi satu entri di Instagram, Fedtri memuat naik gambar keadaan dirinya yang kini sudah berada dalam keadaan stabil.

Begitupun, menurut Fedtri, dia menganggap insiden yang menimpa dirinya itu sebagai satu hal yang mempunyai hikmah di sebaliknya.

“Salam Jumaat. Hari berkah. Ujian tanpa diduga. Kun faya kun.

“Semoga menjadi kafarah dosa. Pasti ada hikmah,” coretnya dalam posting tersebut.

Fedtri turut berkongsi keadaan wajahnya yang terpaksa menerima jahitan akibat kemalangan yang menimpanya selepas terjatuh sewaktu menunggang sebuah basikal.

“Syukur atas ujian ini. Betapa baiknya Allah dengan menghadirkan orang sekeliling yang cukup-cukup baik. Nikmat yang cukup besar.

“Doakan kesembuhan untuk semua,” tulisnya.

Susulan Ditegur Fidtri Akibat Mulutnya Celupar, Ini Respon Eira Selepas Tau Fidtri KemaIangan

Sementara itu, penyanyi Nora menerusi satu entri di Instagram miliknya turut memaklumkan keadaan Fedtri yang kini sudah menunjukkan perkembangan positif ketika melawatnya di hospital.

“Alhamdulillah, sahabat kita sudah boleh senyum dan sembang macam biasa. Allahuakbar.

Sama-sama kita doakan segera sembuh dan kembali bekerja seperti sedia kala,” kongsi Nora.

Terdahulu, Ahmad Fedtri dilaporkan terlibat dalam satu kmalangan selepas terjatuh ketika cuba menunggang sebuah basikal usai membuat liputan program Kayuhan Hari Malaysia.

Sebelum ini, Fedtri juga ada mengulas mengenai isu yang melibatkan Eira

Usahawan wanita guna perkataan ke3sat, Fedtri Yahya ada ‘Back Up’ Wanita Kedah

Jika sebelum ini rakyat Kelantan sering menjadi bahan cemuhan, terbaru wanita Kedah pula disebut-sebut warganet.

Ia berikutan video tular menunjukkan kelancangan usahawan wanita yang menggunakan perkataan ke3sat, baru-baru ini.

Tindakannya itu mendapat kecaman ramai yang tidak senang gaya percakapannya yang kasar.

Malah, ada seorang pengguna Twitter menciap mengenainya dengan kapsyen “Sebab tu aku benci perempuan Kedah bebel”.

Wanita itu merupakan individu sama yang membuat pendedahan dihalau dari sebuah restoran asam pedas popular di Melaka selepas melakukan siaran live untuk membuat ulasan produk.

Berbeza dengan pengacara dan personaliti TV, Ahmad Fedtri Yahya yang memandang dari sisi positif.

“Saya kenal ramai perempuan Kedah. Elok je. Tengok keimanan orang jugalah.

“Bukan kategori cakap satu ayat penuh bab* anak haram semua. Jenis ni tak tahulah nak cakap apa,” ciapnya.

Susulan Ditegur Fidtri Akibat Mulutnya Celupar, Ini Respon Eira Selepas Tau Fidtri KemaIangan

Kerana nila setitik, habis rosak susu sebelanga. Tetapi, janganlah dipukul rata kerana rambut sama hitam, hati lain-lain.

Berikut pula reaksi dari Eira

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه .

Eira dikhabarkan Pengacara Senior TV3 Fedtri Yahya telah terlibat dengan ke-malangan jalan raya.

Follower² Eira yang Eira sayang tolong sama² doakan agar abang Fedtri Yahya cepat sembuh dan kembali bertugas seperti biasa.

In Shaa Allah. Ameen Ya Rabb

Susulan Ditegur Fidtri Akibat Mulutnya Celupar, Ini Respon Eira Selepas Tau Fidtri KemaIangan

Buang yang keruh, ambil yg jernih noh..

Continue Reading

Trending

Peguam Puan Suharnizan Telah Buka Fail, Selain Tuntutan S4MAN Sebanyak 2 Juta, Ini Antara Tuntutan yg Dikenakan

MALAYSIA: Instafamous dan pengasas produk Eira Aziera membuat permohonan maaf secara terbuka.

Itu dilakukan kepada pemilik restoran 35 di Melaka dan pemilik akaun Facebook (FB) Suharnizan Md Sidek, selepas menyamakan bentuk tubuh wanita tersebut dengan haiwan

Eira telah memuat naik sebuah hantaran video membuat permohonan maaf secara terbuka kepada dua individu tersebut, di laman sosial FBnya, awal pagi tadi.

Pengasas produk yang tular sejak beberapa hari ini itu mengakui telah melakukan penghinaan terhadap bentuk tubuh (body shaming).

Serta mengeluarkan kata-kata kesat kepada pemilik kedai 35 dan Suharnizan, ketika membuat ‘live’ di FB.

Selepas teruuk di keecam oleh pelbagai pihak, akhirnya Eira mula menyedari kesilapan dan mengeluarkan kenyataan ini

Assalamualaikum.

“Pertama sekali, Permohonan Maaf Secara Terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) Insiden yang tular ketika Eira membuat “Live” di Facebook Eira Azira.

Ini di mana insiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kesat.

Iaitu (Body Sha-ming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.

Jujur Eira katakan, SALAH TETAP SALAH.

Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gagal mengawal emosi dan amarah.

Ini sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggung hati banyak pihak.

Insiden-insiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkecil hati.

Dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk.

Beri Kesan Kepada Ahli Keluarga, Suami

Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira

Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia.

Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira.

Tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa Allah

Permohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eira.

Sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua. Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira.

Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua.

Ini membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa Allah

Eira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eira dapat memaafkan kesalahan Eira.

Ini dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting “Live” di Facebook yang terlibat.

Akhir kata dari Eira,

“…Maaf adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan.

Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan.

Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira..”

Kontrak Duta Bersama Klubna Laleh Dibatalkan

Mengikut status terbaru dari jenama produk Klubna Lelah yang sedang di promosi oleh seorang influencer,

pihak mereka telah menamatkan kontrak selaku duta produk dengan serta merta

Telah Buka Fail, Selain Tuntutan S4MAN Sebanyak 2 Juta, Ini Antara Tuntutan yg Dikenakan

“Checkmate untuk influencer terkenal”

Puan Suharnizan sudah serahkan kes kepada peguam.

Menurut perkongsian dari peguam Nor Zabetha, tindakan samann bakal di ambil terhadap Eira kerana pengh1naan melampau

Peguam Tampil Huraikan Kes

Menerusi video yang tular, jelas kedengaran suara pemilik restoran yang memberi teguran dengan suara yang kuat.

Ini melarang wanita berkenaan membuat reviu di premisnya.

Pagi ini Eira telah tampil dengan anaknya tampil dalam satu video permohonan maaf.

Walaubagaimanapun, menurut peguam ini, tindakan sam4an dari Puan Suharnizan akan tetap di teruskan

Berikut perkongsian terkini dari peguam

Saman 2 Juta Dikemukan

Telah Buka Fail, Selain Tuntutan S4MAN Sebanyak 2 Juta, Ini Antara Tuntutan yg Dikenakan

Di beritakan oleh kawan nya,
Puan Suharnizan ni telah filekan Saman malu sebanyak 2 JUTA.

Kepada orang yang menghina dia sesuka hati tanpa rasa bersalah. Kita tengok sejauh mana dia berdepan dengan saman ni.

Memang patut pun dia di saman sebab mulut dia terlampau puaka

Xtahu apa yang dia akan gadai ni nanti

Ingat guys!!! Jangan suka2 body shaming orang lain. Itu adalah JENAYAH

Di beritakan oleh kawan nya,Puan Suharnizan ni telah filekan Saman malu sebanyak 2 JUTA. Kepada orang yang menghina dia…

Posted by Viral Media Johor on Thursday, September 17, 2020

“Semalam saya mesej Puan Suharnizan, mngsa viral oleh seorang duta produk.

Saya tawarkan untuk hulurkan bantuan secara mewakili kesnya di mahkamah.

Keterlaluan sangat kata-kata makian terhadapnya. Kali ini, kita mesti ajar. Ajar untuk saman di mahkamah.

Ajar untuk tuntut ganti rugi sebanyak mungkin. Ajar tentang adab dan budi bahasa.

Ajar supaya lebih tahu merendah diri selepas ini.

Saya pantang lihat orang dibuli. Memang saya jadi marah.

Ini adalah perbuatan booli.

Kerana galakkan inilah lawak Body Sha-ming makin menjadi-jadi.

Kerana itu juga, remaja-remaja atau peminat-peminat yang menjadikan pelawak-pelawak ini sebagai idola.

Mengikuti gaya lawak ini dengan membahan teman-teman disekeliling dan tambah teruk apabila ada galakkan dari orang keliling.

Body Sha-ming bukan jenaka. Body Sha-ming adalah penghinaan dan pembulian dan salah di sisi undang-undang!

Selaras dengan saranan Kementerian Kesihatan Malaysia anda boleh didakwa di bawah Seksyen 233 (1) (a), Akta Komunikasi Dan Multimedia 1998.

Ini kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dll iaitu dengan mengeluarkan komen apa-apa komen berbentuk lvcah.

Sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugvt atau mengganggu orang lain.

Hukumannya danda tidak melebihi RM50,000.00 atau dipenj4rakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun atau kedua-duanya sekali.” Kata Nor Zabetha

Puan Suharnizan kerja di Pesuruhjaya Sumpah.Kenal ramai peguam

“Sewaktu saya mesej, saya semak juga profil Puan Suharnizan.

Saya lihat antara profesion yang disenaraikan oleh Puan Suharnizan adalah Pesuruhjaya Sumpah.

Pesuruhjaya Sumpah ini memang banyak berurusan dengan peguam. Pasti dia kenal mana-mana peguam yang dia selesa.

Tambah pula profilnya ditulis di Johor. Saya pula di Gombak. Jauh. Barangkali tawaran saya akan ditolak.

Tapi tak apa. Saya cuba juga. Saya mesej dan saya nyatakan hasrat untuk membantu dan mewakili kerana saya rasakan perbuatan body sha-ming.

Dan menjatuhkan reputasi terhadapnya dan keluarga oleh pengasas produk itu teramat keterlaluan.

Bukan alasan untuk membuuli walapun kaya

“Jadi dalam kes Puan Suharnizan ini, memanglah duta itu lebih kaya, lebih popular dan lebih ramai pengikut tetapi ini bukan alasan untuk membuli.

Saya betul-betul hilang sabar. Rasa macam hendak pergi bantu segera.

Tak sabar tunggu mesej saya dibalas oleh Puan Surhanizan.

Malam semalam, mesej saya sudah dibalas olehnya.

Dia ucapkan terima kasih kerana memberi sokongan tetapi katanya dia sudah serahkan kes kepada peguam.

Rupa-rupanya bila saya selidik, video kata-kata makian ini sejak bulan lepas lagi.

Hanya dimuatnaik semula dan menjadi viral setelah kes duta produk ini memviralkan tentang dia dihalau dari restoran di Melaka.

Peguam telah dilantik

Jadi bermakna, saya mesej telah lambat. Pun begitu, saya sokong usaha Puan Surhanizan telah mengambil tindakan segera dengan melantik peguam.

Lawan jangan tak lawan.

Semoga dipermudahkan urusan Puan dengan team.

Semoga memperoleh ganti rugi yang tinggi supaya menjadi pengajaran kepada yang lain.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.