Connect with us

BENARLAH, jodoh, rezeki, aj4l dan m4ut adalah rahsia Allah.

Tiada siapa dapat melihat atau meramal perancangan yang telah ditetapkan Yang Maha Esa buat setiap hamba-Nya.

Pernah berada pada titik paling bawah dalam hidup gara-gara masalah pekerjaan dan hubungan.

Wanita ini sama sekali tidak menyangka ujian yang pernah mematahkan semangatnya kini ‘dibalas’ dengan sesuatu yang tidak diduga.

“Lvcunya hidup ini. Tahun lalu, hidup saya kucar kaciir, saya patah hati dan memutuskan untuk berhenti kerja dan kembali ke Kuantan.

Tahun ini, saya bertemu dengan cinta hati saya. Saya berumur 24 tahun dan berkahwin.

Dan baru sahaja membuka kedai gunting rambut mini kami,” tulisnya menerusi satu perkongsian di Twitter di dalam Bahasa Inggeris.

Posting tersebut meraih sehingga 9,800 retweet dan 25,000 likes.

Pramugari Bhenti Kerja, Balik Kg Slps Kecewa Putus Cinta, Kini Bergelar ls3 Slps Sebulan Kenal IeIaki di Live IG

Perkongsian Safira yang menjadi tular di Twitter.

Bercerita dengan mStar, wanita yang hanya mahu dikenali dengan nama Safira ini berkata perkongsian tersebut dilakukan sekadar untuk mengimbas kembali perjalanan hidupnya yang penuh dengan dugaan sebelum dipertemukan dengan suami, Afeq.

“Lapan bulan bergelar sebagai pramugari di sebuah syarikat penerbangan.

Saya ambil keputusan nekad untuk berhenti kerja pada Julai tahun lalu.

“Ketika itu ada masalah juga dalam perhubungan.

Jadi saya pulang ke kampung di Kuantan, Pahang untuk merehatkan fikiran.

“Beberapa bulan kemudian, saya kembali ke Kuala Lumpur.

Ketika itu memang banyak lompat-lompat kerja dan kewangan pun tak stabil.

Pramugari Bhenti Kerja, Balik Kg Slps Kecewa Putus Cinta, Kini Bergelar ls3 Slps Sebulan Kenal IeIaki di Live IG

Pramugari Bhenti Kerja, Balik Kg Slps Kecewa Putus Cinta, Kini Bergelar ls3 Slps Sebulan Kenal IeIaki di Live IG Pramugari Bhenti Kerja, Balik Kg Slps Kecewa Putus Cinta, Kini Bergelar ls3 Slps Sebulan Kenal IeIaki di Live IG Pramugari Bhenti Kerja, Balik Kg Slps Kecewa Putus Cinta, Kini Bergelar ls3 Slps Sebulan Kenal IeIaki di Live IG Pramugari Bhenti Kerja, Balik Kg Slps Kecewa Putus Cinta, Kini Bergelar ls3 Slps Sebulan Kenal IeIaki di Live IG

Safira bertemu dengan suaminya, Afeq selepas kembali ‘bertemu’ di live Instagram.

“Kebetulan pula tak lama kemudian kerajaan laksana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Bermakna sumber kewangan pun terjejas. Saya balik semula ke Kuantan. Memang downmasa tu,” cerita wanita berusia 24 tahun ini.

Takdir Tuhan, Safira ‘dipertemukan’ dengan Afeq yang juga kenalan rakannya ketika menonton siaran livelelaki itu di Instagram ketika bulan Ramadan.

“Kami merupakan mutual friend kepada seorang kenalan.

Hendak dijadikan cerita, daripada situ hubungan terus ke fasa selanjutnya dan sebulan kemudian kami bertunang.

“Tiga bulan cukup untuk kenal hati budi dan tidak ragu-ragu bahawa Afeq calon suami yang terbaik.

Kami diijabkabulkan pada 11 September lalu,” ceritanya.

Struggle tu perkara biasa. Malah kami dulu waktu bertunang bergelut buat dropship

Dia pun jual vespa kesayangan masa kami mula-mula nak bina kehidupan.

Sungguh pun mendirikan rumah tangga pada usia kedua-duanya masih muda.

Tambahan pula tempoh perkenalan yang agak singkat, Safira tidak menafikan wujud tanggapan tertentu yang agak negatif.

“Biasalah, ramai kata pasangan muda baru mendirikan rumah tangga mesti tak stabil kewangan, tak matang dan sebagainya.

“Tapi bagi kami, dua-dua memang sedia nak settle down.

Ada rezeki lebih, terus ambil keputusan kahwin. Semuanya dipermudahkan dan keluarga sama-sama merestui.

Pramugari Bhenti Kerja, Balik Kg Slps Kecewa Putus Cinta, Kini Bergelar ls3 Slps Sebulan Kenal IeIaki di Live IG

Pasangan suami isteri ini berjaya membuka sebuah kedai gunting rambut bersama seorang rakan kongsi.

Struggle tu perkara biasa. Malah kami dulu waktu bertunang bergelut buat dropship

Dia pun jual vespa kesayangan masa kami mula-mula nak bina kehidupan.

“Alhamdulillah, berkat kerja keras, kami dapat buka sebuah kedai gunting rambut di Sungai Penchala.

Pendek kata, susah senang bersama. Bagi pasangan yang kahwin muda, ingat…

Susah senang dilalui bersama dan percayalah pada rezeki,” katanya.

Pramugari Bhenti Kerja, Balik Kg Slps Kecewa Putus Cinta, Kini Bergelar ls3 Slps Sebulan Kenal IeIaki di Live IG Pramugari Bhenti Kerja, Balik Kg Slps Kecewa Putus Cinta, Kini Bergelar ls3 Slps Sebulan Kenal IeIaki di Live IG Pramugari Bhenti Kerja, Balik Kg Slps Kecewa Putus Cinta, Kini Bergelar ls3 Slps Sebulan Kenal IeIaki di Live IG Pramugari Bhenti Kerja, Balik Kg Slps Kecewa Putus Cinta, Kini Bergelar ls3 Slps Sebulan Kenal IeIaki di Live IG

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: MSTAR

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

“Awak Cina kan, Tapi Kenapa anak awak pakai tudung” Ni Jawapan Menyentuh Hati Seorang Bapa Bukn IsIam

Jarang sekali kita dengar kisah mana-mana ibu bapa bukan Islam yang bersetuju kalau anak mereka tiba-tiba luahkan hasrat untuk menukar agama.

Tapi kata-kata seorang uncle Cina ni kepada anaknya mungkin akan buat korang semua tersentuh.

Menerusi posting seorang mualaf bernama Jinghan Naan di Facebook, wanita ini berkongsi kata-kata indah daripada bapanya

tentang mengapa dia menyokong tindakan anak perempuannya untuk menukar ke agama Islam

“Waaa! Awak benarkan dia tukar agama? Tak halang dia?”

Menurut Jinghan, semuanya bermula apabila minggu lepas bapanya minta dia belikan sesuatu dari Carousell.

Jinghan berhubung dengan penjual tersebut dan beri alamat kepada bapanya untuk ambil barang itu.

Tapi bila bapanya sampai di sana, si penjual (uncle Melayu) terkejut sebab dia ingat pembelinya tu seorang berbangsa Melayu.

“Huh? Awak Cina? Saya ingat awak Melayu!”

“Tak adalah, itu anak saya.”

“Tapi anak awak pakai tudung. Awak Cina Muslim ah?”

“Anak saya Cina Muslim. Dia masuk Muslim.” (Bapa masih tak faham apa itu Islam dan Muslim)

“Waa awak benarkan dia tukar agama? Tak halang dia?”

“Tak pernah halang, saya support!”

“Waaa, awak ni baguslah, kenapa awak sokong?”

“Kenapa semua orang terkejut bila saya beritahu yang saya benarkan awak tukar agama?”

Bila ada orang yang mempersoalkan kenapa dia tak halang anaknya tukar agama, bapa Jinghan terus tanya dia,

Kenapa semua orang terkejut bila saya beritahu yang saya benarkan awak tukar agama?”

Kata Jinghan, “Sebab papa rare la! Kebanyakan ibu bapa takkan benarkan. Sebenarnya pa, kenapa awak benarkan saya tukar agama?”

“Sebab saya mengerti tentang keh!dupan. Sebab saya mengerti apa yang dimaksudkan dengan mencari kebahagiaan.

“Apa tujuan kita dalam h!dup ini? Untuk mencari kebahagiaan.

“Lain orang lain cara mereka mencari kebahagiaan.

Ada sesetengah cari dalam kekayaan, ada pula dalam keluarga dan ada yang lainnya dalam agama…

“Sebagai ibu bapa, apa yang kita paling inginkan? Kita mahu anak-anak kita bahagia.

“Setiap agama mengajar kebaikan. Kalau awak beritahu saya yang agama ini beri kebahagiaan, kenapa saya nak halang?”

Allah sayu hati mendengarnya!

“Dia tidak kisah apa yang masyarakat nak kata, apa yang keluarga lain fikir”

Kata-kata yang diucapkan bapa Jinghan ni memang menyentuh hati anaknya dan bagi Jinghan,

bapanya ini seorang yang simple dan tak kisah dengan apa yang orang cakap mengenainya.

Ramai yang mungkin ada pemikiran yang sama macam bapanya,

tapi apa yang membuatkan bapa Jinghan berbeza ialah dia benar-benar maksudkan apa yang dikatakannya.

“Dia selalu buat apa yang dia kata. Dia tak kisah apa yang masyarakat atau ahli keluarga lain nak fikir tentangnya

dan tambah-tambah sekarang ni saya dah tak boleh lagi makan bersama BBQ kegemarannya.

“Apa yang penting dia nak saya bahagia.”

Syukur Alhamdulillah admin mendengarnya. Bertuah Jinghan ada bapa yang memahami.

Admin doakan semoga keluarga ini dikurniakan taufik dan hidayah serta semoga Jinghan jugak sentiasa istiqamah dengan apa yang dilakukannya.

Sumber lobak merah

Continue Reading

Trending

40 Hari Tido Berteman air mata, Akhirnya lbu Syukur Sandra Dianne Muncul Dlm Mimpi

Terdahulu, Sandra atau nama sebenar Alessandra Dianne Ampuria meninggal dunia pada 11 September lalu.

Ini selepas enam hari bertarung nyawa di unit rawatan rapi (ICU), Hospital Putrajaya.

Pada 5 September lalu, Allahyarham Sandra terbabit dalam kemalangan Lebuh Raya Utara Selatan Hubungan Tengah (Elite) berhampiran Subang Jaya

Ini ketika dalam perjalanan mengikuti latihan konsert minggu keempat Big Stage 2020 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).

Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Kauluan, Sabah.

IBU kepada Allahyarham Sandra Dianne iaitu Nur Syakinah Abdullah mengakui perasaan rindu terhadap arwah masih menebal meskipun sudah genap sebulan pemergian anak kesayangannya itu.

Menurut Nur Syakinah, dia masih belum dapat menerima kehilangan anak perempuannya itu

Dan hanya mampu mengubat kerinduan menerusi rakaman video kenangan bersama arwah.

“Rindu suara kakak bercakap, setiap hari mama rindu, tiada sehari pun mama tak rindu kakak.

Mama benar-benar kehilangan nak… tak tahu nak cakap macam mana lagi.

“Tak ada kata-kata yang mampu memujuk mama untuk berhenti menangisi kakak.

Tiada pelukan yang mampu meredakan kedukaan hati mama, kakak dah bawa pergi hampir seluruh jiwa mama bersama

Tak akan mama dengar lagi kata-kata yang membahagiakan mama,” katanya menerusi laman Facebook.

40 Hari Tido Berteman air mata, Akhirnya lbu Syukur Sandra Dianne Muncul Dlm Mimpi

Ibu luah kerinduan terhadap anak di laman Facebook.

Bagi mengubat kerinduan itu, Nur Syakinah menghasilkan video istimewa kenangan bersama arwah dan memuat naik di laman YouTube pada Sabtu.

Dalam muat naik status yang lain pula, Nur Syakinah turut berharap dapat bertemu dengan anaknya itu di dalam mimpi.

40 Hari Tido Berteman air mata, Akhirnya lbu Syukur Sandra Dianne Muncul Dlm Mimpi

KEINGINAN ibu kepada penyanyi Sandra Dianne iaitu Nur Syakinah Abdullah untuk bertemu arwah anaknya dalam mimpi akhirnya tercapai.

Menurut Syakinah, itu merupakan kali pertama dia didatangi mimpi tentang anaknya

Ini selepas lebih sebulan pemergian Allahyarham Sandra.

“Tepat 44 hari, akhirnya kakak (panggilan untuk Sandra) datang juga dalam mimpi mama…

Terima kasih nak, mama tak akan lupa ciuman yang mama berikan pada kakak

Dan pelukan tangan kakak memeluk erat badan mama.

“Ia seperti tanda daripada kamu memberitahu kamu baik-baik..

Dan inilah masa untuk mama bergerak ke depan dan berhenti meratapi pemergianmu.

“Mama akan merindui kamu sepanjang hidup. Bersemadilah dengan tenang. Al-Fatihah,” katanya.

40 Hari Tido Berteman air mata, Akhirnya lbu Syukur Sandra Dianne Muncul Dlm Mimpi

Ibu Sandra kongsi luahan di Facebook.

Syakinah berkongsi perasaan rindunya terhadap arwah menerusi laman Facebook, baru-baru ini.

Sementara itu, Syakinah berkata dia enggan lagi menulis luahan di media sosial

Ini kerana bimbang tindakannya itu akan menimbulkan rasa kurang senang segelintir pihak.

Berat mama pun semakin hari semakin turun daripada 52 kilogram mendadak turun ke 46 kilogram!

“Mama tak mahu menulis panjang menumpahkan segala perasaan.

Bimbang ada yang akan meluat dan menyampah menuduh mama tak habis-habis meraih simpati.

Cukuplah mama katakan rindu mama pada kakak masih belum hilang.

“Mama seolah-olah merasakan kakak ada job menyanyi di tempat yang jauh dan lambat lagi akan balik ke rumah.

Kadang-kadang mama melihat telefon menunggu Whatsapp kakak masuk…

Scroll chat kita yang lama, dengar voice note kakak pada mama,” ujarnya.

Gara-gara rindu yang terlalu mendalam, Syakinah berkata dia tidak mampu tidur lena sehingga berat badannya turun mendadak.

40 Hari Tido Berteman air mata, Akhirnya lbu Syukur Sandra Dianne Muncul Dlm Mimpi

Sandra terbabit kemalangan jalan raya pada September lalu.

“Orang takkan mengerti apa perasaan yang mama lalui saat ini, susah untuk mama bangkit semula dari kesedihan ini kakak.

Berat mama pun semakin hari semakin turun daripada 52 kilogram mendadak turun ke 46 kilogram.

“Setiap malam selama 40 hari juga mama tidur bertemankan air mata.

Mama tak pernah lupa doakan kesejahteraan kakak di sana dan tak lupa juga sedekah Al-Fatihah untuk kakak.

“Group Telegram peminat kakak mengadakan tahlil online melalui Google Meet.

Bahagialah kakak di sana ya. Bisik pada Allah, semoga Allah kumpulkan kita sekeluarga bersama semula di syurga kelak… insyaAllah,” katanya.

“Maafkan mama nak belum dapat terima kenyataan ini, terlalu sakit untuk mama hadam…

Hanya doa setiap waktu untuk kakak yang mampu mama kirim setiap hari dan detik mama menangis teringatkan kakak.

“Maafkan mama kerana mama belum kuat untuk kakak…

Tolonglah datang dalam mimpi mama nak, mama rindu… kakak belum jenguk mama lagi, hadirlah nak mama terlalu rindu!

“Semoga kakak damai dalam pelukan kasih sayang Allah. Al-Fatihah!,” ujarnya.

40 Hari Tido Berteman air mata, Akhirnya lbu Syukur Sandra Dianne Muncul Dlm Mimpi

Continue Reading

Trending

Video: BlNl ‘Asyik’ Berzumba, SUAMl Bengang Balik Rumah Tiada Makanan

Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri. Sudah menjadi adat dalam kehidupan berumah tangga

Kadang kala pastinya ada isu yang membuat pertelingkahan.

Namun begitu, sikap amarah seharusnya dikawal agar tidak menyesal di kemudian hari.

Seperti apa yang dilalui pasangan suami isteri ini, menerusi satu perkongsian di laman Facebook

Seorang lelaki dirakam sedang naik angin dengan merosakkan peralatan memasak di rumahnya.

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

BlNl ‘Asyik’ Berzumba, SUAMl Bengang Balik Rumah Tiada Makanan

Insiden itu difahamkan terjadi apabila lelaki berkenaan yang baru pulang dari kerja kecewa isterinya tidak menyediakan makanan.

Malah lebih membuatkannya bengang bila mendapat tahu isterinya sedang sibuk berzumba bersama rakan-rakannya.

BlNl ‘Asyik’ Berzumba, SUAMl Bengang Balik Rumah Tiada Makanan

“Saat suami pulang kerja di rumah tidak ada makanan, ternyata istrinya sedang senam.

Akhirnya dia marahdan merusaksemua peralatan masak yang ada di dapur.”

Malah lebih membuatkannya bengang bila mendapat tahu isterinya sedang sibuk berzumba bersama rakan-rakannya.

“Saat suami pulang kerja di rumah tidak ada makanan, ternyata istrinya sedang senam.

Akhirnya dia marah dan merusaksemua peralatan masak yang ada di dapur.”

Rata-rata netizen geli hati dengan video tersebut dan meninggalkan komen agar si suami bersabar.

Rata-rata netizen geli hati dengan video tersebut dan meninggalkan komen agar si suami bersabar.

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

“Beruntung isteri yg Hanya dduk di rumah suami keluar cri rzki. Kkdg llki x mtk byk..

Jg mkn Minum pn jdik la. Rumah berselepah tu dorg ttp mata aje.

“Sy sndiri pn klu penat2 blk kje.. Blk anak2 x tgl apa pun utk di mkn @ mkn x ingt kita pn blh angin.

Mklm aje kdg kita kat luar sehari suntuk kje pn ikat perut utk org di rumah..

Org di rumah pndai2 la hargai pengorbanan kita yg keluar mencari rzki ni.”

“Kalau xmasak bgtaulah suami. Xdela penat2 balik keje lapar xde mknn.

Lagi2 yg suri rumah kalau penat urus rumah xpe bgtau je dulu kalau xmasak.

“Sekurangnya suami tau. Klau isteri dah masak cuma tak hidangkan tu melampau lah kalau marah mcm tu.

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

“Angkat pinggan sendiri amik nasi n lauk xsusah pun xlumpuh pun tangan tu.

Isteri pun klau nk keluar rumah berzumba ke jogging minta izin or bgtau lah suami dulu.

Pape pun mengaibkan pasangan depan orang lain tetap salah.”

‘Aku pun berzumba jugak… X der lah sampai perut suami aku berlapar… Dari breakfast… Lunch… Hi tea… Dinner…suffer…

Alhamdulillah lengkap semuanya… Bila perut suami kenyang… Hati kita pun senang..’

“Klau ye pon kau nk berzumba msak la dlu,kesian jgk baru blk kerja lapar pgi dapur nk makan nasi lauk xde

Kadang lelaki nie ada jenis xsuka mkn kt luar,msak bkn susahxsuka satu peel laki nie kau jahanam kn barang dapur tu ibarat kau buang duit,nnti kau jgk yg kena beli baru”

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

BlNl ‘Asyik’ Berzumba, SUAMl Bengang Balik Rumah Tiada Makanan

Malah ada juga yang mengingatkan para suami di mana isterinya bersenam untuk menjadi cantik khas buat suaminya.

Link VIDEO: SILA KLIK SINI

Sumber : yoy

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.