Connect with us

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Cerita ini agak panjang.

Cerita ini tentang suami saya who is now my ex. Cerita dia mcm ni. Kami bahagia berkahwin selepas couple selama 2 tahun.

Kami tidak bertunang cuz we felt like its no use to do so after all.

We don’t want to wait another few months then married , jadi kedua-dua belah pihak setuju untuk meneruskan perkahwinan.

I know him through some internships where I join in his company,suami adalah seorang yg funny.

A kind man, gentleman to say. He was really charming I’m telling you, many of my colleagues even tried him but don’t know how he can be with me back then.

Thinking how our couple memories make me smile back then but now it’s just cries.

Selepas berkahwin selama 2 tahun, kami masih lagi belum mempunyai anak.

Banyak kali kami cuba, tetapi tiada lagi tanda2 saya mengandung. He was still there with me, love and care me even when I was at my lowest.

Alhamdulilah my boss was understandable and gave a few weeks for me to rest for my mental health.

I don’t know back then my husband was really the whole husband material.

Kadang2 ibu buat family gatheing untuk kami adik beradik berkumpul. Ada sekali tu, gathering kami di chalet yg terkenal.

Right now when I think back, I should’ve follow my guts. But what to do? I was in love badly with my husband and trust him my whole world.

It was night everyone was outside celebrating some of my niece’s birthday.

Saya tidak nampak kelibat suami masa tu. Jadi saya keluar pergi mencari suami, saya masuk ruangan dalam chalet, tiba2 nampak suami keluar berduaan dengan kakak saya dr bilik kami.

Masa tu mcm2 aku fikir tapi aku sabar dahulu.

“Sayang?” Saya tanya suami kenapa dia dengan kakak bersama keluar dr bilik?

Suami bagitahu secara kebetulan jumpa kakak dan nak kongsi sesuatu berkenaan produk kecantikan yg kami gunakan bersama.

Kakak nak gunakan sedikit produk saya sbb dia lupa bawa.

I trusted them, I gave a smile and nodded held my husband hand walks outside.

That was the first sign that I didn’t realize cause who would suspect anything?

Then there’s another occasions my husband had to go for business trip.

I know he always go business trip cause he is some kind of high department person.

That year, I still can’t pregnant. I know he wanted a baby so badly. I didn’t think properly back then but I remember my sister also had business trip but she says it’s to another country.

No one suspected anything at this moment.

Many times I realize that this coincidence have become too often, like how they went to lunch together they say they terserempak.

Then how my sister have almost same things I have which my hubby brought for me.

I started feel like suspicious about my husband, he was still doing his role as a husband indeed.

Pay my nafkah like always and affectionate. But there’s like something he was hiding, firasat istri.

I solat minta pertunjuk Allah, I nangis kat sejadah tu sebab kenapa I masih tak boleh pregnant.

I nak kasi my husband happy, I nak tengok dia bahagia jugak even if my husband says that he doesn’t care as long as I’m with him.

I’m really thankful towards Allah.

Berapa hari selepas I doa to Allah, I slowly dapat mimpi jawapan tapi I thought it’s just mainan syaitan.

Orang cakap mimpi waktu 3am gitu itu semua pertunjuk tapi I tak percaya sangat.

Kali memang I perasan masa suami dan kakak keluar lunch bersama. Takkan terserempak lagi, banyak sgt kebetulan yg meragukan.

I ikut mereka tanpa mereka perasan , I went to his office actually to tell him that my pregnancy test shows positive.

But that day it turns to a whole nightmare.

I nampak kakak i peluk tangan suami sgt erat ketuka mereka berjalan.

I saw how my husband treated her like how he treats me, I gasp and tears up there.

I immediately went home told my boss I was sick. That night, I didn’t confront him. I want more evidence, he cuddle me like ways sayang me, care for me.

Malam tu I check phone suami, I don’t like checking my spouse phone cause I trust them.

I saw his recent call and message is my sister, I istigfar panjang when I saw the text. It was all lbcah and like they’re a couple.

I place his phone aside after taking pictures of it with my phone immediately goes to the toilet and cries.

He cheated on me and deceive me with kindness of his.

Suami buat I mcm org bdoh sambil I usap perut I mengenang nasib anak yg bakal dilahirkan nanti.

I thought of confronting but no. I don’t want to for now. I told my best friend, sanggup seorang kakak buat adik dia gini.

Days passes, I haven’t told him about my pregnancy. I used ask him if he has anything tell me but he answer me no and ask why

I shakes head, I want cry in front of him but I pull myself together and just hugged him.

I say I love him very much. He smiles and macam biasa care and sayang me.

This months passes, sampailah satu hari tak tahulah mungkin Allah yang gerakkan hati I.

I followed my husband after I went for my check up, I nampak suami check in hotel dengan kakak I seperti married couple.

Suami bagitahu malam ni dia ada kerja overtime. I ekori mereka dari belakan secara senyap. Mereka berdua berhenti pada satu bilik.

Pakaian yang mereka pakai sgt kemas sperti pakaian pergi ofis. Setelah mereka masuk bilik, I tnggu lama depan pintu bilik mereka.

I dengar semua apa yg berlaku dalam bilik tersebut. Kakak seperti merayu pada suami meminta sesuatu . Ya, mereka trlanjur.

Bila mereka keluar bilik, mereka terkejut I ada di situ. My tears betrayed me.

It started rolling down my cheeks fast as I just can’t believe, I saw how baju diorang yang kemas terus dah macam kena cakar kucing. “and all this while.. I thought I could trust you.” I said to him.

Kini I sudah ada semua bukti. I file kan penceraian di mahkamah, I rasa j1jik dengan perbuatan suami dan kakak .

My mom find out, of course she was mad.

She even halau my sister out of the house since my sister still staying with my mom.

I cried when I was at the court after it was sah we divorced.

I minta maaf to him when I was his wife I failed to be one of the good wife like he wants till he had to cheat on me with my own blo0d sister.

After the divorce then he find out I was pregnant, he wants to get back. I say no, my heart has really broken into pieces.

I am okay if it’s other women but my own sister.. I couldn’t.

I couldn’t handle the pain, I shut myself out for a few months sampai my mom have to take care of me macam I really tak bermaya.

I thanked my mom and my besties for staying with me throughout my ups and downs.

My darkest moments. Sekarang bekas suami I adalah abang ipar I setelah bernikah dengan kakak I.

Hati I masih lagi sakit tapi I happy lihat kakak I akhirnya dapat apa yg dia impikan selama ini.

A perfect husband, he is indeed perfect one but when they had their wedding I didn’t attend.

I just want be away, my mom didn’t want accept too but I told her I’m okay if that’s what both of them wants.

Fast forward, Alhamdulilah now my son is 2 years old.

He is smart, handsome like my ex but I didn’t mind. He willingly to give duit nafkah, I accept it sincerely.

He at times do come to my mom house to see my son but at times my son doesn’t know him and tend cries, he did feel heartbroken but I can’t do a thing about that.

I was pregnant alone, I was all alone. I independent myself with the help of my besties and mom.

I remember my mom accompany me to give birth to my son. I felt like giving up but she pushes me tothe very end and now my beautiful healthy son out. To my mom,

I thanked her so much for being there. Even though when I was having my shutting people out moment, you still keep coming to me and want be by my side.

Ummi I love you so much.

I may seem cool but only Allah knows how broken my heart still when we go family gathering.

Even some of my families members understand if I don’t come cause who can handle my ex kahwin with my sister?

I’ll be the strongest women my son would ever see, I want him to be raise be a good man and treats women kind.

I want him to be love fully and care with. Even if I’m working Alhamdulilah my boss understand my situation. My work colleagues all supported me.

My ex? He quitted the job and started at another place cause he can’t face them all. He terlalu malu he once said. But whatever it is..

I hope their marriage till Jannah and that he or she won’t hurt each other like how my ex hurts me. Thank you for reading my whole story.

– TIARA (Bukan nama sebenar).

Sumber : iium confession.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Kata2 Zizan dulu bila ditanya pasal jodoh

Terdahulu, Setelah dihimpit dengan pelbagai d4kwaan dan juga baru-baru ini dikatakan turut terpalit isu pelawak yang dikatakan kaki perempuan

Zizan Razak melalui BH Plus mengakui bahawa dia akan menikah dengan gadis piihan hatinya berusia 24 tahun, juga berasal dari Kuala Terengganu.

Tidak menyifatkan perkara tersebut sebagai tindakan drastik ataupun terburu-buru

Zizan memberitahu bahawa keputusan berkenaan dibuat setelah memikirkan usianya yang kini bakal mencecah 31 tahun pada 15 April ini.

Koleksi Gambar ada Di Bawah

“Ya, saya akan berkahwin! Gadis pilihan saya berasal dari Kuala Terengganu.

Beliau bekerja dan berusia 24 tahun. Namanya, biarlah rahsia dulu.”

“Saya bukan muda lagi, usia sudah mencecah 31 tahun.

Sudah masanya saya berkahwin dan memiliki anak.

Saya bukan mahu melarikan diri daripada kontr0versi yang timbul

Tetapi berkahwin mungkin dapat mengelakkan fitnah yang bukan-bukan.”

“Lagipun, ibu bapa saya sudah berusia, saya mahu mereka tengok saya naik pelamin dan sempat bermain dengan cucu-cucu,”

Katanya yang bakal pulang ke kampung tidak lama lagi untuk menyelesaikan urusan merisik dan meminang.

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Bagaikan satu kejutan, Zizan dalam masa turut mendedahkan bahawa dia juga mende3rita dan hati kecil pelawak

Dan pelakon ini turut sama menangis sehingga keadaan menolak dia untuk mencari ruang dan masa sendiri untuk bernafas.

Sementara itu, Zizan sempat memberitahu bahawa bakal isterinya itu nanti tidak memerlukan solekan tebal

Ini untuk kelhatan cantik ditambah lagi, gadis berkenaan turut menghormati kedua ibu bapanya

Sehingga membuatkan hati Zizan yang sedang terluk4a tertambat terus. Sumber Rotikaya

Koleksi Gambar ada Di Bawah

Nama : Nor Edura Diyana Binti Hisham

Umur : 24 Tahun

Agama : Islam

Asal : Kuala Terengganu

Pendidikan : Management and Science University (Pendidikan Awal Kanak-kanak) & UiTM Terengganu (Perakaunan)

Pekerjaan ; Pegawai khidmat sambilan di sebuah agensi kerajaan

Saksikan lagi beberapa keping foto terbaru Nor Edura di bawah:

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Sumber: My Serivs Isv / berita viral

Continue Reading

Trending

Lepas Nikah SUAMl Ajak lstri Tinggal Dengan Mertua, Satu Hari lstri Tergamam Bila Terdengar Sesuatu Semasa SUAMl dan Mak Dia Dlm Bilik

Gambar sekadar hiasan

Selama perkahwinan aku. Aku banyak makan hati.

Entah la mungkin aku hanya menantu. Yaa memang mertua itu seperti ibu dan ayah kandung.

Tapi sebaik baik mertua itu ada juga ketidakpuasan hati mereka. Tambahan ipar duai yang hanya melepaskan tangan mereka.

Ini kisah aku. Realiti yang aku kena hadap. Orang cakap, diawal perkahwinan memang banyak dugaan.

Selepas saja kahwin, suami ajak tinggal bersama mertua. Dirumah tu ada ipar yang masih bujang.

Aku pun setuju. Sebabnya suami dah janji nak tinggal dengan keluarga dia sementara sahaja.

So, banyak la kisah. Bercabang kisah aku ni. Selama 8 bulan sahaja aku mampu bertahan.

Yala, menantu ni hanya orang luar. Rutin harian aku sebagai surirumah dan menantu yang jaga mertua uzur.

Bangun subuh, terus buatkan sarapan, kemas rumah, basuh baju, basuh pinggan mangkuk, mop lantai, buang tahi ayam dalam rumah.

Kadang tahi kambing pun ada (biasa la kediaman kampung). Setiap hari mesti mop lantai.

Sebab najis haiwan bersepah. Selepas selesai mengemas, sambung pula masak untuk tengah hari.

Tanpa rehat buat kerja dari pagi hingga tengah hari.

Pukul 2 baru boleh letak badan kejap. Pukul 3 bangun pula. Masak untuk minum petang dan makan malam.

Bab memasak ni, hmmm yala selera lain lain kan. Pernah aku masak paprik ayam.

Disebabkan aku tahu, mertua tak makan makanan yang pedas, jadi aku letak cili merah sahaja.

Tak letak cili padi. Tapi belum lagi dia makan. Dah dia cakap pedas.

Sebulan dia tak makan apa yang aku masak. Semua benda jadi membazir sebab dia tak makan.

Walaupun aku masak makanan favourite dia. So, aku decide masak sikit ja.

Tapi bila masak sikit, dia cakap pula mana makanan. Dan satu hari tu, aku kemas dapur. Jadi kain buruk semua aku basuh.

Aku terdengar dia cakap, ‘pandai pandai ubah susun atur barang’ , dapur aku jangan nak busy body buat itu ini ‘, sudah la masak guna barang aku’ .

Ya Allah, terus tersentap hati aku. Bila luah dekat suami, suami cuma cakap, ‘biarla orang tua kadang memang cakap tanpa sedar’.

Nak dijadikan cerita, satu hari suami tak kerja. Maka suami rehat la dalam bilik.

Tiba tiba dengar ibu dia berbual dengan ayah. Ibu dia cakap, ‘tengok la budak dua orang tu. Tak boleh diharap. Aku ni dah la sakit.

Tak boleh ka nak tolong tolong aku. Ikut sangat cakap isteri tu. Keluar rumah tahu nak shooping ja.’

Hari tu masuk bilik diorang, ada macam macam dalam bilik tu, diorang simpan barang dapur dalam bilik dan suami terkejut.

Sebab kami tak keluar pun berjalan jalan hari tu. Sebab suami nak rehat di rumah. Simpan barang dapur dalam bilik pun bersebab.

Suami kerja gaji hari. Jadi kami buat simpanan barang dapur. Bila habis guna baru keluarkan yang baru.

Nak harapkan ipar duai belikan barang untuk ibu ayah. Lagi diorang minta barang ada la.

Yang bestnya, diorang adik beradik dah janji nak berkongsi bil. Tapi last last, suami aku sahaja yang tanggung semuanya.

Bila ipar duai datang, mesti ada gosip. Tak bukan kalau mengata dekat aku. Selama kami kahwin, boleh dia cakap aku mengandung.

Aku mengandung pun bila aku dah pindah keluar dari rumah mertua. Itu pun 9 bulan pernantian. Mulut clka.

Nak runtuhkan rumah tangga orang. Maka aku menjauhkan diri dari orang negatif macam tu.

Suami pun dah pesan jangan rapat dengan diorang.

Yang lagi sedih. Bila ibu dah pergi menghadap illahi, ayah merayu dekat aku. Sampai nangis nangis, suruh stay dirumah mertua.

Bila bincang dengan suami, aku cakap kita stay sampai nak beranak saja. Bila anak dah dua orang, mustahil nak stay dirumah mertua dan ipar.

Sebab bil bil rumah suami yang tanggung. Makan minum aku yang buat.

Kadang tu bila masak. Tak sempat pun aku makan, makanan dah habis. Dari aku yang dah sedia letih.

Bertambah letih dengan suasana dirumah tu. Yala aku dijadikan orang gaji yang tak berbayar.

Sekarang aku berpantang dirumah ibu ayah aku. Itu pun ipar aku bising. Suami aku tak balik jenguk ayah.

Halluu, setiap minggu suami aku balik. Kadang tak sempat, suami aku akan call ayah untuk tanya khabar.

Dibicara pula soal tanggungjawab. Dibicara pula soal aku berpantang, tak buat kerja ka, tak jaga anak sulung ka.

MashaAllah aku masih berpantang, blding dan baru sihat dari jangkitan kuman.

Pada siapa aku nak minta pertolongan kalau bukan suami sendiri.

Dikatakan pula, hutang tak bayar. MashaAllah. Hutangnya kena langsai segera. Tapi bila dia berhutang, dia buat buat lupa pula.

(Sampai sekarang tak bayar, hutang kami dah langsai) dikatakan kami ni orang senang. (Aku anggap itu doa, aamiin).

Padahal ikat perut, nak beli keperluan anak. Berapa sangat la gaji suami aku.

Bila suami cakap duit banyak keluar untuk keperluan anak, nak beli barangan dapur dekat ibu ayah aku (sepanjang berpantang dirumah ayah ibu).

Dipertikaikan kenapa tak stay dengan ayah saja. MashaAllah, engkau dah dewasa, dah sepatutnya boleh berfikir.

Ohh aku lupa kau tu bujang, belum kenal suasana dan tanggungjawab rumah tangga.

Entah la bakal isteri kau tu nanti, cukup makan apa tidak. Barangan dapur untuk ayah pun kau sengkek nak keluarkan belanja.

Bil bil rumah pun, ayah yang bayarkan. Itu pun ayah masih lagi bagi duit belanja dekat kau. Dikatakan pula.

Jangan menyesal sebab tak stay dengan ayah, seronok sangat stay dengan mentua. Padahal sementara ni saja kami stay rumah ibu ayah aku.

Selepas ni kami stay rumah kami. Aku cuma mohon, diikhlaskan hati aku ni. Selama aku berbakti dengan keluarga mertuaku.

– Lyna (Bukan nama sebenar)

Continue Reading

Trending

Dah Terjah lstri Mlm Pertama, SUAMl Rasa JlJlK, Lps tu Taknak Dah Bersama, Sampai lstri Terpaksa Merayu, Rupanya ini Puncanya

Assalam Admin.

Saya ada benda nak berkongsi. Tapi macam malu sangat nak cerita kat orang.

Harap kalau bagitau kat sini ada lah yang sudi dengar dan beri pendapat tanpa judge saya.

Saya baru berkahwin 6 bulan lepas. Isunya di sini, suami tak nak sentuh saya.

Selepas malam pertama kami, dia tak sentuh saya dah. Masa honeymoon pun dia buat tak endah.

Bila saya tanya barulah saya dapat tahu. Rupanya suami geli dengan bulu roma pada badan saya.

Katanya dia jijik. Tak sangka ada perempuan yang berbulu lebat macam saya.

Saya memang berbulu di seluruh badan. Ya, seluruh badan! Saya sedih sangat.

Saya memang dilahirkan macam ni. Apa saya boleh buat?

Bila saya jumpa doktor, doktor cakap saya takde masalah.

Saya cuma ada sikit hormon imbalance yang mana hormon testosterone saya lebih sikit dari perempuan biasa.

Tapi doc kata tak lah sampai tahap teruk atau bahaya sebab dia kata kalau kes teruk perempuan tu memang dah macam lelaki dah – suara agak garau etc etc.

Doc kata ini hirsutism tapi yang jadi kat saya ni adalah hirsutism paling minima.

Kalau hirsutism teruk ada yang sampai boleh jadi mandul tapi doc kata saya tidak. Masih normal dan memang tak ada apa masalah.

Saya terangkan pada suami. Dia kata dia faham tapi dia tetap tak boleh buang rasa jijik tu.

Kalau bahagian kaki dan bawah lengan memang takde masalah untuk saya nak cukur ke guna epilator semua.

Dan memang saya sentiasa pastikan bahagian yang perlu shave ni saya shave sentiasa.

Leceh memang leceh tapi saya anggap semua ni pengorbanan untuk suami.

Sayangnya, dia tetap tak pandang pun. Dan dekat bahagian lain macam mana? Belakang badan saya pun berbulu.

Walaupun bulu halus lembut dan bukannya kasar bergulung, tetap nampak kat mata. Dan sebab tu suami jijik.

Saya pernah tanya tempat yang ada laser. Katanya boleh buat tapi bayarannya cecah puluhan ribu.

Dan hasilnya belum tentu permanent walaupun iklannya kata permanent.

Mereka kata kalau bulu banyak sebab hormon, cuma boleh buang je lah.

Sebab selagi hormon tak balance memang takkan hilang bulu. Kalau pergi buang selalu entah berapa lagi lah kosnya.

Kalau saya berduit memang saya tak kisah. Tapi saya memang takde duit sebanyak tu.

Dan sebelum kahwin saya dah resign kerja sebab suami tak bagi kerja.

Dan lagi, suami pula hanya tahu complain tapi bila saya cakap dengan dia tentang kos takde pulak dia kata nak tolong bayarkan ke apa.

Saya tak faham perangai dia. Sebelum kahwin dia pernah nampak saya berlengan pendek dan nampak bulu roma lebat di tangan saya.

Tapi dia tak kata apa. Di muka dan leher saya pun kalau duduk sebelah saya boleh nampak bulu roma halus.

Dia nampak je selama ni tapi tetap teruskan masuk meminang dan kahwin dengan saya.

Kalau jijik kenapa tak dari dulu jijik? Kenapa tiba2 nak jijik?

Bila saya persoalkan dia diam je. Tak kata apa.

Maaf kalau terlalu open tapi orang yang dah pernah merasai hubungan intim mesti faham apa rasanya bila disentuh cuma sekali dan seterusnya tak dapat.

Dan dengan hormon imbalance saya ni memang saya akui nafsu drive saya lebih tinggi dari perempuan biasa. Sungguh saya terseksa bila jadi macam ni.

Saya cuba tutup kekurangan yang satu ni dengan cuba untuk jadi isteri terbaik.

Masak untuk suami, sediakan makan pakai dia, give up kerjaya untuk jadi suri rumah sepenuh masa supaya boleh kejar syurga dengan melayan suami. Akhirnya hampa.

Suami makan pun tak pandang muka saya. Lepas saya salam dia lepas solat atau bila dia pergi dan balik kerja takde pun dia nak cium saya.

Jijik sangat agaknya.

Saya geram macam mana pun alhamdulillah tak pernah lagi tinggi suara pada dia.

Bila saya marah atau sedih dengan kata2 dia yang menghina fizikal saya ni saya sabarkan hati.

Berendam air mata sorang2. Takpelah asalkan saya tak berdosa marah atau tengking dia bila saya terasa hati.

Sampai satu tahap saya terfikir, kalau suami nak tinggalkan saya, saya redha.

Tapi ada ke lelaki lain yang sudi nak terima orang macam saya ni? Jijik sangat ke bila berbulu sedangkan Allah yang cipta saya macamni.

Sudahlah selama ni memang rendah diri dengan keadaan fizikal saya ni.

Bila dah kahwin suami menjauh atas sebab kekurangan yang satu ni, memang buat keyakinan diri saya ni hilang. Rasa terhina sangat.

Dulu saya ada terfikir masalah macamni akan muncul kalau saya kahwin sampai saya takut nak kahwin.

Tapi bila suami tunjukkan kesungguhan nak kahwin dengan saya, saya ingat dia tak kisah dengan kekurangan saya ni.

Walhal bukannya bulu roma saya ni panjang kasar bergulung macam beruk. Cuma kuantiti lebih banyak dari perempuan lain.

Salah saya ke? Tak sangka kerisauan saya jadi realiti. Sedih sungguh rasanya.

Saya ingatkan dia sayang saya kerana diri saya.

Tapi nampaknya dia lagi kisahkan fizikal saya dari hati saya dan segala apa yang saya telah buat dan korbankan untuk dia.

Saya tak pernah ambil kisah pun tentang betapa tak sempurnanya dia tu. Dia pun muka biasa2 saje.

Kalau saya nak kutuk fizikal dia, macam2 saya boleh kutuk. Tapi pd saya semua tu tak perlu sebab saya memang sayangkan dia. Ikhlas cintakan dia.

Dalam kebanyakan perkara dia memang calon suami terbaik. Maknanya bila hubungan jadi macamni memang salah saya lah agaknya.

Memang berpunca dari kekurangan saya lah.

Dia tak ‘dapat’ dari saya mungkin dia boleh kahwin lain. Dapatkan dari perempuan lain.

Tapi nasib saya ni macam mana? Adake lelaki yang boleh terima perempuan tanpa kisahkan fizikal dia?

Saya pun nak ada zuriat sendiri. Nak merasai mengandung dan lahirkan anak sendiri.

Tapi kalau dia tak sentuh saya macam mana?

Sampaikan saya pernah cakap dengan dia, saya tak kisah saya ni puas atau tak tapi sentuh lah saya sampai dapat anak.

Lepastu nak tinggalkan saya ke apa silakan. Kalau saya ni berduit memang saya buat ivf je. Senang.

Biar dia tak perlu sentuh saya yang jijik ni.

Yang paling saya risau adalah kalau parents saya tahu tentang ni. Mesti kecewa mereka.

Serahkan anak pada lelaki yang mereka sangka dapat sayangi saya dan jaga saya sebaik mana mereka jaga.

Tapi rupanya anak mereka ni menderita. Saya tak nak parents saya tahu saya tak bahagia.

Tak sanggup nak tengok mereka tempuhi hari tua dlm keadaan yang risaukan saya.

Entahlah. Serabut kepala jadinya. Isunya cuma satu tapi meleret sampai mewujudkan isu lain. Sedih sangat rasanya.

Agaknya kalau bulu ni adalah satu stigma negatif pada lelaki, sanggup ke diorang nak shave setiap 3 hari?

Atau sanggup ke diorang nak wax sebulan sekali?

Proses buang bulu ni makan masa, kadang2 sakit, penat. Entah lah. Saya tak tahu apa lagi nak buat.

SOALAN: Saya inginkan penjelasan hukum seorang perempuan mencukur bulu kakinya.

Adakah itu haram kerana saya pernah terbaca di internet mengatakan mencukur bulu kaki bagi seorang perempuan adalah wajib bagi yang menyerupai bulu kaki lelaki.

Seorang kawan saya yang telah mencukur bulu kakinya menggunakan sejenis krim.

Jawapan: Tidak ada larangan syarak terhadap mencukur bulu kaki, yang ada larangan hanyalah mencukur atau menipiskan bulu kening kerana ia dilaknat oleh Allah SWT seperti ditegaskan Nabi SAW dalam hadisnya:

“Allah melaknat perempuan yang membuat tatu dan yang meminta dibuat tatu pada badannya,

perempuan yang mencukur alis (bulu kening) atau minta dicukur alisnya dan perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik iaitu perempuan yang merubah ciptaan Allah SWT.”

(Riwayat Imam Bukhari dan Muslim daripada Abdullah bin Umar)

Apabila tidak ada larangan, maka ia kekal di atas hukum asalnya iaitu harus.

Secara amnya, hukum mencabut bulu di badan seperti bulu ketiak dan ari-ari, hukumnya sunat.

Bagi bulu ari-ari yang paling baik ialah mencukurnya. Adapun bulu ketiak ialah mencabutnya, namun boleh digunakan cara lain.

Mencabut bulu kaki dan bulu lengan atau betis bagi wanita, harus kerana tidak ada dalil syarak melarangnya.

Menghilangkan bulu kening; haram sekalipun dengan permintaan suami kerana larangan keras oleh Rasulullah SAW dalam hadis baginda.

Mengenai bahan, ubat atau sabun yang digunakan itu, harus jika tidak mendatangkan mudarat kepada badan.

Selain itu, hendaklah dipastikan ia suci (tidak mengandungi bahan najis).

Jika ada bahan najis, hendaklah dibasuh sebelum mengerjakan solat.

Tulisan ini dikongsikan oleh seorang wanita yang sedih dengan keadaan rumahtangganya yang baru dibina hanya kerana keadaan fizikal semulajadinya dipandang jijik oleh suami

“Kenapa lelaki nak isteri berhenti kerja bila berkawin?? Nak suruh hadap muka suami 24 jam ke??

Baru kawin, terus tt berhenti kerja sebab suami suruh.. suami pun, agak2lah.. Saya memang tak setuju isteri2 yg bekerja berhenti kerja alasan suami suruh..

Pendapat saya, para isteri, berkerjalah cari pendapatan & buat simpanan sendiri utk masa hadapan.

Alam perkawinan ini banyak liku2nya.. Bayangkan baru kawin 6 bulan dah nampak yg buruk..terlebih bulu sikit pun dah masalah besar.

Belum lagi tt mengandung, bawa perut memboyot 9 bulan..kalau ceazer ada kesan operate lagi..

Lepas ni tt, sound pulak kt suami tu kalau perut dia gendut, sound je gemok boroi..

Bau dia kepam ke tengok dia boleh terima tak bila org komen tentang dia pulak..”

“Maaf puan sy fikir lebih baik puan buat solat2 sunat taubat dan hajat spya di beri petunjuk dariNya.

Sy x rsa suami puan ‘jujur’ dlm jwpnnya. Klau dari awl dia x suka puan mustahil dia berkahwin dgn puan

Kecuali dia memilih puan disbb hal2 tertentu cthnya puan dh mempunyai kereta, rumah atau dari keluarga yg berada?

Tolong lah puan jgn merasa rendah diri dan ‘down’ disbbkn kata2 dari seorg suami yg toksik.

Percyalah puan ketika suami puan sdh x mahu puan.

Pasti ada lagi lelaki yg benar2 ikhlas menerima puan seadanya.”

“Pendapat sy awk kerja la balik.bina kerjaya tu blk.jgn bergantung harap pd suami dah.mmg dia suruh awk berhenti kerja.

Tp ape yg awk dpt?awk da cuba mcm2 utk bahagiakn dia.berkahwin ni kte kne terima baik buruk pasangan.ni bru dr segi rupa mcm tu dah x bole terima.

Bru 6 bln pon.mcm mana awk nk bertahan smpi bertahun2 mcm ni.pndpt sye awk just persiapkn je dri dgn sumber pendapatan.

Awk pon da cuba yg terbaik.rajin2 la buat solat hajat.mntk petunjuk.andai smpi 1 tahap mmg tiada perubahan.

In sha Allah akn ada insan lain yg mampu terima awk.sy pon ade kwn yg mslh mcm ni.siap berjanggut lagi..ok je bahagia.”

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.