Connect with us

Mempersoal tindakan segelintir umat Islam yang menyambut hari lahir dengan lilin di atas kek.

Dan ‘make a wish’ sebelum lilin ditiup, Zul Handy Black mendakwa, perbuatan tersebut tidak ubah seperti meniru budaya agama lain.

Penyanyi yang juga kini menjadi penceramah bebas turut memberitahu mengapa hari jadi tak dirai dengan majlis doa selamat.

Kenapa atas birthday cake mesti nak ada lilin? Sama macam k4fir dah.

“Kenapa tak buat doa selamat je?

“Masih ramai sangat lagi yang belum ada kesedaran dalam bab ni, malas nak cakap banyak.

“Korang bawak2 la dengar sikit penjelasan dalam ceramah mana2 alim ulama ataupun ustaz2 pasal lilin atas birthday cake ni.

“Bukan apa…risau nanti kalau2 Nabi tak kenal je korang sebagai manusia yang kononnya claim sebagai umat baginda.

“Kecoh la Kau, Dulu Kau pun Lagi Dulu Teruk” – Zul Handy Black Dimarahi Netizen“Kecoh la Kau, Dulu Kau pun Lagi Dulu Teruk” – Zul Handy Black Dimarahi Netizen“Kecoh la Kau, Dulu Kau pun Lagi Dulu Teruk” – Zul Handy Black Dimarahi Netizen“Kecoh la Kau, Dulu Kau pun Lagi Dulu Teruk” – Zul Handy Black Dimarahi Netizen“Kecoh la Kau, Dulu Kau pun Lagi Dulu Teruk” – Zul Handy Black Dimarahi Netizen

“Korang cakap, korang sayang Nabi, umat Nabi Muhammad saw, tapi cara hidup nak sama macam k4fir.

“Nabi tak ajar la sambut harijadi kena ada lilin atas cake, topi t4jam, belon2, lagu2, make a wish sebelum tiup lilin tu sume bagai lah.”

Perkongsian ini menimbulkan pelbagai reaksi dan ada yang bersetuju dengan apa yang dikongsinya.

“Kecoh la Kau, Dulu Kau pun Lagi Dulu Teruk” – Zul Handy Black Dimarahi Netizen

“Kecoh la Kau, Dulu Kau pun Lagi Dulu Teruk” – Zul Handy Black Dimarahi NetizenSejak berhijrah, bekas vokalis kumpulan rock Handy Black, Zul Handy Black, semakin rancak berdakwah melalui muzik.

Zul atau Nurzul Suphia’an Sa’ban yang pernah menyertai program Gegar Vaganza musim kedua tahun lalu, menggunakan pendekatan muzik menerusi pemuzik jalanan, As Salam Buskers.

Mereka sering membuat persembahan menyanyikan lagu-lagu dakwah sebelum ini.

Katanya, dia bergerak dengan kumpulan itu sejak dua tahun lalu dan sama-sama perjuangkan muzik dengan konsep ketuhanan dan Islamik.

“Lagu yang kami nyanyikan lagu ciptaan mereka dan ada juga lagu saduran artis lain.

Kami bergerak seluruh Malaysia mengikut jemputan. Kalau ada masa lapang, kami buat persembahan jalanan di tempat terbuka,” katanya.

Popular dengan lagu Kau Yang Bernama Seri sekitar 1990-an, Zul juga sering memilih Tasik Titiwangsa sebagai lokasi persembahan dakwah jalanan bersama As Salam Buskers.

Katanya, pada sesi santai sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu itu, mereka akan menyampaikan beberapa lagu dakwah dan diselitkan dengan perkongsian hadis.

“Selalunya kami buat selepas solat Asar dan berlanjutan sampai waktu Maghrib.

Kadangkala selepas solat Maghrib, aktiviti santai bersambung hingga tengah malam.

“Senang kata, saya tidak kisah orang panggil saya pendakwah bebas.

Saya pegang tanggungjawab itu sebab dakwah adalah untuk semua manusia.

“Dulu mungkin kita banyak lakukan hal ‘lagha’ dan bila dapat kesedaran ini, saya nak kongsi dengan peminat dan kawan-kawan,” katanya.

Namun, dia menafikan ramai kawan menjauhkan diri selepas memilih jalan hidup yang ringkas sebegini.

Katanya, ramai yang memberi respons positif cuma untuk mengikut sepenuhnya gaya hidup seperti dilakukannya, belum lagi.

“Tidak dinafikan ada kawan menunjukkan minat bersoal jawab agama.

Sebagai pendakwah bebas, saya bukan mahu mengajar perkara baru sebaliknya mahu segarkan kembali ilmu agama yang pernah dipelajari satu ketika dulu.

“Kecoh la Kau, Dulu Kau pun Lagi Dulu Teruk” – Zul Handy Black Dimarahi Netizen

Penyanyi rock, Zul Handy Black mendedahkan bahawa terdapat pihak yang seolah-olah tidak senang dengan tindakannya dalam membuat teguran demi satu kebaikan.

Menurut Zul dia terkilan apabila niatnya untuk mengajak orang sekeliling ke arah yang lebih baik sering disalah erti.

“Bila tegur, banyak respons yang berbunyi, ‘macam kau sorang masuk syurga’,’kubvr masing-masing,

‘Kau pun dulu teruk juga’,’ siapa kau nak tegur orang’ dan macam-macam lagilah.

“Aku buat sebab Nabi SAW suruh buat kerja dakwah. Sampaikan walaupun sebaris ayat.

Dakwah datang dengan pelbagai gaya, corak, bentuk dan kaedah. Sahabat Nabi, ada yang berlembut,

ada yang berkeras,” katanya menerusi satu entri di Instagram.

View this post on Instagram

☝ LAA ILAAHA ILLALLAH 🔸bila tegur, banyak respon yang berbunyi : 1. Macam kau sorang masuk syurga. 2. Kubur masing masing. 3. Kau pun dulu teruk jugak. 4. Siapa kau nak tegur orang. Dannn macam macam lagi la… Aku buat, sebab Nabi saw suruh buat kerja dakwah. Sampaikan walaupun sebaris ayat. Dakwah datang dengan pelbagai gaya, corak, bentuk dan kaedah. Sahabat Nabi, ada yang berlembut, ada yang berkeras. Yang nak terima walaupun telinga bernanah dan hati berdarah, tu tandanya iman masih ada, dan Allah masih sayang, nak kita berubah ke arah yang lebih baik. Yang taknak terima tu…baiklah, aku bukan nak merampas keseronokan korang…tapi nanti, di akhirat, jangan aku dituntut apa apa lagi…sebab di dunia ni, aku dah cuba dan berusaha jalankan tanggungjawab aku… Niat aku takde lain…selain dari nak ajak seramai ramai manusia untuk sama sama berusaha untuk ke syurga Allah… Niat dakwah… ☝ LAA ILAAHA ILLALLAH…

A post shared by Da'i Allah swt (@zulhandyblack) on

Dalam satu posting berasingan di Instagram Story, Zul mengakui mungkin caranya agak kasar dalam berdakwah.

“Memang mulut aku kasar bila menegur, tapi ingatlah seksa neraka Allah lagi kasar,” tulisnya.

“Kecoh la Kau, Dulu Kau pun Lagi Dulu Teruk” – Zul Handy Black Dimarahi Netizen

Begitupun, katanya, dia hanya menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang Muslim sahaja,

terpulang untuk mereka sama ada mahu menerimanya dengan cara positif atau pun tidak.

“Yang nak terima walaupun telinga bernanah dan hati berdarah, tu tandanya iman masih ada,

dan Allah masih sayang, nak kita berubah ke arah yang lebih baik.

“Yang taknak terima tu…baiklah, aku bukan nak merampas keseronokan korang, tapi nanti, di akhirat,

jangan aku dituntut apa apa lagi sebab di dunia ni, aku dah cuba dan berusaha jalankan tanggungjawab aku.

“Niat aku tak ada lain. Selain daripada nak ajak seramai manusia untuk sama-sama berusaha untuk ke syurga Allah. Niat dakwah,” katanya.

Begitupun, Zul tidak mendedahkan isu berkaitan mengenai tindakannya yang membuat teguran itu.

Bagaimanapun, terdahulu, dalam satu posting berasingan di Instagram Story,

Zul turut ada menegur hal berkaitan cabaran lagu Empat Dara yang tular.

“Kecoh la Kau, Dulu Kau pun Lagi Dulu Teruk” – Zul Handy Black Dimarahi Netizen

Sebelum ini, Zul dikatakan mula melakukan penghijrahan selepas menyertai program realiti,

Gegar Vaganza musim kedua pada 2015.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Gempak

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Kata2 Zizan dulu bila ditanya pasal jodoh

Terdahulu, Setelah dihimpit dengan pelbagai d4kwaan dan juga baru-baru ini dikatakan turut terpalit isu pelawak yang dikatakan kaki perempuan

Zizan Razak melalui BH Plus mengakui bahawa dia akan menikah dengan gadis piihan hatinya berusia 24 tahun, juga berasal dari Kuala Terengganu.

Tidak menyifatkan perkara tersebut sebagai tindakan drastik ataupun terburu-buru

Zizan memberitahu bahawa keputusan berkenaan dibuat setelah memikirkan usianya yang kini bakal mencecah 31 tahun pada 15 April ini.

Koleksi Gambar ada Di Bawah

“Ya, saya akan berkahwin! Gadis pilihan saya berasal dari Kuala Terengganu.

Beliau bekerja dan berusia 24 tahun. Namanya, biarlah rahsia dulu.”

“Saya bukan muda lagi, usia sudah mencecah 31 tahun.

Sudah masanya saya berkahwin dan memiliki anak.

Saya bukan mahu melarikan diri daripada kontr0versi yang timbul

Tetapi berkahwin mungkin dapat mengelakkan fitnah yang bukan-bukan.”

“Lagipun, ibu bapa saya sudah berusia, saya mahu mereka tengok saya naik pelamin dan sempat bermain dengan cucu-cucu,”

Katanya yang bakal pulang ke kampung tidak lama lagi untuk menyelesaikan urusan merisik dan meminang.

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Bagaikan satu kejutan, Zizan dalam masa turut mendedahkan bahawa dia juga mende3rita dan hati kecil pelawak

Dan pelakon ini turut sama menangis sehingga keadaan menolak dia untuk mencari ruang dan masa sendiri untuk bernafas.

Sementara itu, Zizan sempat memberitahu bahawa bakal isterinya itu nanti tidak memerlukan solekan tebal

Ini untuk kelhatan cantik ditambah lagi, gadis berkenaan turut menghormati kedua ibu bapanya

Sehingga membuatkan hati Zizan yang sedang terluk4a tertambat terus. Sumber Rotikaya

Koleksi Gambar ada Di Bawah

Nama : Nor Edura Diyana Binti Hisham

Umur : 24 Tahun

Agama : Islam

Asal : Kuala Terengganu

Pendidikan : Management and Science University (Pendidikan Awal Kanak-kanak) & UiTM Terengganu (Perakaunan)

Pekerjaan ; Pegawai khidmat sambilan di sebuah agensi kerajaan

Saksikan lagi beberapa keping foto terbaru Nor Edura di bawah:

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Masih Ingat Nor Edura yg Pernah Ada Kaitan dgn Zizan Razak dahulu, Lihat Wajah Dia Sekarang

Sumber: My Serivs Isv / berita viral

Continue Reading

Trending

Lepas Nikah SUAMl Ajak lstri Tinggal Dengan Mertua, Satu Hari lstri Tergamam Bila Terdengar Sesuatu Semasa SUAMl dan Mak Dia Dlm Bilik

Gambar sekadar hiasan

Selama perkahwinan aku. Aku banyak makan hati.

Entah la mungkin aku hanya menantu. Yaa memang mertua itu seperti ibu dan ayah kandung.

Tapi sebaik baik mertua itu ada juga ketidakpuasan hati mereka. Tambahan ipar duai yang hanya melepaskan tangan mereka.

Ini kisah aku. Realiti yang aku kena hadap. Orang cakap, diawal perkahwinan memang banyak dugaan.

Selepas saja kahwin, suami ajak tinggal bersama mertua. Dirumah tu ada ipar yang masih bujang.

Aku pun setuju. Sebabnya suami dah janji nak tinggal dengan keluarga dia sementara sahaja.

So, banyak la kisah. Bercabang kisah aku ni. Selama 8 bulan sahaja aku mampu bertahan.

Yala, menantu ni hanya orang luar. Rutin harian aku sebagai surirumah dan menantu yang jaga mertua uzur.

Bangun subuh, terus buatkan sarapan, kemas rumah, basuh baju, basuh pinggan mangkuk, mop lantai, buang tahi ayam dalam rumah.

Kadang tahi kambing pun ada (biasa la kediaman kampung). Setiap hari mesti mop lantai.

Sebab najis haiwan bersepah. Selepas selesai mengemas, sambung pula masak untuk tengah hari.

Tanpa rehat buat kerja dari pagi hingga tengah hari.

Pukul 2 baru boleh letak badan kejap. Pukul 3 bangun pula. Masak untuk minum petang dan makan malam.

Bab memasak ni, hmmm yala selera lain lain kan. Pernah aku masak paprik ayam.

Disebabkan aku tahu, mertua tak makan makanan yang pedas, jadi aku letak cili merah sahaja.

Tak letak cili padi. Tapi belum lagi dia makan. Dah dia cakap pedas.

Sebulan dia tak makan apa yang aku masak. Semua benda jadi membazir sebab dia tak makan.

Walaupun aku masak makanan favourite dia. So, aku decide masak sikit ja.

Tapi bila masak sikit, dia cakap pula mana makanan. Dan satu hari tu, aku kemas dapur. Jadi kain buruk semua aku basuh.

Aku terdengar dia cakap, ‘pandai pandai ubah susun atur barang’ , dapur aku jangan nak busy body buat itu ini ‘, sudah la masak guna barang aku’ .

Ya Allah, terus tersentap hati aku. Bila luah dekat suami, suami cuma cakap, ‘biarla orang tua kadang memang cakap tanpa sedar’.

Nak dijadikan cerita, satu hari suami tak kerja. Maka suami rehat la dalam bilik.

Tiba tiba dengar ibu dia berbual dengan ayah. Ibu dia cakap, ‘tengok la budak dua orang tu. Tak boleh diharap. Aku ni dah la sakit.

Tak boleh ka nak tolong tolong aku. Ikut sangat cakap isteri tu. Keluar rumah tahu nak shooping ja.’

Hari tu masuk bilik diorang, ada macam macam dalam bilik tu, diorang simpan barang dapur dalam bilik dan suami terkejut.

Sebab kami tak keluar pun berjalan jalan hari tu. Sebab suami nak rehat di rumah. Simpan barang dapur dalam bilik pun bersebab.

Suami kerja gaji hari. Jadi kami buat simpanan barang dapur. Bila habis guna baru keluarkan yang baru.

Nak harapkan ipar duai belikan barang untuk ibu ayah. Lagi diorang minta barang ada la.

Yang bestnya, diorang adik beradik dah janji nak berkongsi bil. Tapi last last, suami aku sahaja yang tanggung semuanya.

Bila ipar duai datang, mesti ada gosip. Tak bukan kalau mengata dekat aku. Selama kami kahwin, boleh dia cakap aku mengandung.

Aku mengandung pun bila aku dah pindah keluar dari rumah mertua. Itu pun 9 bulan pernantian. Mulut clka.

Nak runtuhkan rumah tangga orang. Maka aku menjauhkan diri dari orang negatif macam tu.

Suami pun dah pesan jangan rapat dengan diorang.

Yang lagi sedih. Bila ibu dah pergi menghadap illahi, ayah merayu dekat aku. Sampai nangis nangis, suruh stay dirumah mertua.

Bila bincang dengan suami, aku cakap kita stay sampai nak beranak saja. Bila anak dah dua orang, mustahil nak stay dirumah mertua dan ipar.

Sebab bil bil rumah suami yang tanggung. Makan minum aku yang buat.

Kadang tu bila masak. Tak sempat pun aku makan, makanan dah habis. Dari aku yang dah sedia letih.

Bertambah letih dengan suasana dirumah tu. Yala aku dijadikan orang gaji yang tak berbayar.

Sekarang aku berpantang dirumah ibu ayah aku. Itu pun ipar aku bising. Suami aku tak balik jenguk ayah.

Halluu, setiap minggu suami aku balik. Kadang tak sempat, suami aku akan call ayah untuk tanya khabar.

Dibicara pula soal tanggungjawab. Dibicara pula soal aku berpantang, tak buat kerja ka, tak jaga anak sulung ka.

MashaAllah aku masih berpantang, blding dan baru sihat dari jangkitan kuman.

Pada siapa aku nak minta pertolongan kalau bukan suami sendiri.

Dikatakan pula, hutang tak bayar. MashaAllah. Hutangnya kena langsai segera. Tapi bila dia berhutang, dia buat buat lupa pula.

(Sampai sekarang tak bayar, hutang kami dah langsai) dikatakan kami ni orang senang. (Aku anggap itu doa, aamiin).

Padahal ikat perut, nak beli keperluan anak. Berapa sangat la gaji suami aku.

Bila suami cakap duit banyak keluar untuk keperluan anak, nak beli barangan dapur dekat ibu ayah aku (sepanjang berpantang dirumah ayah ibu).

Dipertikaikan kenapa tak stay dengan ayah saja. MashaAllah, engkau dah dewasa, dah sepatutnya boleh berfikir.

Ohh aku lupa kau tu bujang, belum kenal suasana dan tanggungjawab rumah tangga.

Entah la bakal isteri kau tu nanti, cukup makan apa tidak. Barangan dapur untuk ayah pun kau sengkek nak keluarkan belanja.

Bil bil rumah pun, ayah yang bayarkan. Itu pun ayah masih lagi bagi duit belanja dekat kau. Dikatakan pula.

Jangan menyesal sebab tak stay dengan ayah, seronok sangat stay dengan mentua. Padahal sementara ni saja kami stay rumah ibu ayah aku.

Selepas ni kami stay rumah kami. Aku cuma mohon, diikhlaskan hati aku ni. Selama aku berbakti dengan keluarga mertuaku.

– Lyna (Bukan nama sebenar)

Continue Reading

Trending

Dah Terjah lstri Mlm Pertama, SUAMl Rasa JlJlK, Lps tu Taknak Dah Bersama, Sampai lstri Terpaksa Merayu, Rupanya ini Puncanya

Assalam Admin.

Saya ada benda nak berkongsi. Tapi macam malu sangat nak cerita kat orang.

Harap kalau bagitau kat sini ada lah yang sudi dengar dan beri pendapat tanpa judge saya.

Saya baru berkahwin 6 bulan lepas. Isunya di sini, suami tak nak sentuh saya.

Selepas malam pertama kami, dia tak sentuh saya dah. Masa honeymoon pun dia buat tak endah.

Bila saya tanya barulah saya dapat tahu. Rupanya suami geli dengan bulu roma pada badan saya.

Katanya dia jijik. Tak sangka ada perempuan yang berbulu lebat macam saya.

Saya memang berbulu di seluruh badan. Ya, seluruh badan! Saya sedih sangat.

Saya memang dilahirkan macam ni. Apa saya boleh buat?

Bila saya jumpa doktor, doktor cakap saya takde masalah.

Saya cuma ada sikit hormon imbalance yang mana hormon testosterone saya lebih sikit dari perempuan biasa.

Tapi doc kata tak lah sampai tahap teruk atau bahaya sebab dia kata kalau kes teruk perempuan tu memang dah macam lelaki dah – suara agak garau etc etc.

Doc kata ini hirsutism tapi yang jadi kat saya ni adalah hirsutism paling minima.

Kalau hirsutism teruk ada yang sampai boleh jadi mandul tapi doc kata saya tidak. Masih normal dan memang tak ada apa masalah.

Saya terangkan pada suami. Dia kata dia faham tapi dia tetap tak boleh buang rasa jijik tu.

Kalau bahagian kaki dan bawah lengan memang takde masalah untuk saya nak cukur ke guna epilator semua.

Dan memang saya sentiasa pastikan bahagian yang perlu shave ni saya shave sentiasa.

Leceh memang leceh tapi saya anggap semua ni pengorbanan untuk suami.

Sayangnya, dia tetap tak pandang pun. Dan dekat bahagian lain macam mana? Belakang badan saya pun berbulu.

Walaupun bulu halus lembut dan bukannya kasar bergulung, tetap nampak kat mata. Dan sebab tu suami jijik.

Saya pernah tanya tempat yang ada laser. Katanya boleh buat tapi bayarannya cecah puluhan ribu.

Dan hasilnya belum tentu permanent walaupun iklannya kata permanent.

Mereka kata kalau bulu banyak sebab hormon, cuma boleh buang je lah.

Sebab selagi hormon tak balance memang takkan hilang bulu. Kalau pergi buang selalu entah berapa lagi lah kosnya.

Kalau saya berduit memang saya tak kisah. Tapi saya memang takde duit sebanyak tu.

Dan sebelum kahwin saya dah resign kerja sebab suami tak bagi kerja.

Dan lagi, suami pula hanya tahu complain tapi bila saya cakap dengan dia tentang kos takde pulak dia kata nak tolong bayarkan ke apa.

Saya tak faham perangai dia. Sebelum kahwin dia pernah nampak saya berlengan pendek dan nampak bulu roma lebat di tangan saya.

Tapi dia tak kata apa. Di muka dan leher saya pun kalau duduk sebelah saya boleh nampak bulu roma halus.

Dia nampak je selama ni tapi tetap teruskan masuk meminang dan kahwin dengan saya.

Kalau jijik kenapa tak dari dulu jijik? Kenapa tiba2 nak jijik?

Bila saya persoalkan dia diam je. Tak kata apa.

Maaf kalau terlalu open tapi orang yang dah pernah merasai hubungan intim mesti faham apa rasanya bila disentuh cuma sekali dan seterusnya tak dapat.

Dan dengan hormon imbalance saya ni memang saya akui nafsu drive saya lebih tinggi dari perempuan biasa. Sungguh saya terseksa bila jadi macam ni.

Saya cuba tutup kekurangan yang satu ni dengan cuba untuk jadi isteri terbaik.

Masak untuk suami, sediakan makan pakai dia, give up kerjaya untuk jadi suri rumah sepenuh masa supaya boleh kejar syurga dengan melayan suami. Akhirnya hampa.

Suami makan pun tak pandang muka saya. Lepas saya salam dia lepas solat atau bila dia pergi dan balik kerja takde pun dia nak cium saya.

Jijik sangat agaknya.

Saya geram macam mana pun alhamdulillah tak pernah lagi tinggi suara pada dia.

Bila saya marah atau sedih dengan kata2 dia yang menghina fizikal saya ni saya sabarkan hati.

Berendam air mata sorang2. Takpelah asalkan saya tak berdosa marah atau tengking dia bila saya terasa hati.

Sampai satu tahap saya terfikir, kalau suami nak tinggalkan saya, saya redha.

Tapi ada ke lelaki lain yang sudi nak terima orang macam saya ni? Jijik sangat ke bila berbulu sedangkan Allah yang cipta saya macamni.

Sudahlah selama ni memang rendah diri dengan keadaan fizikal saya ni.

Bila dah kahwin suami menjauh atas sebab kekurangan yang satu ni, memang buat keyakinan diri saya ni hilang. Rasa terhina sangat.

Dulu saya ada terfikir masalah macamni akan muncul kalau saya kahwin sampai saya takut nak kahwin.

Tapi bila suami tunjukkan kesungguhan nak kahwin dengan saya, saya ingat dia tak kisah dengan kekurangan saya ni.

Walhal bukannya bulu roma saya ni panjang kasar bergulung macam beruk. Cuma kuantiti lebih banyak dari perempuan lain.

Salah saya ke? Tak sangka kerisauan saya jadi realiti. Sedih sungguh rasanya.

Saya ingatkan dia sayang saya kerana diri saya.

Tapi nampaknya dia lagi kisahkan fizikal saya dari hati saya dan segala apa yang saya telah buat dan korbankan untuk dia.

Saya tak pernah ambil kisah pun tentang betapa tak sempurnanya dia tu. Dia pun muka biasa2 saje.

Kalau saya nak kutuk fizikal dia, macam2 saya boleh kutuk. Tapi pd saya semua tu tak perlu sebab saya memang sayangkan dia. Ikhlas cintakan dia.

Dalam kebanyakan perkara dia memang calon suami terbaik. Maknanya bila hubungan jadi macamni memang salah saya lah agaknya.

Memang berpunca dari kekurangan saya lah.

Dia tak ‘dapat’ dari saya mungkin dia boleh kahwin lain. Dapatkan dari perempuan lain.

Tapi nasib saya ni macam mana? Adake lelaki yang boleh terima perempuan tanpa kisahkan fizikal dia?

Saya pun nak ada zuriat sendiri. Nak merasai mengandung dan lahirkan anak sendiri.

Tapi kalau dia tak sentuh saya macam mana?

Sampaikan saya pernah cakap dengan dia, saya tak kisah saya ni puas atau tak tapi sentuh lah saya sampai dapat anak.

Lepastu nak tinggalkan saya ke apa silakan. Kalau saya ni berduit memang saya buat ivf je. Senang.

Biar dia tak perlu sentuh saya yang jijik ni.

Yang paling saya risau adalah kalau parents saya tahu tentang ni. Mesti kecewa mereka.

Serahkan anak pada lelaki yang mereka sangka dapat sayangi saya dan jaga saya sebaik mana mereka jaga.

Tapi rupanya anak mereka ni menderita. Saya tak nak parents saya tahu saya tak bahagia.

Tak sanggup nak tengok mereka tempuhi hari tua dlm keadaan yang risaukan saya.

Entahlah. Serabut kepala jadinya. Isunya cuma satu tapi meleret sampai mewujudkan isu lain. Sedih sangat rasanya.

Agaknya kalau bulu ni adalah satu stigma negatif pada lelaki, sanggup ke diorang nak shave setiap 3 hari?

Atau sanggup ke diorang nak wax sebulan sekali?

Proses buang bulu ni makan masa, kadang2 sakit, penat. Entah lah. Saya tak tahu apa lagi nak buat.

SOALAN: Saya inginkan penjelasan hukum seorang perempuan mencukur bulu kakinya.

Adakah itu haram kerana saya pernah terbaca di internet mengatakan mencukur bulu kaki bagi seorang perempuan adalah wajib bagi yang menyerupai bulu kaki lelaki.

Seorang kawan saya yang telah mencukur bulu kakinya menggunakan sejenis krim.

Jawapan: Tidak ada larangan syarak terhadap mencukur bulu kaki, yang ada larangan hanyalah mencukur atau menipiskan bulu kening kerana ia dilaknat oleh Allah SWT seperti ditegaskan Nabi SAW dalam hadisnya:

“Allah melaknat perempuan yang membuat tatu dan yang meminta dibuat tatu pada badannya,

perempuan yang mencukur alis (bulu kening) atau minta dicukur alisnya dan perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik iaitu perempuan yang merubah ciptaan Allah SWT.”

(Riwayat Imam Bukhari dan Muslim daripada Abdullah bin Umar)

Apabila tidak ada larangan, maka ia kekal di atas hukum asalnya iaitu harus.

Secara amnya, hukum mencabut bulu di badan seperti bulu ketiak dan ari-ari, hukumnya sunat.

Bagi bulu ari-ari yang paling baik ialah mencukurnya. Adapun bulu ketiak ialah mencabutnya, namun boleh digunakan cara lain.

Mencabut bulu kaki dan bulu lengan atau betis bagi wanita, harus kerana tidak ada dalil syarak melarangnya.

Menghilangkan bulu kening; haram sekalipun dengan permintaan suami kerana larangan keras oleh Rasulullah SAW dalam hadis baginda.

Mengenai bahan, ubat atau sabun yang digunakan itu, harus jika tidak mendatangkan mudarat kepada badan.

Selain itu, hendaklah dipastikan ia suci (tidak mengandungi bahan najis).

Jika ada bahan najis, hendaklah dibasuh sebelum mengerjakan solat.

Tulisan ini dikongsikan oleh seorang wanita yang sedih dengan keadaan rumahtangganya yang baru dibina hanya kerana keadaan fizikal semulajadinya dipandang jijik oleh suami

“Kenapa lelaki nak isteri berhenti kerja bila berkawin?? Nak suruh hadap muka suami 24 jam ke??

Baru kawin, terus tt berhenti kerja sebab suami suruh.. suami pun, agak2lah.. Saya memang tak setuju isteri2 yg bekerja berhenti kerja alasan suami suruh..

Pendapat saya, para isteri, berkerjalah cari pendapatan & buat simpanan sendiri utk masa hadapan.

Alam perkawinan ini banyak liku2nya.. Bayangkan baru kawin 6 bulan dah nampak yg buruk..terlebih bulu sikit pun dah masalah besar.

Belum lagi tt mengandung, bawa perut memboyot 9 bulan..kalau ceazer ada kesan operate lagi..

Lepas ni tt, sound pulak kt suami tu kalau perut dia gendut, sound je gemok boroi..

Bau dia kepam ke tengok dia boleh terima tak bila org komen tentang dia pulak..”

“Maaf puan sy fikir lebih baik puan buat solat2 sunat taubat dan hajat spya di beri petunjuk dariNya.

Sy x rsa suami puan ‘jujur’ dlm jwpnnya. Klau dari awl dia x suka puan mustahil dia berkahwin dgn puan

Kecuali dia memilih puan disbb hal2 tertentu cthnya puan dh mempunyai kereta, rumah atau dari keluarga yg berada?

Tolong lah puan jgn merasa rendah diri dan ‘down’ disbbkn kata2 dari seorg suami yg toksik.

Percyalah puan ketika suami puan sdh x mahu puan.

Pasti ada lagi lelaki yg benar2 ikhlas menerima puan seadanya.”

“Pendapat sy awk kerja la balik.bina kerjaya tu blk.jgn bergantung harap pd suami dah.mmg dia suruh awk berhenti kerja.

Tp ape yg awk dpt?awk da cuba mcm2 utk bahagiakn dia.berkahwin ni kte kne terima baik buruk pasangan.ni bru dr segi rupa mcm tu dah x bole terima.

Bru 6 bln pon.mcm mana awk nk bertahan smpi bertahun2 mcm ni.pndpt sye awk just persiapkn je dri dgn sumber pendapatan.

Awk pon da cuba yg terbaik.rajin2 la buat solat hajat.mntk petunjuk.andai smpi 1 tahap mmg tiada perubahan.

In sha Allah akn ada insan lain yg mampu terima awk.sy pon ade kwn yg mslh mcm ni.siap berjanggut lagi..ok je bahagia.”

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.