Connect with us

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini.

Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Part 1 – Hud Asyikin.

Assalamualaikum Admin KRT. Maafkan saya, saya gunakan fake akaun untuk buat luahan ni. Saya seorang perempuan yang berumur awal 20-an.

Saya baru saja menamatkan pengajian degree. Saya taktau nak start cerita ni dari mana. November 2016 adalah detik paling pahit bagi saya.

Saya tak datang peri0d selama 2 bulan, lepas buat medical checkup di sebuah hospital Swasta, saya disahkan pregnant 5 minggu.

Masa tu, saya terkejut sampai nak pitam. Saya tak pernah terlanjur dgn sapa sapa, bahkan saya takda teman lelaki pun.

Saya sangat menjaga ikhtilat saya. Keluarga saya start marah dan benci dengan saya.

Saya dianggap sebgai anak yang memalukan keluarga. Keluarga saya agak ternama, sebab ayah saya Businessman.

Demi menjaga nama baik keluarga, saya telah dipaksa berkahwin dengan sepupu saya. Sepupu saya setuju nak bantu keluarga kami.

Kami nikah pada Januari lepas. Perjanjian telah dibuat. Kami akan berpisah pada September nanti bila saya dah bersalin dan habis pantang.

Selepas berkahwin, saya ikut menetap dengan suami di KL. Suami saya seorang deliver Domino Pizza.

Pada awal perkahwinan saya amat tertekan. Sampai demam selama seminggu. Tapi suami saya sangat prihatin dengan saya.

Dia menjaga saya dengan baik, even masa saya demam dia lah yang mandikan saya, lap badan saya, masakkan bubur untuk saya.

Namun saya bersyukur dia seorang yang sangat sangat menjaga solat.

Tapi ada ketikanya saya malu juga bila sepupu yang agak rapat dari kecil, sekarang dia dah nampak semua aurat saya ketika dia mandikan saya.

Dia kata kat saya, jangan fikir bukan bukan. Anggap jer macam seorang Abang jaga seorang Adik.

Saya selalu menangis kat dia dan cakap kat dia yang saya tak mengandung pun. Saya tak pernah buat perkara keji tu.

Dia hanya mengangguk dan selalu cakap yang dia percayakan kata kata saya. Dia selalu bagi saya kata kata semangat.

Kami tak pernah tidur sekatil, sepanjang perkahwinan kami tidur dibilik asing asing.

Cuma sekali sahaja kami tidur sekatil, masa tu dia urutkan kepala saya masa demam, kebetulan dia baru balik dari kerja terus terlena atas katil saya, tapi kami tak pernah melakukan hubungan kelamin.

Dia tak pernah nak mengambil kesempatan terhadap saya.

Dua bulan berlalu. Kami berdua jalani hidup seperti pasangan yang awkward.

Yelah, Sepupu yang selalu mengusik saya masa zaman sekolah, kini dah jadi suami saya. Dulu dia seorang yang periang, suka sakat menyakat, sejak berkahwin jadi agak pendiam.

Kami bercakap bila perlu jer. Time makan pun kami jarang bersembang. Saya tak bekerja, hanya suami jer bekerja.

Saya pernah terbaca payslip dia, gaji bersih nya 1700+, kami duduk dirumah sewa.

Sebulan rm500, tapi yang buat saya terharu, suami saya tetap bagi saya RM500 untuk nafkah zahir setiap bulan, jadi dengan baki RM700 tu lah dia guna untuk belanja dapur, minyak motor, bil telefon dan duit kopi dia sementara tunggu gaji bulan seterusnya.

Keluarga belah saya langsung tak ambil peduli pasal saya, hanya kakak saya jer yang selalu melawat saya dekat rumah.

Bulan April yang lalu, satu perkara telah berlaku. Saya tak tahu samaada saya nak gembira ataupun sedih.

Pada satu pagi perut saya sakit sangat. Cairan merah mengalir dari alat sulit saya dengan kuantiti yang banyak. Saya ingatkan peri0d.

Masa tu sakit bercampur gembira, saya fikir saya tak pregnant, saya ajak suami pegi buat medical checkup sekali lagi, kali ni di Hospital Kerajaan.

Rupanya, ada ketumbuhan di rahim saya. Doktor cakap mungkin itu lah punca kitaran haid saya terbantut pada hujung tahun lepas.

Doktor suruh saya jalani 0peration untuk buang ketumbuhan tersebut. Suami pun bersetuju.

Segala kos 0peration, Suami saya tanggung dengan duit simpanan dia masa bujang dulu.

Selepas 0peration, dia ambil cuti selama 2 minggu untuk jaga saya dalam pantang. Saya mula jatuh cinta dengan sikap prihatin dan penyayang dia terhadap saya.

Tapi saya tak bagitau. Saya malu kalau saya bertepuk sebelah tangan. Setelah pulih dari 0peration, keluarga saya datang jumpa suami saya.

Ayah saya mintak supaya kami berpisah lebih awal. Saya disuruh sambung sijil master. Saya geram dengan tindakan selfish ayah.

Tapi suami saya seakan menurut saja permintaan Pakcik dia. Bulan puasa yang lepas, dia naik Pejabat Agama untuk urusan dokumen perpisahan.

Saya sedih. Saya dah terlanjur sayangkan suami saya. Raya baru ni saya ada bertanya pada dia.

“Abang betul ke nak berpisah dengan saya?” Dia hanya gelak. “Betul la, kan haritu perjanjiannya macam tu.” Walaupun dia ketawa, tapi saya tau yang dia jugak sedih nak berpisah dengan saya.

Mungkin ego lelaki yang membuatkan dia susah nak cakap yang dia jugak sayangkan saya atau mungkin dia taknak bergaduh dengan ayah saya.

Lepas dengar dia cakap macamtu, saya tak jadi nak luahkan perasaan saya pada dia.

Hujung bulan ni, kami akan naik ke Mahkamah untuk lafaz talak. Saya sedih sangat.

Saya taknak berpisah dengan dia. Saya sayang suami saya sangat sangat. Saya rasa saya takkan jumpa dah lelaki yang baik macam Sepupu saya ni.

Masa takda orang nak percaya dengan saya, dia jer lah yang selalu bimbing dan percaya dengan apa yang saya cakap dulu.

Saya mohon sangat pendapat kakak kakak, apa yang saya perlu buat untuk selamatkan perkahwinan saya ni.

Perlu ke saya bagitau cepat perasaan saya pada dia? Mohon semua doakan yang terbaik untuk saya dan suami.

Part 2 – Hud Asyikin

Assalamualaikum Admin. Saya confessor yang tulis semalam pasal nak berpisah dengan sepupu saya hujung bulan ni.

Sebelum tu, saya nak cakap terima kasih banyak banyak pada akak akak yang bagi komen membina pada saya.

Saya ade terbaca jugak komen komen yang kata saya ni menipu lah, bajet bajet Maryam Nabi Isa lah.

Saya tak pernah pun cakap saya ni semulia Ibu Nabi. Dan ade jugak yang cakap, saya mereka cerita, jujur saya cakap sikit pun tak ambil hati dengan komen begitu.

Apa yang boleh saya buat. Saya doakan anda dan ahli keluarga tak terkena penyakit begitu.

Saya rasa serba salah sebab post saya ramai yang bertengkar. Ada jugak komen yang cakap suami saya lurus dan pendidikan rendah lah.

Sebenarnya, suami saya abis belajar dulu. Dia 2 tahun tua dari saya. Dia ade degree dalam kos pengajian kaunseling. Muet dia pun tinggi dari saya.

Cuma dia suka buat kerja yang tak duduk dalam ofis. That’s why dia kerja deliver.

Terima kasih kepada Kak Cahaya Iman Haykal. Komen akak yang paling awal bagi dorongan pada saya semalam. Tak lupa jugak pada akak akak yang lain. Terima kasih sekali lagi.

Masa saya taip confess petang semalam, saya masih duduk kat umah parent sejak dari hari raya lagi.

Jadi dah lebih kurang 3 minggu saya tak duduk dengan suami. Lepas abis cuti raya dia balik KL terus masuk kerja.

Sebenarnya, lepas akak akak komen suruh saya luah perasaan pada sepupu saya tu, saya tak ikut pun cakap akak akak semua.

Saya rasa biarlah apa nak jadi pun jadi lah. Tapi saya tak sangka malam tadi, saya dapat wassap dari dia.

“Apa perasaan dapat banyak likes? Seronok ke buat macamtu?” Saya tetiba risau kalau kalau dia baca post tu.

Saya tukar topik tanya dia dah ke makan belum. Dia reply, “Kemas kain baju, esok pagi saya datang ambil.

Duduk rumah orang lama lama. Macam takde rumah sendiri pulak”.

Saya jadi geram pulak dia mesej macam tu. Saya kemas semua pakaian.

Time nak tidor tu, saya asyik terkenangkan kalau esok pagi dia marah marah saya pasal post tu.

Walaupun dia bukan jenis baran tapi saya pernah tengok dia berkasar dengan adik dia pasal adik dia mer0kok kat asrama, itupun 5 tahun lepas.

Pagi tadi dia sampai, naik kereta Saga dia tu. Terkejut jugak. Biasanya dia tak pernah bawak kereta kalau jalan jauh.

Balik kampung haritu pun kami naik bas jer. Lepas salam salam dengan family, kami terus balik. Dia taknak stay lama lama kat rumah Ayah saya.

Sepanjang kami dalam kereta tadi, dia senyap jer tak cakap cakap ape. Saya pun tak berani nak tegur macam macam. First time tengok dia serius.

Biasanya blur dan cool jer. Sampai kat rumah, saya tanya lah kenapa ambil cuti hari ni? Saya boleh naik bas balik KL. Dia diam jugak.

Dari petang bawak ke Isyak dia masih senyap. Saya pun tak berani la nak tanya banyak kali.

Tengah nak lelapkan mata tadi, dia wassap saya macam dalam gambar kat bawah ni.

Gadis Ni Masih Suci, Tiba Doktor Sahkan Dia HamiI, Taknak Tanggung Malu, Dia Dipaksa Kawen Dgn Rider Pizza, Tapi Akhirnya Ini yg Rider tu Lakukan
Gadis Ni Masih Suci, Tiba Doktor Sahkan Dia HamiI, Taknak Tanggung Malu, Dia Dipaksa Kawen Dgn Rider Pizza, Tapi Akhirnya Ini yg Rider tu Lakukan
Gadis Ni Masih Suci, Tiba Doktor Sahkan Dia HamiI, Taknak Tanggung Malu, Dia Dipaksa Kawen Dgn Rider Pizza, Tapi Akhirnya Ini yg Rider tu Lakukan
Gadis Ni Masih Suci, Tiba Doktor Sahkan Dia HamiI, Taknak Tanggung Malu, Dia Dipaksa Kawen Dgn Rider Pizza, Tapi Akhirnya Ini yg Rider tu Lakukan
Gadis Ni Masih Suci, Tiba Doktor Sahkan Dia HamiI, Taknak Tanggung Malu, Dia Dipaksa Kawen Dgn Rider Pizza, Tapi Akhirnya Ini yg Rider tu Lakukan

Saya rasa malam ni saya lah insan yang paling bahagia sekali atas muka bumi. Terima kasih sangat pada akak akak yang doakan kami.

Semoga Allah jer yang dapat balas semua jasa baik akak-akak semua. Harap2 dia tak baca post saya yang ni. Mesti dia marah lagi.

Btw, terima kasih sekali akak akak semua. Rasa lapang jer dada sekarang ni.

Part 3 – Hud Asyikin

Assalamualaikum Admin. Ni saya Hudzaifah. Suami Asyikin. Nak mintak tolong Admin, boleh tak delete pic conversation WhatsApp yang wife saya bagi haritu?

Segan ler. Boleh ye Min? Ouh, lagi satu nak bagitau. Terima kasih pada Admin dan semua yang mendoakan rumah tangga kami.

Nak bagitau, kami memang tak jadi berpisah. Hal Family pun dah settle kelmarin, jadi boleh lah padam posting posting Wife saya sebelum ni.

Sebenarnya banyak misunderstanding jer pun. Hahah. Ini pun saya check messenger dia.

Baru jumpa fake account dia ni. Hahah. Ini first time saya yang confess kat KRT ni.

Lepas post yang ni saya akan delete akaun dia ni. Weekend ni kami pindah rumah baru dekat area Bukit Gasing, PJ.

Kami ingat nak buat kenduri doa selamat sikit.

Nak jemput semua tak mampu. Sape yang duduk dekat area tu, komen lah kat post ni.

Nanti saya inbox invite personal. Boleh kenal kenal jiran setempat. Yang duduk Taman Dato Harun atau Taman Medan pun boleh komen.

Sekali lagi, terima kasih pada yang mendoakan hubungan kami sebelum ni. Moga Allah SWT kurnia kan ganjaran yang setimpal pada kakak kakak semua.

Ameen.

Tamat. Buat Hud dan Asyikin, semoga rumahtangga yang dibina kekal ke hujung hayat.

Maaf, kami terpaksa sertakan conversation WhatsApp korang supaya cerita tidak tergantung. Hahaha.

Tetapi, itulah buktinya kisah cinta hebat korang. Sumber : Kisah Rumah Tangga

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Kakak sering pakai seluar yg ketat sendt sampai nampak celah2. Tapi terkejvt bila dia nk nikah mak langsung tk peduli

Gambar sekadar hiasan..Firstly I minta maaf sebab cerita ni agak panjang. Kisah nya bila nak kata parents tak didik, tapi bila dah besar panjang perangai berubah jadi teruk.

Kakak I salah sorang manusia mcm ni. Dari kecik kami adik beradik semua diajar jadi pembersih, tolong buat kerja rumah,

bila dah besar berbakti kpd parents, n macam2 lagi didikan yang basic serta nilai2 murni.

Tapi bila umur dia mencecah 30, perangai dia byk berubah. I setuju Pn Melati ckp yang org mcm adik dia ni “dibenci dlm diam”.

Sebab I memang ada rasa benci yang amat sangat pada perangai my sister. Ada satu masa dulu sebelum dia kahwin, dia buat my mom mcm maid dia. Baju dia semua my mom yang kena uruskan.

Dia reti campak je dalam laundry basket and my mom la yang basuh, gosok, lipat and simpan semua baju dia. Dia balik rumah lepas kerja terus tidur.

Weekend pun tak lekat kat rumah. Rambut yang berkumpul atas lantai bilik and bilik air nak kutip buang dalam tong sampah pun dia tak boleh buat.

Satu apa tak tolong. Acah ma’am besar dekat rumah parents sendiri. Lama2 my mom pun tak tahan la so dia biar je baju dia tak bergosok and berlipat. Padan muka.

Selalunya mak2 ni ada rasa excited + sedih sebab anak nak kahwin kan. Tapi my mom ckp dia tak rasa sedih langsung bila my sister nak kahwin.

Dia rasa lega sebab my sister keluar drpd rumah dia. Skrg ni kakak I dah 40-an tapi perangai pengotor, pemalas, biadap tu masih ada.

Dia bukan spesis mlwn cakap tapi dia jenis suka buat muka and suka mengeluh.

Sebelum kahwin my mom pernah tegur dia elok2 seluar dia ketat melampau sampai masuk celah p*p*t.

Itu pun dia buat muka. Kalau dimarah cebik. Dia punya perangai mengada tu memang nak mintak penampar.

Ada skali tu my mom nak tegur dia pasal something yang penting.

Memandangkan dia dah besar panjang and dah jadi mak dah, my mom tak nak la marah2. Nak ckp pun dengan husband dia skali.

Lagipun marah2 ni penat, stress and mengeruhkan keadaan je. So my mom tegur elok2 je dengan nada bercerita siap gelak2 lagi sebab nak make sure tak ada nada marah2.

Sebagai seorang ibu, my mom yang ada perasaan nak jaga hati anak sendiri. Tapi my sister time tu la dia nak bangun duduk mengemas bag dia dengan menghempas2 barang and tak pandang langsung my mom.

Depan anak and husband dia pulak tu dia buat perangai mcm tu. Elok sgt la tu. Esok lusa anak dia ikut perangai dia memang padan muka.

My mom ckp dia memang dari kecik lagi perangai dia tak boleh ditegur langsung. Acah perfect. Dulu sebelum dia kahwin masa dia nak tukar kereta baru, dia merungut2 sebab dia tak cukup duit.

My parents bukannya org senang tapi atas dasar sayangkan anak and rasa kesian, my dad top up duit so that dia dapat beli kereta idaman dia.

Fast forward to 10 years later, dia boleh lupa pertolongan my dad. So korang boleh agak la yang dia belum bayar balik lagi my dad sebab dalam otak dia,

apa yang dia ingat is dia beli kereta tu semua guna duit dia sendiri. On top of duit beli kereta tu,

dia jgk berhutang dengan my parents berpuluh2 ribu ringgit yang skrg ni dah masuk bertahun2 satu sen pun dia tak pernah bayar.

Dia buat bodoh je. Kalau tak mampu, duduk bincang la dengan parents, mintak maaf tak mampu bayar lagi. Ini sekali pun tak pernah. Bukannya kena bayar semua sekaligus.

Bayar sikit2 setiap bulan pun tak apa. Kalau hutang dengan bank tau pulak bayar. Tak cukup dengan berhutang, ambil duit my mom pun pernah.

Dah la tak balas jasa mak bapak, kenang budi dorang pun tidak. Parents kita kerja kuat siang malam simpan duit untuk keperluan anak2,

utk bekalan hari tua, utk dorang enjoy duit sendiri setelah penat bekerja and supaya tak menyusahkan anak2.

Tapi my sister boleh selamba buat perangai tak senonoh tak kisah and tak kesian langsung pada parents sendiri.

Dari dulu sampai skrg kalau dia nak komplen pasal keadaan ekonomi dia, sepuluh jam tak habis komplen mcm dia je la laki bini dua org yang tak cukup duit.

Orang kalau betul2 duit tak cukup, tak ada beli mainan untuk anak2 setiap minggu, selalu pergi tengok wayang dengan budak2,

berdating laki bini pergi tempat yang my parents dengan I pun tak mampu pergi and tak ada nya nak masukkan anak dalam kelas menari yang bukannya penting mana pun.

Kelas memasak ke kelas taekwando ke ok la banyak faedah. Memang mainan yang dia beli tu bukan mahal tapi kalau setiap minggu beli sebulan total jadi 50 ringgit jgk.

50 ringgit tu boleh je tolak hutang kalau ikhlas nak bayar. And kalau betul2 tak mampu, tak mt pun budak2 tu tak dapat mainan, tak tengok wayang and tak belajar menari.

Benda2 mcm ni sebenarnya tak ada isu pun sebab itu duit dia, so apa dia buat, apa dia beli and kat mana dia makan dengan duit dia, itu hak dia.

Tapi benda ni jadi isu besar sebab dia tak ada langsung rasa tanggungjawab nak berbincang pasal hutang,

tak ada rasa peduli perihal kedudukan kewangan parents sendiri and tak ada rasa kasih pada parents sendiri memandangkan my dad dah pencen.

Hutang dia adalah hak my parents and HUTANG ADALAH WAJIB DIBAYAR. We all tak pasti dia ni sebenarnya acah sengkek sebab tak nak bayar hutang punya pasal,

atau dia acah mewah sampai betul2 tak cukup duit. Tapi apa2 pun yang sebenarnya, laki bini ni dua2 tak reti malu.

Kalau nak komplen pasal tak cukup duit and indirectly telling my parents dia tak mampu nak bayar hutang, jgn la cerita and tunjuk spend duit sana sini.

Kenapa nak tambahkan skit hati dorang? Jgn curah minyak ke dalam api. Logik kan? Akal mana? Hati perut mana? We all tau yang dia baru naik pangkat.

Naik pangkat selalunya gaji pun naik kan. Happy news mcm ni org yang jujur and tak ada ulterior motive akan share dengan family.

Tapi my sister tak share. We all suspek sebab dia nak terus acah sengkek sebab tak nak bayar hutang.

Bila my dad belikan makanan utk dia, dia bayar balik my dad tepat2 harga makanan dia je. Nak bagi duit lebih utk cover my dad punya share pun tak boleh.

Punya la berkira. My dad yang dulu blur sikit pasal perangai dia makin lama makin nampak and adik I yang jenis cool pun dah bertambah2 rasa geram and meluat.

Kakak I ni la puncanya my mom dapat bp tinggi. My mom pernah ckp kat i, i love her no matter what because she is my daughter but i don’t like her.

Bila dia dtg rumah my parents i memang rasa tak kuasa nak melayan cerita dia. Selalu nak mengata org mcm dia je yang pandai. So i selalu buat tak dengar and sibukkan diri main dengan budak2.

Kengkadang tu tengok muka dia and dengar dia bercakap pun rasa meluat yang tak boleh nak describe. Tak sedar diri. Muka tak malu. Self-absorbed nak sangat.

I tak tau if my sister follow or tak follow page ni. Tapi harap2 dia akan terbaca somehow. To my sister, do something about your hutang to Mama Papa, NOW. Hutang jgn ambik ringan. It’s serious in Islam. Google it.

Also, sudah2 la kedekut and berkira dengan Mama Papa who have done so much for you. Cari keredhaan and keberkatan from them and from Allah.

Apa2 yang you give to them, ganjaran yang Allah bagi to you will be berlipat ganda. The more you give, the more you gain.

If not in this world, in the hereafter inshaAllah dapat. Ni Mama Papa pernah ajar. Allah is still giving you a chance. Grab it and don’t waste it.

We are lucky they are still around. Once they are gone, that’s it for us. Remember, Allah boleh balas to you dengan anak yang memperlakukan parents dia the way you buat dekat Mama Papa.

To all readers, jangan la kita selalu menyalahkan ibubapa bila seseorang itu berkelakuan jahat.

Walaupun banyak kes kelakuan buruk manusia berpunca drpd tiada didikan sejak kecil, byk jgk kes yang didikan yang diberi hampir sempurna and sama rata tapi akhirnya anak2 yang dah dewasa berubah ke arah yang tidak baik.

Nama pun dah dewasa, dah besar panjang, so ada atau tak ada didikan kita semua dikurniakan dengan akal yang membezakan kita dengan haiwan.

Kalau ada yang dapat tempias perangai my sister ni terdetik “mak bapak dia tak ajar ke?” I akan rasa teramat sedih.

Sumber : Your Sister

Continue Reading

Trending

Susulan Ditegur Fidtri Akibat Mulutnya Celupar, Ini Respon Eira Selepas Tau Fidtri KemaIangan

Instafamous dan pengasas produk Eira Aziera membuat permohonan maaf secara terbuka.

Itu dilakukan kepada pemilik restoran 35 di Melaka dan pemilik akaun Facebook (FB) Suharnizan Md Sidek, selepas menyamakan bentuk tubuh wanita tersebut dengan haiwan

Eira telah memuat naik sebuah hantaran video membuat permohonan maaf secara terbuka kepada dua individu tersebut, di laman sosial FBnya, awal pagi tadi.

Pengasas produk yang tular sejak beberapa hari ini itu mengakui telah melakukan penghinaan terhadap bentuk tubuh (body shaming).

Serta mengeluarkan kata-kata kesat kepada pemilik kedai 35 dan Suharnizan, ketika membuat ‘live’ di FB.

Beri Kesan Kepada Ahli Keluarga, Suami

Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira

“Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia.

Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira.

Tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa Allah

Permohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eira.

Sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua. Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira.

Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua.

Ini membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa Allah

Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan.

Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira..”

Kontrak Duta Bersama Klubna Laleh Dibatalkan

Mengikut status terbaru dari jenama produk Klubna Lelah yang sedang di promosi oleh seorang influencer,

pihak mereka telah menamatkan kontrak selaku duta produk dengan serta merta

Susulan Ditegur Fidtri Akibat Mulutnya Celupar, Ini Respon Eira Selepas Tau Fidtri KemaIangan

“Checkmate untuk influencer terkenal”

Puan Suharnizan sudah serahkan kes kepada peguam.

Menurut perkongsian dari peguam Nor Zabetha, tindakan samann bakal di ambil terhadap Eira kerana pengh1naan melampau

Peguam Tampil Huraikan Kes

Menerusi video yang tular, jelas kedengaran suara pemilik restoran yang memberi teguran dengan suara yang kuat.

Ini melarang wanita berkenaan membuat reviu di premisnya.

Pagi ini Eira telah tampil dengan anaknya tampil dalam satu video permohonan maaf.

Walaubagaimanapun, menurut peguam ini, tindakan sam4an dari Puan Suharnizan akan tetap di teruskan

Berikut perkongsian terkini dari peguam

Saman 2 Juta Dikemukan

Susulan Ditegur Fidtri Akibat Mulutnya Celupar, Ini Respon Eira Selepas Tau Fidtri KemaIangan

Di beritakan oleh kawan nya,
Puan Suharnizan ni telah filekan Saman malu sebanyak 2 JUTA.

Kepada orang yang menghina dia sesuka hati tanpa rasa bersalah. Kita tengok sejauh mana dia berdepan dengan saman ni.

Memang patut pun dia di saman sebab mulut dia terlampau puaka

Xtahu apa yang dia akan gadai ni nanti

Ingat guys!!! Jangan suka2 body shaming orang lain. Itu adalah JENAYAH

Di beritakan oleh kawan nya,Puan Suharnizan ni telah filekan Saman malu sebanyak 2 JUTA. Kepada orang yang menghina dia…

Posted by Viral Media Johor on Thursday, September 17, 2020

Bukan alasan untuk membuuli walapun kaya

“Jadi dalam kes Puan Suharnizan ini, memanglah duta itu lebih kaya, lebih popular dan lebih ramai pengikut tetapi ini bukan alasan untuk membuli.

Saya betul-betul hilang sabar. Rasa macam hendak pergi bantu segera.

Tak sabar tunggu mesej saya dibalas oleh Puan Surhanizan.

Malam semalam, mesej saya sudah dibalas olehnya.

Dia ucapkan terima kasih kerana memberi sokongan tetapi katanya dia sudah serahkan kes kepada peguam.

Rupa-rupanya bila saya selidik, video kata-kata makian ini sejak bulan lepas lagi.

Hanya dimuatnaik semula dan menjadi viral setelah kes duta produk ini memviralkan tentang dia dihalau dari restoran di Melaka.

Peguam telah dilantik

Jadi bermakna, saya mesej telah lambat. Pun begitu, saya sokong usaha Puan Surhanizan telah mengambil tindakan segera dengan melantik peguam.

Lawan jangan tak lawan.

Semoga dipermudahkan urusan Puan dengan team.

Semoga memperoleh ganti rugi yang tinggi supaya menjadi pengajaran kepada yang lain.

Dengar Je Fedtri Yahya Insiden Kemalangan, Ini reaksi Eira Aziera

Pengacara Ahmad Fedtri Yahya berkongsi perkembangan dirinya selepas terlibat dalam satu insiden kemalangan.

Keadaan itu mengakibatkan kecederaan pada bahagian mukanya kelmarin.

Menerusi satu entri di Instagram, Fedtri memuat naik gambar keadaan dirinya yang kini sudah berada dalam keadaan stabil.

Begitupun, menurut Fedtri, dia menganggap insiden yang menimpa dirinya itu sebagai satu hal yang mempunyai hikmah di sebaliknya.

“Salam Jumaat. Hari berkah. Ujian tanpa diduga. Kun faya kun.

“Semoga menjadi kafarah dosa. Pasti ada hikmah,” coretnya dalam posting tersebut.

Fedtri turut berkongsi keadaan wajahnya yang terpaksa menerima jahitan akibat kemalangan yang menimpanya selepas terjatuh sewaktu menunggang sebuah basikal.

“Syukur atas ujian ini. Betapa baiknya Allah dengan menghadirkan orang sekeliling yang cukup-cukup baik. Nikmat yang cukup besar.

“Doakan kesembuhan untuk semua,” tulisnya.

Susulan Ditegur Fidtri Akibat Mulutnya Celupar, Ini Respon Eira Selepas Tau Fidtri KemaIangan

Sementara itu, penyanyi Nora menerusi satu entri di Instagram miliknya turut memaklumkan keadaan Fedtri yang kini sudah menunjukkan perkembangan positif ketika melawatnya di hospital.

“Alhamdulillah, sahabat kita sudah boleh senyum dan sembang macam biasa. Allahuakbar.

Sama-sama kita doakan segera sembuh dan kembali bekerja seperti sedia kala,” kongsi Nora.

Terdahulu, Ahmad Fedtri dilaporkan terlibat dalam satu kmalangan selepas terjatuh ketika cuba menunggang sebuah basikal usai membuat liputan program Kayuhan Hari Malaysia.

Sebelum ini, Fedtri juga ada mengulas mengenai isu yang melibatkan Eira

Usahawan wanita guna perkataan ke3sat, Fedtri Yahya ada ‘Back Up’ Wanita Kedah

Jika sebelum ini rakyat Kelantan sering menjadi bahan cemuhan, terbaru wanita Kedah pula disebut-sebut warganet.

Ia berikutan video tular menunjukkan kelancangan usahawan wanita yang menggunakan perkataan ke3sat, baru-baru ini.

Tindakannya itu mendapat kecaman ramai yang tidak senang gaya percakapannya yang kasar.

Malah, ada seorang pengguna Twitter menciap mengenainya dengan kapsyen “Sebab tu aku benci perempuan Kedah bebel”.

Wanita itu merupakan individu sama yang membuat pendedahan dihalau dari sebuah restoran asam pedas popular di Melaka selepas melakukan siaran live untuk membuat ulasan produk.

Berbeza dengan pengacara dan personaliti TV, Ahmad Fedtri Yahya yang memandang dari sisi positif.

“Saya kenal ramai perempuan Kedah. Elok je. Tengok keimanan orang jugalah.

“Bukan kategori cakap satu ayat penuh bab* anak haram semua. Jenis ni tak tahulah nak cakap apa,” ciapnya.

Susulan Ditegur Fidtri Akibat Mulutnya Celupar, Ini Respon Eira Selepas Tau Fidtri KemaIangan

Kerana nila setitik, habis rosak susu sebelanga. Tetapi, janganlah dipukul rata kerana rambut sama hitam, hati lain-lain.

Berikut pula reaksi dari Eira

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه .

Eira dikhabarkan Pengacara Senior TV3 Fedtri Yahya telah terlibat dengan ke-malangan jalan raya.

Follower² Eira yang Eira sayang tolong sama² doakan agar abang Fedtri Yahya cepat sembuh dan kembali bertugas seperti biasa.

In Shaa Allah. Ameen Ya Rabb

Susulan Ditegur Fidtri Akibat Mulutnya Celupar, Ini Respon Eira Selepas Tau Fidtri KemaIangan

Buang yang keruh, ambil yg jernih noh..

Continue Reading

Trending

Peguam Puan Suharnizan Telah Buka Fail, Selain Tuntutan S4MAN Sebanyak 2 Juta, Ini Antara Tuntutan yg Dikenakan

MALAYSIA: Instafamous dan pengasas produk Eira Aziera membuat permohonan maaf secara terbuka.

Itu dilakukan kepada pemilik restoran 35 di Melaka dan pemilik akaun Facebook (FB) Suharnizan Md Sidek, selepas menyamakan bentuk tubuh wanita tersebut dengan haiwan

Eira telah memuat naik sebuah hantaran video membuat permohonan maaf secara terbuka kepada dua individu tersebut, di laman sosial FBnya, awal pagi tadi.

Pengasas produk yang tular sejak beberapa hari ini itu mengakui telah melakukan penghinaan terhadap bentuk tubuh (body shaming).

Serta mengeluarkan kata-kata kesat kepada pemilik kedai 35 dan Suharnizan, ketika membuat ‘live’ di FB.

Selepas teruuk di keecam oleh pelbagai pihak, akhirnya Eira mula menyedari kesilapan dan mengeluarkan kenyataan ini

Assalamualaikum.

“Pertama sekali, Permohonan Maaf Secara Terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) Insiden yang tular ketika Eira membuat “Live” di Facebook Eira Azira.

Ini di mana insiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kesat.

Iaitu (Body Sha-ming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.

Jujur Eira katakan, SALAH TETAP SALAH.

Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gagal mengawal emosi dan amarah.

Ini sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggung hati banyak pihak.

Insiden-insiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkecil hati.

Dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk.

Beri Kesan Kepada Ahli Keluarga, Suami

Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira

Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia.

Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira.

Tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa Allah

Permohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eira.

Sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua. Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira.

Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua.

Ini membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa Allah

Eira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eira dapat memaafkan kesalahan Eira.

Ini dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting “Live” di Facebook yang terlibat.

Akhir kata dari Eira,

“…Maaf adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan.

Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan.

Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira..”

Kontrak Duta Bersama Klubna Laleh Dibatalkan

Mengikut status terbaru dari jenama produk Klubna Lelah yang sedang di promosi oleh seorang influencer,

pihak mereka telah menamatkan kontrak selaku duta produk dengan serta merta

Telah Buka Fail, Selain Tuntutan S4MAN Sebanyak 2 Juta, Ini Antara Tuntutan yg Dikenakan

“Checkmate untuk influencer terkenal”

Puan Suharnizan sudah serahkan kes kepada peguam.

Menurut perkongsian dari peguam Nor Zabetha, tindakan samann bakal di ambil terhadap Eira kerana pengh1naan melampau

Peguam Tampil Huraikan Kes

Menerusi video yang tular, jelas kedengaran suara pemilik restoran yang memberi teguran dengan suara yang kuat.

Ini melarang wanita berkenaan membuat reviu di premisnya.

Pagi ini Eira telah tampil dengan anaknya tampil dalam satu video permohonan maaf.

Walaubagaimanapun, menurut peguam ini, tindakan sam4an dari Puan Suharnizan akan tetap di teruskan

Berikut perkongsian terkini dari peguam

Saman 2 Juta Dikemukan

Telah Buka Fail, Selain Tuntutan S4MAN Sebanyak 2 Juta, Ini Antara Tuntutan yg Dikenakan

Di beritakan oleh kawan nya,
Puan Suharnizan ni telah filekan Saman malu sebanyak 2 JUTA.

Kepada orang yang menghina dia sesuka hati tanpa rasa bersalah. Kita tengok sejauh mana dia berdepan dengan saman ni.

Memang patut pun dia di saman sebab mulut dia terlampau puaka

Xtahu apa yang dia akan gadai ni nanti

Ingat guys!!! Jangan suka2 body shaming orang lain. Itu adalah JENAYAH

Di beritakan oleh kawan nya,Puan Suharnizan ni telah filekan Saman malu sebanyak 2 JUTA. Kepada orang yang menghina dia…

Posted by Viral Media Johor on Thursday, September 17, 2020

“Semalam saya mesej Puan Suharnizan, mngsa viral oleh seorang duta produk.

Saya tawarkan untuk hulurkan bantuan secara mewakili kesnya di mahkamah.

Keterlaluan sangat kata-kata makian terhadapnya. Kali ini, kita mesti ajar. Ajar untuk saman di mahkamah.

Ajar untuk tuntut ganti rugi sebanyak mungkin. Ajar tentang adab dan budi bahasa.

Ajar supaya lebih tahu merendah diri selepas ini.

Saya pantang lihat orang dibuli. Memang saya jadi marah.

Ini adalah perbuatan booli.

Kerana galakkan inilah lawak Body Sha-ming makin menjadi-jadi.

Kerana itu juga, remaja-remaja atau peminat-peminat yang menjadikan pelawak-pelawak ini sebagai idola.

Mengikuti gaya lawak ini dengan membahan teman-teman disekeliling dan tambah teruk apabila ada galakkan dari orang keliling.

Body Sha-ming bukan jenaka. Body Sha-ming adalah penghinaan dan pembulian dan salah di sisi undang-undang!

Selaras dengan saranan Kementerian Kesihatan Malaysia anda boleh didakwa di bawah Seksyen 233 (1) (a), Akta Komunikasi Dan Multimedia 1998.

Ini kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dll iaitu dengan mengeluarkan komen apa-apa komen berbentuk lvcah.

Sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugvt atau mengganggu orang lain.

Hukumannya danda tidak melebihi RM50,000.00 atau dipenj4rakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun atau kedua-duanya sekali.” Kata Nor Zabetha

Puan Suharnizan kerja di Pesuruhjaya Sumpah.Kenal ramai peguam

“Sewaktu saya mesej, saya semak juga profil Puan Suharnizan.

Saya lihat antara profesion yang disenaraikan oleh Puan Suharnizan adalah Pesuruhjaya Sumpah.

Pesuruhjaya Sumpah ini memang banyak berurusan dengan peguam. Pasti dia kenal mana-mana peguam yang dia selesa.

Tambah pula profilnya ditulis di Johor. Saya pula di Gombak. Jauh. Barangkali tawaran saya akan ditolak.

Tapi tak apa. Saya cuba juga. Saya mesej dan saya nyatakan hasrat untuk membantu dan mewakili kerana saya rasakan perbuatan body sha-ming.

Dan menjatuhkan reputasi terhadapnya dan keluarga oleh pengasas produk itu teramat keterlaluan.

Bukan alasan untuk membuuli walapun kaya

“Jadi dalam kes Puan Suharnizan ini, memanglah duta itu lebih kaya, lebih popular dan lebih ramai pengikut tetapi ini bukan alasan untuk membuli.

Saya betul-betul hilang sabar. Rasa macam hendak pergi bantu segera.

Tak sabar tunggu mesej saya dibalas oleh Puan Surhanizan.

Malam semalam, mesej saya sudah dibalas olehnya.

Dia ucapkan terima kasih kerana memberi sokongan tetapi katanya dia sudah serahkan kes kepada peguam.

Rupa-rupanya bila saya selidik, video kata-kata makian ini sejak bulan lepas lagi.

Hanya dimuatnaik semula dan menjadi viral setelah kes duta produk ini memviralkan tentang dia dihalau dari restoran di Melaka.

Peguam telah dilantik

Jadi bermakna, saya mesej telah lambat. Pun begitu, saya sokong usaha Puan Surhanizan telah mengambil tindakan segera dengan melantik peguam.

Lawan jangan tak lawan.

Semoga dipermudahkan urusan Puan dengan team.

Semoga memperoleh ganti rugi yang tinggi supaya menjadi pengajaran kepada yang lain.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.