Connect with us

Perkembangan kes pandemik Covid-19 yang dikongsikan setiap oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Ini supaya orang ramai sentiasa mendapat info yang tepat mengenai penularan pandemik ini.

Apa yang menakutkan adalah apabila jumlah jangkitan setiap hari yang dikongsikan KKM berada di tahap membimbangkan.

“Ank mak sorang pun tak dapat jumpa mak” Sekeluarga Positif Covid-19, Wanita Ini Sayu Tak Dapat Bertemu Ibu Buat Kali Terakhir

Kisah mereka sekeluarga bertarung melawan Covid-19

Susulan peningkatan jumlah kes, kadar kematian yang dicatatkan juga semakin meningkat dari hari ke hari.

Apa yang membimbangkan, kisah-kisah sedih mengenai kehilangan ahli keluarga akibat Covid-19 juga kian berlegar di media sosial bagi memberi kesedaran kepada orang ramai.

Seperti kisah yang dikongsikan di ruangan Facebook oleh seorang pengguna yang bernama Myra Jijie mengenai bagaimana mereka sekeluarga bertarung melawan Covid-19.

Kehilangan bonda tersayang

Apa yang lebih menyedihkan adalah, mereka sekeluarga turut kehilangan bonda tersayang yang telah pergi kerana jangkitan Covid-19.

“Ank mak sorang pun tak dapat jumpa mak” Sekeluarga Positif Covid-19, Wanita Ini Sayu Tak Dapat Bertemu Ibu Buat Kali Terakhir

Satu keluarga, 16 orang disahkan positif 

Mira berkongsi pahit getir bermula dari ibunya yang dijangkiti wabak berkenaan.

Sehingga beliau sendiri merasai bagaimana sakitnya menjadi salah seorang pesakit Covid-19.

“Boleh share saya izinkan untuk create awareness.

Covid fighter 1 family. Seramai 16 orang telah disahkan positif dan 1 orang telah meninggal (mak)”.

Kluster permatang

“Maaf banyak gambar di hospital mira dah padam.

Assalamualaikum semua,hari ni genap 20 hari Mira di hospital sebab covid,mira da janji dengan semua nak cerita semuakan”.

“Ya Mira tepati hari ini. Harap boleh ambil iktibar dan pengajaran. Maaf jika penulisan Mira kacau bilau, Mira cuba”.

Mak masuk ICU

“Pada 22/10/2020, Mak telah dimasukkan ke wad icu kerana kaki mak bengkak teruk overload fluid doc kata”.

“Pada 23/10/2020 pula, katanya mak kena kuarantin sebab ada kes dan untuk pastikan buat swab test dan result negatif.

“Pada 24/10/2020, Mak telah dipindah wad biasa, boleh melawat mak dah. Mak ngadu penat dan muka mak bengkak habis”.

Mak tak sempat pun nak pakai rantai emas hadiah hari lahir mak

“Pada 26/10/2020, besday mak, aku sambut beli bouquet dan beli rantai emas kat mak.

Sebab kali terakhir mak datang ipoh, mak cakap mak teringin nak rantai emas”.

“Sedih sangat mak tak sempat pun pakai,malam. Lepastu mak nak fries mcd, mak makan sikit ja tapi mak kata teringin dan mak makan 2 3 batang fries saja”.

“Ank mak sorang pun tak dapat jumpa mak” Sekeluarga Positif Covid-19, Wanita Ini Sayu Tak Dapat Bertemu Ibu Buat Kali Terakhir

Mak teringin makan mee sotong

“Pada 27/10/2020, mak masuk icu balik sebab pernafasan mak xok. Mak kat icu tapi mak nak mee sotong pulak”.

“Abang beli mee sotong dan kak ipar suapkan mak.

Kami kena gilir-gilit naik sebab plawat hanya 2 jam boleh jumpa dan 2 orang sekali masuk”.

“Kami anak-anak kena jumpa doktor yang merawat mak dan sakit mak kami terpaksa rahsiakan p&c”

Itu kali terakhir dapat belai, sayang dan cium mak

“Pada 29/10/2020, Mak dah intubate atas keizinan kami semua. Sempat aku cium mak sebeulm intubate dan mintak ampun dengan mak”.

“Belai-belai mak dan rupanya tu kali terakhir dapat sayang mak dan cium mak”.

Doktor mintak kami sekeluarga redha jika sesuatu terjadi pada mak

“Pada 30/10/2020, mak dah koma dan keadaan mak dah kritikal. Doktor mintak kami sekeluarga redha jika sesuatu terjadi dengan mak”.

“Balik tu semua dalam keadaan letih. Masa ni aku dengan abang lagi sorang dah ada simptom batuk dan demam”.

Mak positif Covid untuk swab test kali kedua

“Pada 31/10/2020, Abang aku pagi-pagi dah call bagitaw mak positif covid untuk swab test kedua”.

“Hanya Allah saja tahu perasaan aku, meraung nangis-nangis. Aku tahu dengan keadaan mak yang kritikal dan harapan mak nak baik sangat-sangat tipis”.

Kluster permatang dari mak aku dan kami tak tahu datang dari mana

“Mak kena transfer ke icu gh penang,makanya tercetus la. Kluster permatang dari mak aku dan sebenarnya kami pun xtahu datang dari mana”.

“Sesungguhnya soalan ni tak mampu aku jawab, sebab covid tu kita xnampak dan kalau nampak senang aku bgaitaw datang dari sapa”.

Kami pun tak tahu dari siapa kami dapat

“Kak ipar aku orang 1st swab memandangkan dia memang keja hospital.

Jadi dia paling pantas swab sebab memang dia tengah kerja time tu dan kami plak kena swab 2/11.

“Kak ipar dapat result hari yang sama jugak sebab contact rapat. Jadi positif dan ambulan pun datang ambil”.

Masa ini la orang kata dia pencetus, kesian dia

“Time ni orang kata dia pencetus, kesian dia. Dia pun xtaw apa-apa dan kami pun xtahu dari sapa kami dapat”.

“Covid ni merata ada dalam komuniti kita sekarang dan asbab mak aku positif semua buat cerita bukan-bukan tapi xapala, kami redha ini ujian buat kami”.

Abang pula disahkan positif dan diambil dengan ambulans

“Pada 1/11/2020, Abang aku no 3 pegi swab test sebab simptom dia semakin terok dan kami pelak KKM mintak swab test 2/11.

“Untuk diorang prepare kami keluarga besar untuk swab test dan abang aku pun disahkan positif.

Malam tu jugak ambulance datang ambil”.

Aku serah diri  kat hospital sebab tak boleh bernafas

“Pada 2/11/2020, 1 family aku ke Klinik Kesihatan  kulim untuk swab test dan simptom aku paling teruk”.

“Batuk, demam on off, muntah,s akit dada macam kena tumbuk, nafas xlepas,

Aku xtggu result dah malam itu jugak aku serah diri kat hospital kulim sebab aku xboleh benafas”.

“Dalam beberapa jam, hospital kulim transfer aku ke hospital sultanah bahiyah alor star”.

Doktor nak pasang intubate dan aku nak cuba lawan sendiri

“Pada 3/11/2020-5/11/2020, suhu aku 39 dan oksigen aku xcantik. Kena tambah darah sebab hb jadi 7 dan kena pakai gas”.

“Malam tu jugak aku kena transfer icu HSB baru dan oxygen aku drop teruk. Malam tu jugak doc buat penerangan nak intubate aku”.

“Dia mintak no suami aku untuk inform semua in detail.

Aku dah menangis-nangis merayu kat doktor tak nak kna intubate macam mak dan aku masih boleh lawan. Aku nak cuba lawan”.

“Ank mak sorang pun tak dapat jumpa mak” Sekeluarga Positif Covid-19, Wanita Ini Sayu Tak Dapat Bertemu Ibu Buat Kali Terakhir

Family aku dan baby 4 bulan kakak pun positif

“Pada 6/11/2020, abang aku plak ke icu dan sama stuasi macam aku. Oxygen drop dan sssungguhnya covid ni sangat jahat. Macam-macam dia serang aku dan abang aku”.

“Sementara tu family aku sikit demi sekit kena hantar ke HSB lama sebab positif dan baby 4 bulan anak kakak aku pun positif”.

Mak dah lawan 8 hari dan mak tinggalkan kami selamanya

“Pada 8/11/2020, jam 9.13 pagi, mak dah meninggalkan kami untuk selamanya. Mak dah lawan 8 hari dan mak dah tak mampu”.

“Mak dah penat dan paling sedih buat keluarga aku kami sorang pun xboleh balek tenguk mak sebab semua kat hospital sebab covid”.

“Hanya tinggal suami dengan anak2 buah 3 org ja negatif, tapi xboleh keluar sebab kuarantin, sedih sangat”.

Pakai wakil buat pengecaman jenazah mak

“Kami pakai wakil buat pngecaman jenazah mak. Kubur pun xboleh tenguk. Semoga mak tenang dsana, Al-fatihah”.

“Dan aku di icu selama 2 mggu, berperang dengan sakit dan kena isolate sorang-sorang dalam bilik sedangkan orang lain kat icu duduk luar katil banyak-banyak”.

Penat 2 minggu berperang dengan sakit hanya Allah je tahu

“Boleh kata condition aku sangat-sangat xok.Boleh refer post di gambar. Penat 2 minggu tu Allah saja tahu dan hari-hari aku berperang dengan sakit”.

“Pada 16/11/2020, Alhamdulillah akhirnya aku recover dan dah kena transfer ke hsb lama, wad biasa”.

“Sekarang dalam proses recover, dapat duduk sebelah suami. Dia positif swab test ke2 hri ke 14. Anak-anak buah 3 orang tu power, sampai sekarang negatif dan immune paling power”.

“Ank mak sorang pun tak dapat jumpa mak” Sekeluarga Positif Covid-19, Wanita Ini Sayu Tak Dapat Bertemu Ibu Buat Kali Terakhir

Jangan buat fitnah yang tak betul ia boleh buat pesakit beremosi

“Pada 21/11/2020, hari ke 20 doktor cakap kalau 21 hari aku bole balik dah mudahan amin”.

“Nak pesan buat org diluar sana, bila ada teman2 sedara mara kena covid, seharusnya kita support emosi diorang bukan kita tokok tambah cerita dan buat fitnah yang  tak betul pasal orang positif”.

Alhamdullillah family semua dah negatif

“Cerita tambah-tambah ni bole buat emosi psakit down, sebab tu pesakit covid jika ada family depa bagi dok 1 family untuk support emosi sesama kami”.

“Alhamdulillah family aku sekarang semua dah negatif. Abang aku, kak ipar discaj esok dan aku serta suami maybe ahad ni”. Lain-lain ssmua awal lagi dah discaj, recover cepat”.

Al-Fatihah mak, rindu yang tak terucap

“Family is everything bila jadi camni kami saling menyayangi dan saling support sesama kami. Mungkin kasih sayang mak buat kami adik bradik rapat macam ni”.

Klik untuk video

“Al-fatihah mak rogayah bt md desa, sehingga hari ni masih belum tenguk kubur mak.
Rindu yang tak terucap”.

Klik untuk video

Semoga perkongsian ini mendatangkan manfaat dan pengajaran kepada kita semua. Patuh SOP, kita mampu mengubahnya.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Rebah Metika Beertugas, Akhirnya Punca Permergiannya Didedahkan

Pandemik C0vid-19 yang melanda negara ketika ini sememangnya amat membimbangkan.

Lebih-lebih lagi dengan kehadiran gelombang ketiga yang lebih ‘menggla’.

Ini sehingga kes positif harian mencecah empat angka.

Sudah pasti petugas barisan hadapan mengalami kepenatan yang berganda memandangkan perlu kembali mengawal penularan ini daripada terus merebak.

Namun, siapa sangka, dalam kekalutan mereka memberikan perkhidmatan yang terbaik.

Ada di antara mereka ‘gugur’ ketika sedang bertugas.

Menerusi satu perkongsian tular di media sosial pagi tadi, seorang petugas kesihatan yang juga pemandu ambulans telah reb4h dan meninggl dunia.

Rebah Metika Beertugas, Akhirnya Punca Permergiannya Didedahkan

Rebah Metika Beertugas, Akhirnya Punca Permergiannya Didedahkan

Rebah Metika Beertugas, Akhirnya Punca Permergiannya Didedahkan

Mangsa, Ahmad Zamri Sulaiman, 54 meninggl dunia dipercayai kerana terlampau penat.

Ini selepas menghantar pesakit C0vid-19 ke hospital.

Rebah Metika Beertugas, Akhirnya Punca Permergiannya Didedahkan

Namun begitu, belum ada sebarang kesahihan berkenaan berita tersebut dan hanya tular di media sosial.

Walau bagaimanapun, perkara tersebut pastinya mendukacitakan.

Ini kerana seorang pentugas barisan hadapan telah tumbang ketika khidmatnya masih diperlukan.

Salam takziah buat keluarga

Sehubungan dengan itu, rata-rata warganet telah meninggalkan komen diruangan Facebook sumber dengan menitipkan salam takziah buat ahli keluarga mangsa.

Dan mendoakan roh frontliners tersebut ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.

Semoga ditempatkan dalam kalangan orang beriman

Murni tugas yang disempurnakan sebelum ‘pergi’

Sumber: Viral Perak via mediabawang

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Continue Reading

Trending

Kecoh tentang Siti Nurhaliza hamiI, Tapi Ini Sebenarnya yg warganet Nampak dlm Video tu Sampai ada yang teruja

Sejak September lalu, spekulasi kehamilan penyanyi tersohor Datuk Seri Siti Nurhaliza menjadi kecoh di media sosial.

Sehingga menjadi tanda tanya orang ramai terutama peminatnya.

Terbaru, perkara tersebut kembali meraih perhatian apabila terdapat seorang pengguna laman Twitter memuat naik semula dua video Instastory milik penyanyi berusia 41 tahun itu.

Tokti bagi ‘teaser’ ke tu?

Kecoh tentang Siti Nurhaliza hamil. Kali ni video Tokti seakan bagi hint macam tengah hamil. Ini yang warganet nampak dalam video tu sampai ada yang teruja
Kecoh tentang Siti Nurhaliza hamil. Kali ni video Tokti seakan bagi hint macam tengah hamil. Ini yang warganet nampak dalam video tu sampai ada yang teruja

Satu video tersebut memaparkan penyanyi yang mesra dipanggil Tokti itu sedang merakam nasi ayam.

Dimana kelihatan sedikit pada bahagian perutnya sekali gus menimbulkan spekulasi berkenaan.

Satu lagi video pula turut

kelihatan bayang-bayang bentuk badan penyanyi nombor satu itu ketika melalui peti pasar raya seolah-olah sedang hamil.

Posting itu dihujani pelbagai komen yang rata-rata mengakui ternampak seperti ‘baby bump’.

Selain meluahkan rasa teruja walaupun belum ada pengesahan daripada Tokti mengenai perkara tersebut.

“Katanya dah hamil 4 bulan..”

Kecoh tentang Siti Nurhaliza hamil. Kali ni video Tokti seakan bagi hint macam tengah hamil. Ini yang warganet nampak dalam video tu sampai ada yang teruja

“Aafiyah jadi kakak nanti..”

Kecoh tentang Siti Nurhaliza hamil. Kali ni video Tokti seakan bagi hint macam tengah hamil. Ini yang warganet nampak dalam video tu sampai ada yang teruja

Terdahulu, isteri kepada Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa itu menjalani pembedahan kecil.

Ini sebagai persediaan untuk cahaya mata kedua selepas dikurniakan Siti Aafiyah yang kini berusia dua tahun.

Datuk Siti Nurhaliza Tampil Bersuara Buat Satu Pengakuan Bila Ditanya Tentang Hamil Ank Kedua.

Siapa tidak kenal dengan figura hebat ini yang sememangnya cukup sederhana orangnya.

Tidak pernah sekali dirinya melatah apatah lagi memberi jawapan slnis tatkala ditanya soalan pnas.

Dia seolah kebrl namun tidak lok3k manis senyuman.

Pastinya di tangga usia lebih dua dekad bergelar nakhoda bahtera seninya, bergentayangan pengalaman menjadi peta panduan.

Pelbagai kontr0versl, pahlt difitnh dan bermacam lagi ujian sudah ditempvh memat4ngkannya.

Diaju soal rezeki anak, mungkin bagi figura seni lain, itu cukup pahit untuk diteln hidup.

Namun, Datuk Seri Siti Nurhaliza tetap membalas dengan lirik mata mengvkir senyumannya.

Sementelah, ramai yang mula berspekvlasi tentang keh4milannya.

Ada yang sudah seperti duduk serumah menglyakan desas desus itu.

Siti Aafiyah civm perut jer, kec0h satu Malaysia dikatakan h4miI

Ada juga mula menjadi Detektif Conan, mervngkai satu persatu bayangan yang ada.

Mana tidaknya, hanya kerana puteri sulungnya, Siti Aafiyah mencivm pervtnya berulang kali.

Tatakala bersama dalam sesi live penyanyi bersuara emas ini, kec0h terus media soslal.

Rata-rata seperti meraikan berita kemenangan yang ditunggu lama.

Namun suri hati Malaysia ini mahu peminat terus mendoakan usahanya untuk mendapatkan cahaya mata keduanya.

Malah dia sendiri tidak pernah berselindung berhubung s0al rezeki anak.

” Mengenai prosedur lVF juga saya kongsikan sebelum berehat dahulu. ”

Sesiapa yang mengetahui bagaimana proses dan perjalanannya, mereka akan memahami kenapa saya pinta untuk berehat.

” Semuanya ada prosedur dan saya menjalaninya dan berusaha apa yang terbaik. Saya kira diri perlu diberikan masa.

” Saya sendiri sudah memberitahu media dan peminat bahawa perlu berehat sebelum ini,”

Kata penyanyi yang sudah memiliki 19 album ini.

Tidak terslnggung apatah lagi berkecil hati tatkala soalan tentang kehamilan diulang tanya, jelas penyanyi lagu berh4ntu Cindai ini, apa yang dia dambakan kini adalah doa ikhlas daripada peminat tersayang.

” Saya tidak pernah berselindung tentang saya mahu berehat dan berusaha untuk mendapatkan zurlat. ”

Tentunya saya meminta masa untuk semua ini.

Justeru, saya hanya mohon para peminat mendoakan apa yang terbaik,” kata isteri kepada Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa ini.

Bukan mudah bergelar seorang Siti Nurhaliza.

Setiap gerak geri, tindak tanduk diperhatikan segenap manusia. Bvruk baik sentiasa diperkatakan. Itu bayaran setimpal seorang anak seni.

Populariti itu bukan hadir bersama suka. Disulami duka, itu pastinya ada dalam setiap diari hidup anak seni berjaya.

Begitu juga Siti Nurhaliza. Ada sahaja yang tidak suka, tidak berpuas hati.

Sering kali dikrltlk soal penampilannya, menerusi muzik video lagu baharu,

Siapa Tak Mahu, Siti Nurhaliza seperti ‘membalas dndam’.

Menutup mulut-mulut nakal yang sering kali melabelnya sebagai sasaran fesyen.

Mana tidaknya, gaya penampilannya dipuji ramai.

Malah, peminat sangat suka dengan kesegaran dan fesyen yang ditampilkan dalam muzik video tersebut.

Tidak hairan, hanya dalam seminggu, video itu sudah mendapat lebih 2.1 juta tontonan!

Akhirnya Terbongkarkar Identiti Sebenar Gadis Cantik Yang Selalu Ada Dengan Tokti Ni

Mungkin ramai yang tertanya-tanya siapa gerangan wanita cantik yang membahasakan dirinya sebagai kakak kepada anak penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza, Siti Aafiyah.

Kalau nak tahu, pemilik nama Dayah Zubit ini merupakan pengasuh kesayangan Aafiyah.

Menerusi perkongsian di portal InTrend, Dayah membuka cerita mengenai kisahnya bersama dengan keluarga Datuk Siti Nurhaliza.

Ini merupakan fakta-fakta dan perkongsian Dayah mengenai pengalamannya diterima sebagai pengasuh Aafiyah.

1.Dayah berusia 24 tahun dan berasal dari Padang Serai, Kedah.

2.Mempunyai diploma dalam bidang Kejururawatan. Dayah mencuba nasib menjadi pengasuh selepas mendapat tahu mengenai Datuk Siti sedang mencari jururawat peribadi.

Namun pada ketika itu dia tidak mengetahui tugasan untuk menjaga Aafiyah.

3.Dayah menghubungi pengurus Datuk Siti, Kak Rozi dan Kak Rozi menyuruh Dayah datang terus ke rumah Mak Iti (panggilan mesra Datuk Siti) untuk sesi temuduga.

4.Nervous! Itu perasaan yang digambarkan Dayah sebaik tiba di rumah Siti. Dayah kemudiannya ditemuduga oleh Mak Iti dan Datuk K.

5.“Dayah diberi pilihan sama ada mahu duduk sekali atau balik hari tapi kalau ikut daripada butir bicara Mak Iti

Dia lebih mahukan Dayah tinggal bersama kerana Dayah perlu sentiada ada bersama Aafiyah walau ke mana Aafiyah pergi.

Jadi, Dayah pun fahamlah,” ujarnya.

6.21 Mei 2018 bermulalah kerja baharu Dayah sebagai pengasuh kepada Aafiyah.

7. “Tidak dinafikan, perasaan bercampur-baur.

Bukan apa, risaulahkan ini bukan tugasan mudah, kita diamanahkan menjaga anak orang, apatah lagi anak kepada orang terkenal.

Risau kalau apa yang akan kita beri tidak menepati ‘standard’ yang dimahukan.

Namun, perlahan-lahan, Dayah cuba membiasakan diri dengan tugasan baru itu.

Dan semua orang di rumah itu memberi kerjasama yang baik dan memudahkan urusan Dayah,” jelasnya.

8.Pada awalnya dia berasa kekok namun dia bersyukur kerana diberikan majikan yang baik seperti Siti dan Datuk K.

Kata Dayah, Siti memainkan peranan penting dalam memastikan dirinya sentiasa berasa selesa seperti keluarga sendiri dan tidak terasing.

9.Menurut Dayah, Siti merupakan seorang ibu yang lembut, seperti mana yang kita tengok di Instagram, begitulah cara dia melayani Aafiyah.

10.Dayah menerima tawaran dari KKM untuk jawatan tetap di Hospital Pulau Pinang

Namun hatinya berbelah bahagi dan akhirnya menolak tawaran tersebut kerana kasih sayangnya terhadap Aafiyah.

Terdahulu Dayah juga pernah merakamkan video pendek gelagat Aafiyah melakukan #patiencechallenge (ujian kesabaran) yang tular sekitar Mei lalu.

Sumber: InTrend

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : GEMPAK

Continue Reading

Trending

Rakaman Detik Pakcik lni Tmbak ANJlNg Buat Pencinta HAlWAN Sanggup Beri Gnjaran Sebanyak Ini

Kuala Lumpur: Persatvan Halwan Malaysia (Animal Malaysia) menwarkan 2,000 kepada sesiapa yang dapat menyalvrkan maklvmat sahih.

Ini berkaltan lelaki dpercayai menmbak anjlng dengan snapang seperti yang tular di media sosial.

Presildennya, Arie Dwi Andika berkata, kerjasama orang ramai amat diharapkan bagi membolehkan tlndakan susvlan dlambil terhadap pelakv terbablt.

“Buat masa ini, kita belum menerlma maklvmat terperlnci mengenal kejadlan itu kecuali video yang tular.

“Kami mengalu-alukan orang ramai khvsusnya prakam tidak kira keluarga, rakan atau jiran terdekat lelaki di dalam video berkenaan.

Ini untuk menyalvrkan maklvmat dengan menghantar kirlman Whtsap H0tline Anlmal Malaysia dengan segera.

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

Rakaman Detik Detik Pakcik Ini Tmbak Anjlng Buatkan Penclnta Halwan Sanggup Beri Gnjaran Sebanyak Ini

“Maklvmat itu juga boleh disalvrkan kepada plhak berkvasa supaya pelakv diambll tlndakan jika benar dia melakvkannya,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Sementara itu, Presiden Persatvan Halwan Terblar Malaysia (SAFM) R Kalaivanan ketika dihubungi berkata, plhaknya menerima banyak kirlman video berkenaan hari ini.

Menurutnya, belum ada saksl atau mana-mana indivldu yang tampil memberi maklvmat terperlnci.

“Sehingga kini, tiada maklvmat lanjut diterlma berhubung pelakv dan l0kasi juga masih dislasat.

“Tlndakan menmbak anjing dengan senapang adalah kjam dan tak berprikemanuslaan, jika ia benar-benar berlaku .

“Mana-mana individu yang mempunyai maklvmat atau mengenall pelakv diharap menghvbungi SAFM dan identlti pengadv akan dirahslakan,” katanya.

Menurut Kalaivanan, hukvman berat menantl pelakv menglkut Aktaa Kebajlkan Halwan 2015 Sksyen 30 iaitu dnda makslma 100,000.

Atau hvkuman pnjara tidak meleblhi 3 tahun atau kedua-duanya sekali jika disabltkan keslahan.

Rakaman Detik Detik Pakcik Ini Tmbak Anjlng Buatkan Penclnta Halwan Sanggup Beri Gnjaran Sebanyak Ini

Terdahulu, tular di media sosial mengenai rakaman video berdurasi 24 saat yang menunjukkan seorang lelaki berdiri di depan rumahnya.

Sambil memegang snapang sebelum menmbak halwan dipercayai anjlng.

Bagaimanapun, wajah pelaku terbablt tidak kelihatan di dalam rakaman video itu dan identltinya belum dapat dipastlkan sehingga kini.

Kalau tgk komen2 dlm ni Ya Rabbi, aku terfikir, dunia ni utk manusia saja ka hldup? Anjlng tu bkn makhlk Allah?

Kalau betul tmbak kerana memperthankan diri, silakan bg bvkti, negara kita ada vndang2 dan kita pun ada Aktaa Kebajlkan Halwan!

So, plhak2 yg berkaitan sila tampil dengan bvkti. Biar DVS slasat.

Sekiranya berlaku srangan anjlng llar kepada budak2, persatvan halwan malaysia la yg paling snyap.

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

Nie byk anjing llar tak bertuan kat area Bukit Beruntung mai tolong kutlp.. G jogging n naik basikal pun asik kene srgah…

Mai laa sini kalau Clnta kan sangat tol0ng kutlp n bawak balik.

Tang ni bkan maln lg persatan ntang2 malaysia ni…yg dtg kn merbhaya..gggit org sana sni..

Menyel0ngkar smpah..xda plak engko nk ke depan semua menymar jadi labi2..acah2 btul penclnta blnatang ni.

Tonton Video KLIK DI SINI

Sumber : HMetro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.